Hrubý domácí produkt [HDP] Německa se ve třetím čtvrtletí proti předchozím třem měsícům zvýšil o 8,5 procenta. Růst ekonomiky tak byl výrazně silnější, než naznačovaly dosavadní poznatky. Statistický úřad na konci října v předběžné zprávě uváděl růst HDP o 8,2 procenta.

V meziročním srovnání ekonomika dle cenově i kalendářně očištěných dat ve třetím čtvrtletí klesla o čtyři procenta. Ve druhém čtvrtletí německé HDP propadlo o rekordních 9,8 procenta, v prvním čtvrtletí pak o 1,9 procenta.

K růstu ve třetím čtvrtletí výrazně přispěla soukromá spotřeba, která proti předchozímu kvartálu zaznamenala růst o 10,8 procenta. Výdaje spotřebitelů o 0,8 procenta zvýšil také stát. O 16,8 procenta vzrostly investice do strojního vybavení a nákupu aut, naopak investice do stavebnictví se oproti předchozímu čtvrtletí o dvě procenta snížily. Růst hlásí i zahraniční obchod – vývoz zboží a služeb si oproti předchozím třem měsícům připsal 18,1 procenta. Dovoz zaznamenal nárůst o 9,1 procenta.

I přes prudký růst ve třetím čtvrtletí však ekonomové neočekávají, že německé hospodářství ztráty brzy dožene, protože v zemi byla od začátku listopadu vyhlášena rozsáhlá karanténa. Analytici odhadují, že HDP se letos propadne o 5,1 procenta, zatímco ministr hospodářství Peter Altmaier vychází z očekávaného poklesu 5,5 procenta.

Růst HDP na Slovensku

Překvapivě dobré výsledky za třetí čtvrtletí oznámilo i Slovensko. Jeho ekonomika ve třetím čtvrtletí vzrostla proti předchozím třem měsícům o 11,7 procenta po propadu o 8,3 procenta ve druhém kvartálu. Tempo meziročního poklesu HDP zmírnilo na 2,4 z 12,1 procenta ve druhém čtvrtletí. Analytici uvedli, že zotavení ekonomiky příjemně překvapilo, upozornili ale na dopady druhé vlny pandemie.

Zaměstnanost na Slovensku se ve 3. čtvrtletí snížila. Ve třetím kvartálu klesla meziročně o 2,5 procenta po poklesu o 2,6 procenta v předchozím čtvrtletí. Analytička bankovního domu Slovenská sporiteľňa Katarína Muchová v komentáři napsala, že slovenské ekonomice, zejména průmyslu, zahraničnímu obchodu a maloobchodu, pomohlo dřívější uvolňování karanténních omezení. Nová opatření, která byla zavedena v souvislosti s druhou vlnou koronaviru na podzim, podle ní oživení ekonomiky ke konci roku utlumí.

Jak je na tom ve třetím čtvrtletí Česko

Česká ekonomika ve III. čtvrtletí podle prozatím předběžného odhadu Českého statistického úřadu [ČSÚ] mezičtvrtletně vzrostla o 6,2 procenta. Meziročně klesla o 5,8 %. Za mezičtvrtletním růstem HDP stojí dle statistiků zejména nízká srovnávací základna.

„Meziroční vývoj ekonomiky nejvíc ovlivnil významný pokles domácí poptávky, a to jak investic, tak spotřeby domácností. Oživení zahraniční poptávky po českém zboží nedokázalo vykompenzovat pokles vývozu služeb,“ popisuje současný stav ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Česká ekonomika mezikvartálně vzrostla o 6,2 procenta

K poklesu hrubé přidané hodnoty [HPH] došlo ve většině odvětví národního hospodářství. Negativní vliv na snížení HPH měl zejména vývoj v průmyslu a ve skupině odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství. Zaměstnanost klesla oproti stejnému čtvrtletí loňského roku o 1,7 % a oproti předchozímu čtvrtletí o 0,1 %.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here