Nový předseda antimonopolního úřadu bude Petr Mlsna

370
Petr_Mlsna
Foto: Archiv, FinTag.cz

Petr Mlsna bude novým předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže [ÚOHS]. Uspěl ve výběrovém řízení a návrh na jeho jmenování schválila vláda. Ve funkci vystřídá Petra Rafaje, který po jedenácti letech ve funkci ÚOHS skončí.

Vláda vybrala za nového předsedu ÚOHS Petra Mlsnu. Jeho navrhne prezidentovi Zemanovi jmenovat. Pokud ho prezident jmenuje, Mlsna nastoupí do úřadu 2. prosince. Na ÚHOS přejde z ministerstva vnitra, kde působí jako náměstek pro řízení sekce legislativy, státní správy a územní samosprávy. Podle médií byl Mlsna první, o kom se hovořilo jako o nástupci Petra Rafaje poté, kdy dosavadní předseda ÚOHS oznámil rezignaci. V polovině října jednal Mlsna i s prezidentem republiky Milošem Zemanem.

Petr Rafaj, který rezignoval na funkci předsedy k 1. prosinci, post šéfa antimonopolního úřadu získal v červenci 2009, v době úřednické vlády Jana Fischera. V dubnu 2015 byl na návrh tehdejšího premiéra za ČSSD Bohuslava Sobotky jmenován předsedou ÚOHS i pro období 2015 až 2021.

Petr Mlsna nebyl jediným uchazečem ve výběrovém řízení. Přihlásil se do něj i bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík, státní tajemník ministerstva zemědělství Jan Sixta, místopředseda ÚOHS Hynek Brom nebo bývalí místopředsedové úřadu Robert Neruda a Michal Petr.

Kdo je Petr Mlsna

JUDr. PhDr. Petr Mlsna, Ph.D. vystudoval Univerzitu Karlovu v Praze, Právnickou fakultu, postgraduální studium, obor teoretické právní vědy [veřejné právo I – ústavní, mezinárodní veřejné a evropské právo]. Titul Ph.D získal v roce 2006. Od roku 2001 studoval německá a rakouská studia na Fakultě sociálních věd UK, kde v roce 2003 získal titul doktora filozofie.

Není členem žádné politické strany. 12. 12. 2012 byl jmenován ministrem bez portfeje, pověřený vedením Legislativní rady vlády. Zde ystřídal Karolínu Peake. Po pádu vlády Petra Nečase se stal zástupcem předsedkyně Legislativní rady vlády Marie Benešové ve vládě Jiřího Rusnoka. V únoru 2014 byl jmenován náměstkem ministra školství, mládeže a tělovýchovy pro legislativu. Funkci zastával do května 2015, kdy se stal náměstkem ministra vnitra Milana Chovance pro řízení sekce legislativy a archivnictví. Petr Mlsna se angažoval i ve fotbale. Býval aktivním rozhodčím i místopředsedou Komise rozhodčích FAČR v letech 2016 až 2018.

Ve výběrové komisi, která nyní vybrala Petra Mlsnu za předsedu ÚOHS, byli místopředsedkyně vládního Výboru pro personální nominace Yvona Charouzdová, ředitel odboru práva veřejných zakázek ministerstva pro místní rozvoj Vlastimil Fidler a státní tajemník ministerstva vnitra Josef Postránecký.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here