Česko se kvůli vysokému počtu nakažených covidem-19 ode dneška [24.1.] stává pro Německo vysoce rizikovou oblastí. Pendleři i běžní cestující se musí vždy prokázat negativním výsledkem testu, nikoliv provedeným po příjezdu do země. Kontroly zpřísňuje i Francie.

Podstatnou změnou s platností od dnešního dne je, že při příjezdu do Německa z vysoce rizikových zemí u sebe musí mít cestující negativní test na covid-19. Pozor, už si jej ale nemůže nechat vyhotovit až po překročení hranice, jako tomu bylo doposud. Další novinka je, že i při negativním výsledku musí lidé nastoupit do desetidenní karantény. Tu mohou úřady ukončit dříve pouze dalším negativním testem, avšak nejdříve po pěti dnech izolace.

„S platností od 13. 1. 2021 schválila spolková vláda centrální nařízení o ochraně před infekcí v souvislosti se SARS-CoV-2. Nařízení upravuje tři druhy rizikových oblastí a sice riziková, vysoce riziková a oblast s mutujícím virem,“ vysvětluje na svých stránkách české Ministerstvo zahraničních věcí [MZV].

Německo zařadilo Českou republiku na seznam epidemicky vysoce rizikových zemí v pátek například spolu se Spojenými státy, Španělskem, Portugalskem, Slovinskem, Bosnou a Hercegovinou. Dále i Srbskem, Černou Horou, Kosovem, Severní Makedonií a Egyptem. Jde o země s významně prudším nárůstem případů koronavirové infekce než v Německu. Zpravidla s více než 200 nově nakaženými na 100 tisíc obyvatel za týden.

Kontroly opatření na hranicích

Policie na největším německém letišti ve Frankfurtu nad Mohanem od dnešního dne podle agentury DPA zintenzivní kontroly u letů právě z vysoce rizikových oblastí. Dopředu úřady avizovaly především důsledné kontroly dokladů o aktuálním negativním testu na koronavirus. Stejně tak letiště v bavorském Mnichově dnešním dnem mobilizuje mnohem více policistů právě kvůli kontrolám přistávajících pasažérů z uvedených zemí.

Opatření se dotknou i českých pendlerů

Zařazení Česka mezi země s vysokým rizikem nákazy se dotkne i českých přeshraničních pendlerů. I když přístupy sousedního Bavorska a Saska nejsou v požadavcích jednotné. Zatímco Sasko bude žádat po pendlerech dva testy na koronavirus týdně, pro vstup do Bavorska se budou muset přeshraniční pracovníci od pondělí testovat každých 48 hodin.

Také Francie dnes zpřísňuje podmínky pro vstup do země. Cestující, včetně těch ze zemí EU, se musí od půlnoci před vstupem prokázat negativním PCR testem na koronavirus, ne starším 72 hodin. Výjimku mají pouze nezbytné cesty [za rodinou, nemocnými, sňatek, pohřeb, aj., cesty pendlerů z okolních zemí a pozemní doprava.

Dnes uplynul rok ode dne, kdy francouzská ministryně zdravotnictví Agnés Buzynová potvrdila první případy koronavirové nákazy v zemi i v celé Evropě.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here