„Vyplácení kompenzací dle pouze jediného kritéria, jímž je počet zaměstnanců a které je často zcela odtržené od nemzdových nákladů i výnosů, není spravedlivé,” uvedli zástupci České unie sportu [ČUS] na adresu vládního návrhu na nový plošný podpůrný program pro firmy.

Podle unie nový vládní návrh plošné podpory vůbec nezohledňuje rozdílnost nákladů v různých odvětvích nebo skutečnost, že v době pandemie se snižovaly i stavy zaměstnanců. Podle vládního návrhu bude podpora vyplácena pouze těm podnikatelům, u nichž došlo k poklesu tržeb o 50 a více procent. Zaměstnavatelé by měli mít nárok na 500 korun za zaměstnance a den.

Vláda zvýšila kompenzační bonus. Podpoří i kongresy a veletrhy

Česká unie sportu toto však odmítá a připojila se k prohlášení Hospodářské komory ČR [HK ČR]. V něm se spolu s ní ohradila proti podobě, ve které vláda odsouhlasila záměr Ministerstva průmyslu a obchodu ČR [MPO] a Ministerstva financí ČR [MF ČR] zjednodušit dosavadní systém vyplácení podpor podnikatelům a zaměstnavatelům.

„Česká unie sportu považuje toto rozhodnutí vlády za neobjektivní, nedostatečné a nepřijatelné. Nejedná se totiž o žádné zjednodušení. Naopak – pokud se opatření nezmění, bude to znamenat, že sport se ocitne prakticky bez finanční pomoci státu a náhrada za sportoviště, která jsou uzavřená od října, bude pouze symbolická,“ uvedl předseda ČUS Miroslav Jansta [na fotografii].

Nový systém kompenzací sníží podporu až o 75 %, tvrdí Stárek

Upřesnil, že zástupci ČUS, stejně jako například představitelé České komory fitness a provozovatelů sportovišť přitom v týmu HK ČR dlouhodobě vyjednávali už od poloviny prosince s MPO o univerzálním a administrativně jednoduchém záchranném programu v podobě kompenzací. A to buď podle poklesu tržeb, nebo souboru nákladových položek.

„Vláda však tyto návrhy neakceptovala,“ dodal.

Podpora v konkrétních sportovních centrech

ČUS uvedla na konkrétních příkladech dopady současného návrhu vládní plošné podpory. Vybrala Sportovní centrum Nymburk, Plavecký stadion Podolí a Lyžařský areál Zadov. Jejich očekávané ztráty na tržbách v porovnání s předcházejícími lety jsou nyní ve výši desítek milionů korun.

Na základě vládou navrhovaného systému bychom nyní v případě Zadova obdrželi kompenzaci ve výši zhruba devíti milionu korun. U areálů v Podolí a v Nymburce, které jsou nejen o měsíc a půl déle uzavřené, ale také výrazně větší, postiženější a s mnohem vyššími náklady na provoz, bychom se však s částkou 500 korun na zaměstnance a den nedostali ani na polovinu této sumy,“ uvedl šéf ČUS.

Podobně, nebo ještě mnohem hůře, jsou na tom podle něj provozovatelé dalších sportovišť. Jako jsou kluby se sportovními areály, a reálně jim dle jeho slov hrozí nejen existenční problémy, ale i zánik.

Česká unie sportu chce specializovaný program pro sport

Česká unie sportu zastupuje 7 500 sportovních klubů v ČR s miliardovým majetkem a více než milionem členů. Ve svém stanovisku spolu s HK ČR vyzvala vládu, aby se vrátila k původním principům diskutovaného programu. Tedy k programu, který se bezprostředně týká sportu. A programu, v němž bude stát podnikatelům vyplácet kompenzace buď podle poklesu tržeb, nebo podle souboru nákladových položek.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here