Česká republika je agrofertizovaná, říká šéf Pirátů Ivan Bartoš

1477
Ivan_Bartos
Foto: FinTag.cz

Česká pirátská strana [Piráti] patří k horkým favoritům letošních voleb. Otázka ovšem je, zda jsou Piráti připraveni převzít odpovědnost, pokud ve volbách uspějí. Jak ale říká v rozhovoru pro FinTag.cz předseda strany Ivan Bartoš, Piráti se vlády nebojí. Dokonce už mají vytipované kandidáty na případné ministry.

Ivan Bartoš odmítá, že by se Piráti mohli po volbách spojit s hnutím ANO a společně vytvořit vládu. Podle něj je prakticky nemožné, aby Piráti s ANO spolupracovali. Důvodem je trvalý střet zájmů předsedy hnutí a premiéra Andreje Babiše.

„To nejsou jen dotace, to jsou ale i zakázky. Teď například Čepro uzavřelo zakázku s Agrofertem za pět miliard korun. To musí skončit, protože to [střet zájmů Andreje Babiše, pozn. red.] nabralo už nepředstavitelné obrátky. Vidím to denně, setkávám se s tím u velkých i malých firem. A jde o peníze z mých i vašich daní. A to musí skončit, to prostě nejde,“ vymezuje se vůči hnutí ANO a jeho předsedovi Bartoš.

Jako příklad uvádí v rozhovoru pro FinTag.cz brněnskou kauzu Stoka. Za problematické považuje i hádání se českého premiéra se zástupci EU.

Poslance i Sněmovnu je třeba hlídat, myslí si Ivan Bartoš

Ivan Bartoš v rozhovoru vysvětluje proč nyní budovy Sněmovny a příjezdové cesty k ní střeží policisté za použití zátarasů. Podle něj je to rozumné opatření, protože atmosféra ve společnosti zhoustla.

„Sněmovna byla už několikrát a já bych nepoužil slovo pod útokem, ale ke Sněmovně chodí demonstrovat různí lidé. A jak je ta společnost frustrovaná, tak někteří lidé tam chodí pro dobrou věc, ale někteří si sem chodí upustit páru,“ vysvětluje.

V této souvislosti upozorňuje i na vraždy politiků v Polsku, Velké Británii a jinde.

„Stalo se, že Sněmovnu obklíčí nedemokraticky naladění lidé. Nemyslím si, že je tu faktické riziko... Avšak chápu ochranu Sněmovny, protože při těch i dezinformačních kampaních může někomu snadno rupnout v bedně a politik je často tím hromosvodem,“ upřesňuje.

Se Zelenými nejednáme, ale jsme otevření

Předseda Pirátů v rozhovoru odmítl spekulace některých médií, že vyjednává se Stranou zelených o případné koalici v nadcházejících sněmovních volbách. Podle něj to pravda není a Zelení vyjednávají o koalici spíše s Českou stranou sociálně demokratickou [ČSSD]. Přesto uvedl, že na krajské úrovni Piráti se Zelenými spolupracují. A navíc kandidátky Pirátů jsou podle něj otevřeny všem schopným lidem, kteří se nebojí k Pirátům přihlásit.

„Za těch jedenáct let naší existence rozhodně nemáme personální deficit. Otevřenost našich kandidátek je přirozená. Když chcete, aby se lidé věnovali veřejnému životu, a otevřenost našich kandidátek i našeho fóra tomu prospívá,“ vysvětluje.

Dodává, že v minulosti už kandidovalo mnoho nestraníků za Piráty. Často velice schopných, kteří se až časem stali členy strany. Jako příklad uvádí radního Jihomoravského kraje Jiřího Hlavenku. Často zdůrazňuje, že Piráti úzce spolupracují s nezávislými experty z různých oborů. V tomto ohledu doufá, že po volbách skončí atmosféra, kdy se veřejně angažovat nebude považovat za rizikové.

„Až se nám toto podaří odšpuntovat, bude to dobré pro celou společnost. Například dnes, když se přihlásíte k Pirátům, může to pro vás být v některých ohledech likvidační,“ říká.

Piráti mají nyní cca 1 200 členů a několik tisíců podporovatelů. Chod Pirátů jejich předseda přirovnává k „antické demokracii, ale prostřednictvím moderních technologií“. I když internet podle něj už moc moderní technologie není. V tomto smyslu zmiňuje jako úspěch konání lednového online sjezdu Pirátů.

„Vše jelo jako na drátku. Piráti dokonce online vytvořili virtuální potlachy, kdy si člověk otevřel pivo, já tedy nepiju, a kecal večer přes kamery s kamarády.“

Podle něj dnes není důležité, kolik lidí má „stranickou bumážku“. Důležité je, o kolik lidí se strana a její lidé opírají.

Koalice se STANem: Nejdříve v poměru 3:1, teď 2:1

V rozhovoru se Ivan Bartoš detailně vyjadřuje k aktuální koalici se Starosty a nezávislými [STAN], kterou Piráti uzavřeli. Říká, že nejde jen o koalici předvolební, ale i povolební.

„Společně půjdeme do vlády, společně do opozice,“ kreslí společnou budoucnost obou stran předseda Pirátů.

Rozdělení pozic na kandidátkách i rozdělení finančních prostředků za hlasy ve volbách mezi oběma stranami bylo podle něj původně navrženo 3:1 pro Piráty [Piráti mají 22 poslanců, STAN šest poslanců]. Následně však došlo ke změně a poměr se s ohledem na dobrý výsledek STANu v krajských volbách upravil na 2:1.

„Ta spolupráce je i o lidech. A já musím říci, že s Vítkem Rakušanem, i když jsme každý z jiného těsta, ale i dalšími zástupci STANu spolupracuji dlouhodobě a férově,“ říká.

Podle něj je výhodnější spolupracovat než soutěžit. I proto například předsedovi STANu ustoupil a nebude kandidovat ve Středočeském kraji, ale v Ústeckém kraji.

Ivan Bartoš: Rezervační systém? Chtělo se mi plakat!

Ivan Bartoš se vyjadřuje i k očkovací strategii vlády proti covidu a k tomu, co by udělal jako premiér, měl-li by nyní řešit koronavirovou krizi. Myslí si, že je třeba zvýšit nemocenskou pro nakažené lidi covidem, aby se nebáli jít do karantény a nebáli se označit své blízké, s nimiž se během nemoci setkali. A to z 60 na 80 procent.

Co se týče očkovací strategie, pozastavuje se nad registračním systémem, který hned ve svém začátku zkolaboval. Upozorňuje na to, že senioři v jeho začátcích dávali souhlas k využití svých osobních údajů [telefonní číslo a rodné číslo] k marketingovým účelům.

Ivan Bartoš: Rezervační systém? Chtělo se mi plakat!

„Buď to ta vláda nevěděla, nebo to někdo normálně prodal,“ myslí si Ivan Bartoš s obavou, aby seniory nyní neotravovali „šmejdi“ s komerčními nabídkami. Celý rozhovor na téma zdravotnictví a krize covid je k dispozici na sesterském webu ZdraveZpravy.cz.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here