Britská vláda podpoří ekonomiku 15 procenty HDP

172
britska_vlada
Foto: Conservative and Unionist Party

Britská vláda se kvůli dopadům koronaviru SARS-CoV-2 zaručí místním firmám za půjčky částkou ve výši 330 miliard liber [cca 9,86 bilionu korun]. To je 15 procent britského hrubého domácího produktu. Informaci potvrdil britský ministr financí Rishi Sunak [na obrázku].

Rishi Sunak řekl, že je ochoten státní podporu podnikatelům ještě navýšit, aby se prostředky dostaly ke všem firmám, které to budou potřebovat. Vedle toho ještě oznámil, že lidé s finančními potížemi způsobenými koronavirem budou moci na tři měsíce přerušit splácení hypoték. Dále rozšířil roční úlevu od některých daní také na všechny hoteliérské a volnočasové firmy. Vláda bude rovněž diskutovat o pomoci letištím a aerolinkám. Dodejme, že česká vláda prozatím vyčlenila na pomoc malým a středním podnikům a živnostníkům 1,6 miliardy korun. Zároveň umožnila o tři měsíce odložit platbu daně z příjmu.

Zpátky do Británie

Premiér Boris Johnson uvedl, že vláda pro ochranu ekonomiky zasažené epidemií koronaviru uplatní postup jako kabinet ve válečných časech. Britský premiér prohlásil, že ačkoliv se dosud oznámená opatření zdají jako extrémní, britská vláda postupuje proti koronaviru ještě účinněji a rychleji. Vláda Spojeného království v posledních dnech čelila kritice za příliš pomalou a nedostatečnou reakci na šíření nákazy, jež si v zemi vyžádala už přes 70 obětí.

Podle prohlášení Borise Johnsona britský kabinet udělá cokoliv, aby ochránil ekonomiku, obyvatele i britský zdravotnický systém [NHS]. Premiér dodal, že vláda se bude řídit doporučeními zdravotnických expertů a že on za všechna rozhodnutí svého kabinetu přijímá politickou zodpovědnost.

Podle premiéra Borise Johnsona má země už jen několik týdnů na to, aby získala tisíce plicních ventilátorů, které jsou potřeba pro péči o pacienty s těžkým průběhem nemoci Covid-19, kterou koronavirus způsobuje. Některé britské firmy přitom podle něj na jejich výrobě nyní pracují.

Racionální výzva, aby se lidé zásobili

Premiér Boris Johnson veřejnost vyzval, aby si učinila rozumné zásoby pro případ, že by zůstala uvězněna v karanténě. Zároveň ale uvedl, že lidé nemají důvod nakupovat příliš velké zásoby, protože dodavatelské řetězce zatím fungují. Podle agentury Reuters však už nyní regály mnoha britských supermarketů zely prázdnotou. A to i přesto, že občany od přílišného nakupování zrazovaly i samotné potravinářské společnosti prostřednictvím reklam v novinách. Nákupní horečka vypukla poté, co Boris Johnson v pondělí doporučil výrazně omezit společenský život a starším lidem poradil, aby tři měsíce nevycházeli ven. Británie eviduje téměř 2 000 nakažených koronavirem. Země ale také již otestovala cca 50 tisíc lidí na koronavir SARS-CoV-2.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here