Nový plošný systém kompenzací, který po pondělním jednání vlády představil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček [za ANO], sníží dosavadní podporu uzavřeným provozům až o 75 procent. Alespoň to tvrdí prezident Asociace hotelů a restaurací ČR [AHR] Václav Stárek [na fotografii]. Nespokojenost vyjádřila i Hospodářská komora ČR.

Podle něj vládou nově definovaná pomoc nebude účinná pro záchranu mnoha podniků, ale představuje nejméně nákladnou variantu pro státní rozpočet.

„Varianta, kterou nakonec bez jakéhokoliv projednání s profesními organizacemi předložilo MPO do vlády, je pro podnikatele v cestovním ruchu dalším rozčarováním o deklarované pomoci státu,” řekl prezident AHR.

Vláda zvýšila kompenzační bonus. Podpoří i kongresy a veletrhy

Restauratérům a provozovatelům ubytovacích zařízení navíc podle něj chybí jakákoliv vize vlády, kdy budou moci podnikání obnovit.

„V ubytovacích službách celkově od loňského 14. března do dnešního dne uběhlo 293 dní, z nichž 168 dní byli podnikatelé z nařízení vlády uzavřeni. Přesto mají dlouhodobě povinnost splácet své závazky a náklady, které ani dosavadní formy podpory zcela nepokryly. Mnoho podnikatelů již v současné době stojí na pokraji krachu,” dodal Stárek.

Profesní organizace volaly po vzniku plošného programu. Po dohodě s ministerstvy průmyslu a obchodu a financí měl být založen na kompenzaci nepokrytých nákladů. Ještě o víkendu tento návrh AHR spolu s Hospodářskou komorou podle Stárka připomínkovaly.

Nový systém kompenzací podle MPO

V rámci nového programu náhrad by podnikatelé, kteří zaznamenali propad tržeb alespoň o 50 procent, měli dostat příspěvek 500 korun na den za každého zaměstnance. Vzorem pro tento dotační titul byl jeden z nejpozději zavedených programů Covid Gastro uzavřené provozovny. Podle ministra Havlíčka je na něj od podnikatelů pozitivní odezva. Ministerstvo průmyslu a obchodu [MPO] u něj sleduje velký zájem.

Covid Gastro poskytne dotace za období od 9. října do 10. ledna

V novém programu podle Havlíčka žádná firma nepropadne bez ohledu na to, zda je uzavřená, nebo se jedná o subdodavatele. Další speciální programy jako Covid Nájemné nebo Covid Ubytování už dále pokračovat nebudou.

Nový systém kompenzací má dále fungovat jen vedle programu na podporu zaměstnanosti Antivirus a kompenzačního bonusu pro živnostníky. V něm chce ministerstvo financí pomoc zvýšit z 500 korun na 1 000 korun na den. Toto rozhodnutí AHR vítá, o bonus by se ale neměla krátit pomoc z dalších programů.

Ministr Havlíček řekl, že variantou plošného programu byla náhrada nákladů. Problematické by to dle něj bylo u živnostníků, kteří vykazují výdaje a ne vždy je mají v pořádku a nosili by na úřady spoustu účtenek. MPO podle Havlíčka připraví nový program do kompletní výzvy a v následujících dnech ho chce konzultovat s profesními svazy a organizacemi.

„AHR by ocenila dodržování dohodnutých podmínek s MPO při připomínkování návrhů a vedení konstruktivních debat a zároveň větší aktivitu a podporu podnikatelů ze strany ministerstva pro místní rozvoj, které má cestovní ruch přímo v gesci,” uvedl v této souvislosti Stárek.

Propad loni zaznamenal cestovní ruch a s ním i hotely

Cestovní ruch v Česku zaznamenal loni po několika letech růstu prudký propad. Počet hostů v hromadných ubytovacích zařízeních loni dosáhl 10,8 milionu. To bylo o 11,2 milionu méně než v roce 2019. Jde o 51% meziroční pokles.

Domácích hostů se ubytovalo skoro osm milionů, tedy o 28 procent méně než v předchozím roce. Ubytovaných cizinců v Česku ubylo o 74,4 procenta [-8,1 milionu příjezdů]. Počet přenocování v hromadných ubytovacích zařízeních dosáhl loni 31,2 milionu nocí. To byl meziroční pokles o 45,3 procenta. Počet strávených nocí domácími turisty se snížil o 20,3 procenta. U cizinců to bylo o 72,9 procenta.

Český cestovní ruch loni klesl o 51 %. Ve 4. čtvrtletí o 85,9 %

Všechny sledované kategorie ubytování hlásily propady počtu ubytovaných. Nejvíce hostů meziročně chybělo ve čtyřhvězdičkových hotelích, pokles o 1,6 milionu [-88,7 %]. Pokles byl dále ve tříhvězdičkovém ubytování a to o 1,2 milionu hostů [-85,4 %] a v penzionech, kde se počet ubytovaných snížil o 351 tisíc [76 %].

Návrh MPO a MF ČR kritizuje i HK ČR

Návrh MPO a MF ČR kritizuje i Hospodářská komora ČR [HK ČR]. Té vadí, že ohlášené změny nevycházejí z jednání, která vedla od poloviny prosince s Ministerstvem průmyslu a obchodu. Princip paušální platby za zaměstnance neobsahovala žádná z variant předložených Hospodářské komoře ministerstvem průmyslu k vyjádření, uvedli zástupci zaměstnavatelů.

Podle nich je navázání kompenzací na počty zaměstnanců je nespravedlivé a nerovné. Varují, že takový princip zvýhodňuje firmy zaměstnávající pracovníky za nízké mzdy. Tratit na něm naopak budou podniky, které zaměstnávají pracovníky na dohodu, nebo u kterých charakter podnikání nevyžaduje mnoho pracovních sil, zato je založen na nákladných investicích do technologií, prostor a vybavení. Příkladem jsou podle komory například ski areály.

HK ČR i upozorňuje, že firmy už musely část pracovníků propustit, a mají tak méně zaměstnanců než loni. Pokud by podpora byla navázána na současný počet pracovníků, bude celková kompenzace od státu nižší, ačkoliv ostatní náklady se firmám nezměnily.

Přestože nový program může být pro určité případy podnikání přijatelný, vyzvala HK ČR vládu, aby se vrátila k principům, o kterých jednali zástupci zaměstnavatelů s MPO. Tedy například kompenzacím podle poklesu tržeb, nebo podle výše nákladů podnikatelů.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here