Africký mor prasat [AMP] ovlivňuje obchod s vepřovým masem. Jeho výskyt, byť jen u těch divokých zvířat, dopadá do obchodu i nakládání s živými prasaty. V Česku se nyní AMP nepotvrdil, v sousedním Německu nebo Polsku ano.

Africký mor prasat je vysoce nakažlivé virové onemocnění prasat domácích i divokých. Problémy s ním jsou dlouhodobě v Číně i Evropě. U nás se potvrdil před třemi roky na Zlínsku. Nakažená zvířata se musí usmrtit. Vakcinace neexistuje. Virus se nepřenáší na lidi.

Myslivci střelili 240 tisíc divočáků. Dobří střelci dostávají odměny

Česká republika je od loňska oficiálně považována za zemi bez afrického moru prasat. Africkým morem prasat je ale nyní ohrožen Liberecký region a Frýdlantský výběžek. To kvůli migračním trasám divočáků z Polska, kde se AMP potvrdil. Nákazu také objevili u divokého prasete zhruba 60 kilometrů od české hranice v německém Zhořelci. Tuzemští myslivci jsou nyní motivováni k intenzivnímu odstřelu divočáků speciálními odměnami. Výjimku mezi uzavřenými maloobchodními prodejnami nyní kvůli tomu mají i prodejny se střelivem.

Africký mor prasat probírali ministři EU

O postupu nákazy jednala Rada ministrů zemědělství EU. Český ministr zemědělství Miroslav Toman [za ČSSD] vystoupil proti omezením, které plynou z prokázání AMP: „Chceme, aby omezení obchodu v postižených oblastech byla při dodržení podmínek biologické bezpečnosti chovů snížena na absolutní minimum. Celá řada států EU tyto naše návrhy podpořila.“

Podle něj se negativní dopady AMP dotýkají stále většího počtu členských států EU. Evropská komise by proto podle něj měla aktivovat finanční podporu tohoto sektoru.

„Apeloval jsem na EK, aby při uplatňování kofinancovaných programů uplatňovala požadavky zjednodušeně a pružněji reagovala na specifické podmínky případ od případu.“ upřesnil.

Cena za jatečná prasata v ČR letos klesla meziročně téměř o 20 procent. V září, kdy se objevil AMP v Německu, spadly ceny o třináct procent. Podle Agrární komory ČR [AK ČR] jsou důvodem slevové akce maloobchodních řetězců, ale i skutečnost, že se k nám dováží přebytkové vepřové maso za podnákladové ceny. To se týká Německa a Polska, v nichž potvrzená nákaza AMP zastavila vývozy do Asie a vznikly přebytky.

Problémy jsou v Česku nyní i s cukrem

Rada ministrů zemědělství EU se zabývala i situací na komoditních trzích. Ačkoli měl být letošek jedním z nejsušších roků za posledních pět set let, opak je pravda. Z pohledu ČR je v současnosti nejsložitější situace nejen v sektoru vepřového masa, ale i cukru.

„Starosti nám dělá také sektor cukru. Pěstitelé cukrové řepy se potýkají se zhoršeným průběhem sklizně způsobeným špatným počasím. Dobrá letos nebude zřejmě ani kvalita, navíc v souvislosti s nízkými cenami cukru v EU jde o třetí těžký rok v tomto sektoru v řadě,“ upozornil Toman.

Letošní cukrovarnická kampaň začala v Česku 11. září, trvat bude zhruba 120 až 130 dnů. Cukrová řepa u nás zaujímá plochu 62 tisíc hektarů, z toho k dnešnímu dni je sklizena necelá polovina. Zpracováno bude asi 4,2 milionu tun řepy, s ohledem na velice nízkou cukernatost se odhaduje výroba zhruba 520 tisíc tun cukru.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here