Zamrazilová z NRR varovala před opakováním krize z 30. let

354
Zamrazilova
Foto: FinTag.cz

Šéfka Národní rozpočtové rady [NRR] Eva Zamrazilová upozornila v diskuzním pořadu České televize [ČT] na rychlé zadlužování státu, neflexibilní trh práce i rostoucí úroky za dluh České republiky. V pořadu se zostra ukázaly i antipatie mezi vicepremiérkou a ministryní financí Alenou Schillerovou [za ANO] a ekonomkou Raiffeisenbank Helenou Horskou.

„Vy si jedete na módní vlně. Vaše výroky jsou zprava i zleva. Jednou chcete více výdajů, pak chcete šetřit. Vy si to dovolit můžete. Já se na módních vlnách dovolit vést nemohu,“ uvedla Schillerová s dovětkem, že u Evy Zamrazilové jsou výroky konzistentní.

Ekonomka Horská v základu ministryni i tak upozornila na to, že celkový podíl mandatorních a takzvaně kvazimandatorních výdajů [sem patří zejména mzdy pracovníků rozpočtových a příspěvkových organizací, pozn. red.] dosahuje až 80 procent výdajů států.

„To znamená, že stále jenom rostou výdaje na běžný provoz státu a neřeší se dlouhodobé ekonomické problémy a reformy,“ řekla Horská.

Jako příklad uvedla dlouhodobě neexistující věrohodnou důchodovou reformu. Dále řekla, že budoucí ministr či ministryně financí bude mít velice obtížnou situaci, protože bude muset znovu získat důvěru lidí. Dle jejího názoru totiž akce typu schvalování daňového balíčku dva dny před Vánoci, které ze státního rozpočtu udělají cáry papíru, jak řekla, na důvěře v aktuální vládu nepřidávají.

Eva Zamrazilová varovala před rostoucími úroky z dluhu

Šéfka Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová v pořadu upozornila na rychle rostoucí zadlužení státu. Řekla, že nadcházející čtyři roky jsou ty poslední, kdy se dají ještě veřejné rozpočty stabilizovat. Pokud k tomu ale bude politická vůle.

„Následující čtyři roky budou poslední možností, jak dostat vývoj veřejných financí na rozumnou trajektorii. Doufám, že všechny politické strany budou v tomto ohledu zodpovědné. Je to šance, jak zabránit rozvratu veřejných financí jako ve 30. letech minulých letech,“ uvedla.

Pokud se tak nestane, Česko podle ní narazí již v roce 2025 na takzvanou fiskální brzdu. Tu buď bude muset zrušit, anebo se postavit před občany a říci jim, že doba hojnosti skončila a nyní jsou na řadě drastické škrty. V obdobné souvislosti pak zmínila zrušení [údajně dočasné na dva roky] superhrubé mzdy.

Kdo za dva roky předstoupí před lidi, a řekne jim, od teď budete zase pracovat za méně, protože zrušení superhrubé mzdy bylo jen dočasné,“ zeptala se v pořadu Zamrazilová.

Zároveň upozornila, že daňový balíček, který přinesl zrušení superhrubé mzdy, neměl s covidem nic společného. Přesto významně prohloubí deficit státního rozpočtu. To v situaci, která není z hlediska zdraví veřejných financí příznivá. Podle ní si je navíc třeba uvědomit, že již v roce 2031 Česko nastoupí „do vlaku stárnoucí populace“. Tedy stavu, kdy bude přibývat penzistů, ale ne stejně tak už lidí v produktivním věku.

MPSV nenaplnilo věcný záměr zákona, říká Eva Zamrazilová

Problematika trhu práce

Šéfka NRR v pořadu vyjádřila překvapení, že stále nedochází ke změnám na tuzemském pracovním trhu. Na něm je nyní v krizi více volných pracovních míst než nezaměstnaných.

„Na trhu práce je pořád ještě 319 tisíc volných pracovních míst. Když jsem to diskutovala s ministryní Maláčovou, tak mi říkala, že je to administrativní chyba, ale asi to chyba není. […] Ministerstvo práce a sociálních věcí musí mít aktivní politiku zaměstnanosti. Aby se lidem přestaly dávat sociální dávky, aby byla ta volná pracovní místa obsazena,“ uvedla s tím, že pružnější trh práce je základní předpoklad pro zvládnutí krize.

S jejím názorem vyjádřila souhlas ministryně Schillerová: „My máme stále větší nedostatek pracovních sil než nezaměstnaných. Skutečně, lidé by se měli z jedné oblasti přesouvat do druhé. Tím nechci říci, že třeba průvodci by měli jít sbírat jahody, ale mohli by se přesunout třeba do školství.“

Podle ní je současná krize hluboká, ale je i strukturální: Jsou tu oblasti jako cestovní ruch a další, ty se my snažíme držet. A je otázka, co bude dál.“

Dopady pandemie covidu mohly být horší

Ministryně Schillerová v pořadu ČT potvrdila, že letos počítá s mírným růstem ekonomiky. Zároveň se znovu vrátila k loňskému roku.

„Přišla pandemie. Vláda měla dvě cesty. Jednou z nich bylo podpořit ekonomiku a více se zadlužit. Co se týče zadlužení, měli jsme vytvořený polštář, takže jsme si ho mohli dovolit. I nyní patříme z hlediska výše zadlužení vůči HDP k nejlepším evropským zemím,“ zopakovala to, co říká dlouhodobě.

Vládní dluh vůči HDP dosáhl loni ve 3. čtvrtletí 38,4 procenta

Odmítla tvrzení Zamrazilové, že například zrušení daně z nabytí nemovitosti bylo kontraproduktivní. Šéfka NRR totiž uvedla, že jen motivovalo realitní trh k tlaku na další růst cen nemovitostí. Podle ministryně bylo naopak zrušení této daně produktivní, protože rozhýbalo realitní trh meziročně o šest procent.

Bez zajímavosti pak není, že Eva Zamrazilová vyjádřila přesvědčení o tom, že pandemie covidu zasáhla ekonomiku podstatně méně, než se očekávalo.

„Avšak jsou samozřejmě i obory, které pandemie ohrozila docela existenčně. A je otázka, zda se podniky z těchto oborů vůbec vzpamatují,“ uvedla s tím, že je třeba řešit strukturální problémy naší ekonomiky. A to co nejdříve a pokud možno co nejefektivněji.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here