Podnikatelé podepisují Petici za normální svět – otevřeme ČR

228
podnikatele
Foto: Rakev za Krkonoše

Iniciativa podnikatelů v sektoru HoReCa Chcípl PES vyzvala vládu ke zrušení opatření od 6. ledna. Vládu kritizují i podnikatelé na horách z iniciativy Rakev za Krkonoše. Podle těchto a dalších podnikatelů by se měla vláda soustředit na ochranu rizikových skupin a nebránit podnikání. Sepsali proto petici a chtějí, aby se jí zabývala vláda.

Vláda podle podnikatelských iniciativy dovedla zemi do chaotického stavu, který může přerůst ve vážné občanské nepokoje s nedozírnými následky. Podnikatelé obviňují vládu, že v druhé polovině loňského roku nezvládla situaci a chaotickými nařízeními prohloubila chudobu v tuzemsku, sebrala lidem práci, dětem vzdělání a všem naději.

„Vláda ČR dlouhodobě porušuje naše práva na svobodné podnikání, vzdělání, shromažďování, volného pohybu. Toto bezprecedentní bezpráví si vymáhá nátlakem policejních složek, které bezdůvodně vnikají do našich obydlí a ničí naše podnikání, naše životy,” uvedli zástupci iniciativy ve svém prohlášení.

Vláda podle iniciativy nezvládla připravit ani efektivní systém kompenzací. Naopak je podle ní složitý, neprůhledný a nespravedlivý. Iniciativa kritizuje i to, že opatřeními představitelé státu zajistili stálé příjmy nadnárodním společnostem. V supermarketech je přitom podle ní největší kumulace lidí.

Nespokojení jsou i podnikatelé na horách

Nespokojenost vyjadřují i podnikatelé na horách, kteří uspořádali protestní akci proti vládě Rakev za Krkonoše. Tamní provozovatelé musejí mít zavřeno do 10. ledna 2021. Upozorňují však na to, že nouzový stav je schválený do 22. ledna 2021. Proto datu 10. ledna nevěří.

„Další chaotické nařízení vlády není podloženo faktem, že by se v našich horách nakazili lidé a šířili odtud nákazu nemoci covid-19. Novým nařízením zhasíná světlo naděje pro celé hory,“ uvedl spolumajitel Lysečinské boudy Karel Chotek z iniciativy Rakev za Krkonoše.

Včera skiareály praskaly ve švech, dnes znovu zejí prázdnotou

Upřesnil, že již 21.12. 2020 se nespokojení podnikatelé sešli v Praze a společně iniciovali vznik jedné petice za otevření provozoven.

„Neboť víme, že jedině společným spojením sil v jednu petici, získáním minimálně 10 000 podpisů lze předat vládě naše požadavky, kterými se bude muset zabývat. Tímto vznikla dne 22. 12. 2020 v 10:00 Petice za normální svět – otevřeme Česko,“ dodal Chotek.

V petici podnikatelé uvádějí, že vláda absolutně selhala v jejím chaotickém boji proti koronaviru a zcela ignoruje zdravý́ rozum.

„Vláda popírá aktuální statistická data. Její opatření nevychází z žádné seriózní studie,
ani se neopírá o žádná relevantní data státních institucí. Naopak vláda zvyšuje represi vůči
nám, i našim zákazníkům. Tím nadále a hlouběji ničí náš stav a posiluje nedůvěru ve svá
rozhodnutí,” stojí v petici.

Kde chcípl pes

Do iniciativy Chcípl PES se v tuto chvíli zapojilo 498 restaurací, 107 služeb, 16 obchodů, 28 podnikatelů v kultuře a 149 dalších podporovatelů po celé republice. A další přibývají. Mnoho z nich se snaží upozornit na svou zoufalou situaci. O své zkušenosti se dělí na stránkách iniciativy Chcípl PES.

Majitel baru Hokejka na nich například uvádí: „Chtěl jsem zatnout zuby a rvát se, ale poslední kapka byla, když mi minulý týden zavolali z FÚ že nemám nárok na kompenzační bonus, který mimochodem už mám vyplacený. A že jej mám vrátit [pochopitelně skončil v nájmu, energiích a zboží]. A to vše jen díky probíhajícímu insolvenčnímu řízení, kterým jsem řešil situaci z jara. Nechci to tak nechat!!!“

Ministerstvo průmyslu a obchodu [MPO] nyní podle svého šéfa Karla Havlíčka [za ANO] chystá další program Covid gastro.

Program COVID gastro má pomoci stravovacím zařízením

Provozovatelé restaurací budou mít nárok na 400 korun na jednoho zaměstnance nebo spolupracujícího živnostníka a den uzavření od 14. října 2020. Vláda na podporu schválila 2,5 miliardy korun. Gastronomické odvětví podle výzkumné společnosti Nielsen za každý den uzavření ztrácí na tržbách 414 milionů korun.

HoReCa je uzavřená a na dně

Stravovací zařízení jsou letos už potřetí odkázaná na prodej jen přes výdejní okna, která mohou fungovat v čase od 05:00 do 20:59. Využívat mohou případně rozvoz. Na podzim musely být gastronomické podniky zavřené od 14. října do 2. prosince. Poté mohly fungovat s mnoha omezeními, například jen poloviční kapacitou. Jejich opětovné uzavření vláda nařídila od 18. prosince. Na jaře do nich měla veřejnost zakázaný vstup od 14. 3., od 11. května pak mohly otevřít své zahrádky.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here