V jihočeských firmách roste zájem zaměstnanců o vstup do odborů. Za poslední měsíce přibylo do odborových organizací asi 300 lidí. Alespoň to uvedla vedoucí jihočeského regionálního pracoviště odborového svazu Kovo Pavlína Jirková.

Kovo působí na jihu Čech v 60 podnicích, hlavně strojírenských. V kraji má přes 5 000 členů, což je asi 24 procent všech zaměstnanců těchto firem. Zájem o členství v odborech podle ní roste několik měsíců.

„Z lidí jsou cítit rostoucí obavy. Nikdo netuší, co příští měsíce přinesou, a hledají nějakou jistotu, zastání, prostě pevný bod v této extrémně turbulentní době. Už na jaře jsme byli zahrnuti neuvěřitelným množstvím pracovně-právních dotazů. A zájem se dále stupňuje,“ uvedla Pavlína Jirková.

Zájem roste o seskupení členů

Za poslední dobu mají odbory v kraji asi 300 nových členů. Další stovky by mohly přibýt díky firmě Magna Cartech, která v Českých Velenicích vyrábí díly pro automobilový průmysl a zaměstnává asi 1000 lidí.

„Daří se nám nabírat i nové členy v základních organizacích firem Eaton v Suchdole, v českobudějovickém Boschi nebo v Rohde & Schwarz,“ řekla odborářka Kovo.

Odboráři loni prodali Radost. A prodávat budou dál

Nejvíc ohrožení se cítí lidé ve firmách bez odborového zázemí. Významně tak roste zájem o založení takzvaného seskupení členů. To umožňuje vznik odborové organizace anonymně a kolektivní vyjednávání, aniž by firma mohla odboráře mezi svými zaměstnanci identifikovat.

„Anonymita je chrání před případnými represemi ze strany zaměstnavatele,“ vysvětlila odborářka Jirková.

Kde působí v Jihočeském kraji Kovo

Kovo v kraji zastupuje deset seskupení členů. Zatím poslední vzniklo v Magna Cartech. Již existující seskupení působí na jihu Čech v podnicích Schwan Cosmetics CR, A. Pöttinger, Cogebi, Head Sport, Plaschka, Advics Manufacturing Czech, ERT Automotive Bohemia, Yanfeng a GPN GmbH – ČR.

Mezi firmy, kde působí Kovo, patří Groz-Beckert Czech, Kern-Liebers CR České Budějovice, Jihostroj Velešín, strakonická ČZ, Robert Bosch, milevské ZVVZ, Motor Jikov České Budějovice, prachatická Klima, Dura Automotive Blatná a písecká Schneider Electric.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here