Schodek státního rozpočtu dosáhl v listopadu 341,5 mld. Kč

311
schodek_statniho
Foto: Redakce FinTag.cz

Schodek státního rozpočtu ke konci listopadu stoupl na 341,5 miliardy korun z říjnových 274 miliard korun. Loni koncem listopadu činil 38,6 miliardy korun. Informovalo o tom Ministerstvo financí ČR [MF ČR]. Podle ekonomů je prakticky nereálné, aby letos dosáhl celkový schodek plánovaných půl bilionu korun.

Letošní listopadový výsledek je nejhorší od vzniku České republiky. Dosud byl ke konci listopadu nejvyšší schodek rozpočtu v roce 2009, činil 169,4 miliardy korun. V průběhu listopadu se hospodaření státního rozpočtu propadlo o dalších 68,6 miliardy korun, tedy o 49,5 miliardy korun více než v samotném listopadu roku 2019.

V tomto měsíci byly příjmy z daní a pojistného meziročně nižší o 3,2 miliardy korun, ale propad příjmů umocnil pokles příjmů z EU o 15,3 miliardy korun. Meziroční srovnání výdajů v samotném listopadu nejvíce ovlivnily vyšší transfery Státnímu fondu dopravní infrastruktury [+10 mld. Kč], odvody do rozpočtu EU [+7,3 mld. Kč], dotace regionálnímu školství [+3,9 mld. Kč], platby zdravotního pojištění za státní pojištěnce [+3,4 mld. Kč] a pokračující opatření v souvislosti s řešením epidemie covidu-19.

Schodek státního rozpočtu: Co říkají ekonomové

„To, co mě na první pohled upoutalo, je poměrně příznivá situace v oblasti plnění, protože za těch jedenáct měsíců bychom měli mít naplněno u příjmů na 92 procent, ale my vidíme, že jsme na 93 procentech,“ uvedla v České televizi [ČT] šéfka Národní rozpočtové rady [NRR] Eva Zamrazilová.

Podle ní se tak příjmová strana státního rozpočtu vyvíjí lépe, než se očekávalo. Dále vyjádřila názor, že si nedovede představit, že by celkový letošní rozpočet činil schválených půl bilionu korun.

„Abychom ze 342 miliard udělali 500 miliard do konce roku, je podle mého názoru prakticky nereálné. Je to pro mě těžko představitelné, kde by se ty výdaje našly,“ uvedla.

Sněmovna kvůli dopadům šíření koronaviru 8. července zvýšila letošní schodek rozpočtu na 500 miliard korun. Nejvyšší deficit doposud měl rozpočet za rok 2009 kvůli dopadům světové hospodářské krize, a to přes 192 miliard korun. Pro příští rok schválila Sněmovna zatím v prvním čtení rozpočet se schodkem 320 miliard korun. Tím také poslanci schválili celkové příjmy a výdaje rozpočtu a mohou navrhovat pouze přesuny peněz uvnitř rozpočtu.

Příjmy a výdaje rozpočtu 2020

Příjmy rozpočtu jsou letos ovlivněny propadem ekonomiky doprovázeným poklesem zaměstnanosti, odpracovaných hodin, objemu mezd a řadou diskrečních opatření. Celkově se příjmy dosud meziročně snížily o 2,8 procenta [-38,0 mld. Kč], z čehož nejzřetelněji daňové příjmy bez pojistného o 7,1 procenta [-48,5 mld. Kč]. Inkaso vylepšovaly příjmy z Evropské unie a finančních mechanismů s nárůstem o 5,5 procenta [+6,1 mld. Kč].

Tempo růstu celkových výdajů oproti předchozím měsícům zrychlilo na 19,1 procenta. Objemově výraznější běžné výdaje rostly mírně pomaleji [+18,8 %, tj. +239,5 mld. Kč], dynamiku celkových výdajů zvyšovaly kapitálové výdaje [+21,5 %, tj. +25,4 mld. Kč].

Nejvyšší změny dosáhly sociální dávky [+65,2 mld. Kč]. Kromě valorizace důchodů [+30,7 mld.], navýšení rodičovského příspěvku [+13,0 mld. Kč] či příspěvku na péči [+3,3 mld. Kč] výrazně vzrostla výplata dávek nemocenského pojištění [+15,1 mld. Kč]. Zde zaujímá rozhodující roli navýšené ošetřovné [+9,1 mld. Kč], následované nemocenským [+5,6 mld. Kč]. Dávky v nezaměstnanosti vzrostly o 2,2 miliardy korun.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here