Žádat o peníze v novém programu Covid Gastro – Uzavřené provozovny je možné od pondělí 18. ledna 2021. Podnikatelé získají podporu za období od 9. října 2020 do 10. ledna 2021. Ministerstvo průmyslu a obchodu [MPO] 22. ledna zároveň otevře 3. výzvu programu Covid – Nájemné.  

Stát vyčlenil na program Covid Gastro 2,5 miliardy korun. Žádosti mohou zájemci podávat od 18. ledna 2021 od 9:00 hodin do 1. března 2021 do 16:00. Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček [za ANO] předpokládá, že o dotaci v programu Covid Gastro požádá zhruba sto tisíc podnikatelů z aktuálně krizovými opatřeními nejvíc dotčených odvětví. Jako jsou například restaurace, kavárny, maloobchodní prodejny, kina, indoorová sportoviště, kadeřnice a další provozovny osobních služeb.

Všechny provozovny uzavřené kvůli pandemii koronaviru budou mít nárok na dotaci na každého pracovníka 400 korun za den. Od pondělka začneme přijímat žádosti,“ vysvětluje ministr Havlíček.

V televizi Nova pak upřesnil, že podmínkou výplaty dotace bude dodržování proticovidových opatření před podáním žádosti. Některé z podniků, které se zapojily do akce Chcípl pes a porušovaly nařízení, tak nebudou mít na podporu zřejmě nárok.

Dotace se bude proplácet na náklady a výdaje na provoz a udržení podnikatelské činnosti. To jsou například osobní náklady, náklady na materiál, služby, včetně leasingu, odpisy, daně a poplatky, splátky úvěru, režijní náklady a podobně. Vždy musí jít o náklady vzniklé od 1. února 2020 do 10. ledna 2021.

O podporu mohou podnikatelé žádat za období od 9. října 2020 do 10. ledna 2021 podle počtu zaměstnanců a spolupracujících osob OSVČ. V rámci každé aktivity se započte tolik dní, po kolik bylo provozování této činnosti zakázáno nebo jinak zásadně omezeno, což v některých sektorech znamená až 79 dní. Podrobné informace zde.

Nejen Covid Gastro, ale i třetí výzva Covid – Nájemné

MPO zároveň 22. ledna otevře třetí výzvu programu Covid – Nájemné. Žádat o podporu bude možné do 22. března. Pomoc za období říjen, listopad a prosinec 2020 míří do maloobchodních provozoven.

Výše podpory činí opět 50 procent nájemného za poslední čtvrtletí roku 2020,“ říká náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro EU a zahraniční obchod Martina Tauberová.

Podle ní platí, že pokud žadatel úspěšně žádal ve druhé výzvě, systém mu nabídne automatický import jak jeho uživatelských dat, tak všech dat ke všem jeho provozovnám. Pokud se tedy žadateli nezměnily žádné skutečnosti, může úspěšnou žádost z druhé výzvy jen zkopírovat. Čestné prohlášení pronajímatele už nemusí mít úředně ověřený podpis.

Covid – Gastro – Uzavřené provozovny má začít platit 15. ledna

MPO rovněž nebude posuzovat takzvanou spřízněnost osob, osoby blízké, osoby ovládající a ovládané, jednání ve shodě, podstatný vliv, ani konsolidační celek. Jediným limitem zůstává, že fyzická osoba nájemce a pronajímatele nesmí být totožná.

Nově budou mimo jiných oprávněnými žadateli i provozovny, které měly výjimku z opatření vlády a neměly zakázaný maloobchodní prodej nebo poskytování služeb. Jde tak například o prádelny, čistírny, květinářství, potřeby pro zvířata, prodejny čajů. Tyto provozovny ale musí prokázat meziroční pokles tržeb za 4. čtvrtletí roku 2020.

MPO zprovoznilo Covid kalkulačku

Na závěr dodejme, že MPO představilo speciální Covid kalkulačku podpory. Ta přepočítává podporu podnikatelů z dotačních programů státu na 1 měsíc tak, aby si mohli vypočítat souhrn měsíčních dotací za období, kdy bylo jejich podnikání omezeno. Přehled všech covid dotačních programů je k shlédnutí zde.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here