Velká Británie pokračuje v zadlužování rychlým tempem

263
Velka_Britanie
Foto: Pixabay.com

Velká Británie si v říjnu na finančních trzích vypůjčila 22,3 miliardy liber [cca 656,8 mld. Kč]. Částka, kterou si britská vláda vypůjčila letos v říjnu, je o 94 procent vyšší než ve stejný měsíc loni. Informaci potvrdil britský statistický úřad.

Na rekordu je i celková vypůjčená částka od ledna do října, která činí 214,9 miliardy liber [6,3 bil. Kč]. To je o 369 procent více, než činil objem peněz vypůjčených od ledna do října loňského roku. Veřejný dluh se tak v Británii vyšplhal na 2,077 bilionu liber [61,1 bil. Kč], což je 100,8 procenta hrubého domácího produktu [HDP] dosaženého v říjnu. V září tento poměr činil 101,2 procenta a byl nejvyšší od finančního roku 1960/1961.

Zadlužení Velké Británie letos přesáhne sto procent HDP

Země se dalším zadlužováním snaží získat peníze na podporu ekonomiky zasažené koronavirovou krizí. Pomocí půjček chce pokrýt mezeru mezi výdaji a částkou, kterou vybere na daních. Na těch britská vláda v říjnu vybrala 39,7 miliardy liber, což je o 2,7 miliardy liber méně než před rokem.

Celková letošní výpůjčka 10,9 bil. Kč

Britský Office for National Statistics [ONS] rovněž sdělil, že pandemie způsobená šířením nového koronaviru má na veřejný sektor a jeho financování zásadní dopady. Celková částka, kterou si vláda za celý finanční rok bude muset vypůjčit, by mohla podle odhadů statistického úřadu vystoupit na 372,2 miliardy liber [10,9 bil. Kč]. To je nejvyšší objem půjček ve vztahu k velikosti ekonomiky od druhé světové války, jak upozorňují analytici.

Příští týden má britský ministr financí Rishi Sunak předložit revizi rozpočtových plánů. Tu posoudí Úřad pro rozpočtovou zodpovědnost [OBR]. Politickým tématem se přitom stalo to, že milionům lidí ve veřejném sektoru v Británii byly kvůli revizi zmrazeny platy. Podle ministra je potřeba vzít v úvahu fakt, že se platy ve veřejném sektoru letos snížily.

BBC: Britské firmy oznámily propuštění půl milionu lidí

Spotřebitelská důvěra v Británii klesla v listopadu na šestiměsíční minimum. Domácnosti se kvůli opětovnému uzavření ekonomiky s cílem zbrzdit šíření koronaviru obávají o své finance. Průzkum ukazuje na další zhoršování stavu britské ekonomiky, která v září vzrostla pouze o 1,1 procenta. To bylo méně, než se čekalo a méně než u jiných bohatých států.

Druhý lockdown nemohl přijít pro maloobchodníky v horší dobu,“ uvedl Joe Staton z GfK.

Britská centrální banka začátkem měsíce uvedla, že hospodářství Spojeného království letos patrně klesne o rekordních 11 %. Na příští rok centrální banka prognózuje růst o 7 %.

Zadlužují se všechny státy

Kvůli dopadům koronaviru na ekonomiku jsou nuceny si masivně půjčovat i vlády v jiných zemích. Například letošní deficit českého státního rozpočtu by měl po několika úpravách dosáhnout až 500 miliard Kč. Česká republika, podobně jako Británie, si díky vysokému ratingu může stále půjčovat relativně levně. Mezinárodní agentura Moody’s v říjnu zhoršila hlavní rating Británie na stupeň Aa3. To je stejná úroveň, kterou agentura přiřadila Česku.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here