Do oprav nádraží SŽ letos dá 1,75 miliardy Kč. Vylepší i toalety

144
SZ
Foto: FinTag.cz

Správa železnic [SŽ] má letos v plánu zrekonstruovat nebo opravit celkem 114 nádražních budov. Finanční náklady, které budou do těchto plánovaných stavebních akcí vynaloženy ze strany SŽ, dosáhnou 1,75 miliardy korun.

Budovy získají moderní odbavovací prostory, bezbariérové přístupy a stanou se tak příjemnějším a pohodlnějším místem pro cestující i zaměstnance. Slibuje SŽ, která chce letos zahájit 54 akcí. Dalších 60 staveb běží a v drtivé většině případů se dokončí letos.

„Rok 2021 bude významným milníkem například pro pražské hlavní nádraží, kde na sebe plynule navážou dva velké projekty. Na jaře dovedeme do cíle rekonstrukci fasády Fantovy budovy a zároveň odstartujeme celkové oživení vnitřních prostor tohoto památkově chráněného objektu,“ vyjmenovává generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Podle něj se stavební akce dotknou všech krajů. Ve středních Čechách bude pokračovat rekonstrukce berounské nádražní budovy. Ta tvoří komplex tří vzájemně propojených objektů. V samotné nádražní budově se změní uspořádání prostor, přesunou se jak pokladny, tak veřejné toalety. Rozšíří se doplňkové služby pro cestující a komerční prostory. Hotovo má být v srpnu 2022. Další stavební akce proběhnou například v Čerčanech, Mnichově Hradišti, Řevničově, Velimi, Kropáčově Vrutici a Sázavě.

SŽ: Jak to bude v dalších krajích

V jižních Čechách projde obnovou čtrnáct objektů. Odstartuje velká rekonstrukce nádražních budov v Táboře, Písku nebo Veselí nad Lužnicí. S opravami se dále počítá v Čejeticích, Jarošově nad Nežárkou, Nové Vsi nad Lužnicí, Suchdole nad Lužnicí, Prachaticích, Balkově Lhotě a ve Vimperku. Pokračovat bude i rekonstrukce památkově chráněné budovy v Českých Budějovicích a opravy v Dačicích, Milevsku a Protivíně.

V Plzeňském kraji na jaře začne rekonstrukce památkově chráněné nádražní budovy na hlavním nádraží tamní metropole. Hotovo by mělo být za dva a půl roku. Významné úpravy čekají budovy ve stanicích Plzeň-Jižní předměstí, Planá u Mariánských Lázní a Tachov. Pracovat se bude i na objektech v Kdyni, Mladoticích, Přešticích, Blovicích, Horažďovicích, Horšovském Týnu, Kolinci, Nýrsku, Pačejově a Sušici.

Na Karlovarsku se brzy dočkají opravených nádražních budov v Ostrově nad Ohří a ve Staré Roli. Dvanáct stavebních počinů bude na severu Čech. Půjde o kompletní rekonstrukci v Mostě, opravu v Rybništi, Žatci a Blatnu u Jesenice. Dokončit se mají stavební akce na budovách ve stanicích Hoštka, Chřibská, Litoměřice město, Litvínov, Louny, Podbořany, Úpořiny a Varnsdorf.

Liberecký, Královéhradecký, Pardubický kraj a Vysočina

V Libereckém kraji se bude pracovat na opravách, a to například v Mníšku u Liberce, nové podoby se dočká budova v Hrabačově. Na Královéhradecku se práce budou týkat Hradce Králové, Hronova, Malých Svatoňovic, Potštejna a nádražní budovy železniční stanice Trutnov střed.

K loni odstartované modernizaci hlavního pardubického nádraží se v letošním roce připojí i rekonstrukce památkově chráněné budovy. Vzhledem k její velikosti budou práce rozděleny do dvou etap. V první se stavbaři zaměří na administrativní část objektu, ve druhé pak na samotnou odbavovací halu. V Pardubickém kraji čeká kompletní obnova také nádražní budovy v Hlinsku v Čechách a Uhersku. Opravy se dočkají Holice a Vysoké Mýto.

V polovině letoška se výrazně upravené nádražní budovy dočkají v Křižanově na Vysočině. V rámci komplexní rekonstrukce tam vzniká mimo jiné nová čekárna, toalety, parkoviště a zastávka návazné autobusové dopravy. Obnovou projdou i objekty ve Světlé nad Sázavou, Kostelci u Jihlavy, Pacově, Skleném nad Oslavou a ve stanici Počátky-Žirovnice.

Rekonstrukce na Moravě a Slezsku

Na Moravě a ve Slezsku se revitalizace týká 31 budov. Nejrozsáhlejším projektem je v této části země jednoznačně rekonstrukce havířovského nádraží. Ta má být hotová letos. Jde o stavbu za více než 157 milionů korun. Krom Havířova se SŽ zaměří v Moravskoslezském kraji na čtrnáct dalších budov. Obnovy se například dočká Bohumín, Opava západ, Valšov, Jindřichov ve Slezsku, Dětřichov nad Bystřicí, Kravaře, Děhylov, Kunčice pod Ondřejníkem, Louky nad Olší, Skrochovice, Studénka, Třemešná ve Slezsku, Třinec a Ostrava-Svinov.

V Olomouckém kraji stavbaři zahájí práce na nádražních budovách v Olomouci-Řepčíně, Hlubočkách-Mariánském údolí, Hanušovicích, Moravském Berouně a v Ostružné. Na Zlínsku půjde o Holešov, Lhotku nad Bečvou, Tlumačov a Třebětice. Sedm stavebních akcí pak čeká Jihomoravský kraj. Mezi ty rozsáhlejší se řadí rekonstrukce nádražní budovy v Sokolnicích-Telnici, Hrušovanech nad Jevišovkou-Šanově a v Ivanovicích na Hané. Dále ve Vyškově na Moravě, Vracově, Šakvicích a Novosedlech.

SŽ zmodernizuje i toalety

SŽ se v roce 2021 kromě rekonstrukčních a opravných akcí na nádražních budovách bude soustředit na zkvalitnění prostředí veřejných toalet. To hlavně ve vybraných železničních stanicích. Zvýšení úrovně a kvality provozu se bude týkat nejen zlepšení jejich stavebně technického stavu, ale i postupného vybavování toalet turnikety a elektronickými automaty dveřního zámku. To proto, aby nebylo nutné čekat na vydání klíče pokladními. Na většině míst bude možné platit bezhotovostně.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here