Ještě před sedmi roky stála imunosupresivní léčba originálním lékem adalimumab přes 20 tisíc korun měsíčně. Dnes je k dispozici několik biosimilárních přípravků a oficiální cena a úhrada klesla o více než polovinu. Letos mají biosimilars podle analytické společnosti iHETA generovat úspory v léčbě ve výši 3,1 mld. korun.  

Biosimilární přípravky jsou nové verze existujících biologických léků, u nichž vypršela patentová ochrana. Dostupné jsou na českém trhu od roku 2013. Největší úspory podle analytické společnosti iHETA přináší přibližně od roku 2018.

„Tehdy začaly zdravotní pojišťovny hradit hned několik biosimilárních přípravků, které se používají právě na léčbu autoimunitních nemocí. V loňském roce tak uspořily asi 2,7 miliardy korun,“ říká Tomáš Doležal z iHETA.

Podle odhadů odborníků se moderní léčba dostane napříč obory až k tisícům pacientů ročně navíc ve srovnání s dobou, kdy biosimilars dostupné nebyly.

Stanovování cen léků v Česku neopovídá realitě

Protože cena biosimilars byla řádově nižší a účinkovaly stejně jako originální biologické léky, začali jsme je ve velkém rozsahu používat u střevních zánětů. Výrobci originálních léků museli zpravidla ceny snížit na úroveň biosimilárních léků. Nyní se cena moderní léčby pohybuje mezi 150 000 a 200 000 korunami na jednoho pacienta za rok léčby. To je pětkrát méně než před rokem 2013, a léčba je přístupná mnohem většímu počtu pacientů,“ uvádí příklad ze své praxe gastroenterolog a přednosta kliniky Iscare Milan Lukáš.

Právě v gastroenterologii díky úsporám vzrostl o třetinu počet pacientů, kteří mohou užívat biologickou léčbu. Dvě třetiny pacientů se v současné době pak léčí výhradně biosimilars.

Biosimilární přípravky v revmatologii

Podle dat iHETA významných úspor používáním biosimilars dosáhla centra specializovaná na revmatologické pacienty. V Česku se nyní léčí více než 10 tisíc nemocných s revmatoidní artritidou, Bechtěrevovou chorobou, psoriatickou artritidou nebo dětskými formami těchto nemocí. Poslední dva až tři roky jejich počty stoupají o 15 až 20 procent ročně.

„Vyšší dostupnost léčby je naprosto klíčová. Pro nás je nejdůležitější, že zatímco dříve se v centrech stávalo, že pacient musel na biologickou léčbu čekat, nyní se k ní dostane hned, jakmile ji potřebuje. Pacienti ve vážných stavech se nemusí zbytečně trápit déle, než je nutné,“ říká předseda České revmatologické společnosti ČLS JEP Jiří Vencovský.

Průměrné náklady na léčbu jednoho pacienta podle něj v oboru revmatologie klesly od roku 2015 o bezmála 28 procent.

Biosimilars letos uspoří 3,1 miliardy v léčbě

Experti se shodují, že biosimilars čeká v Česku zářná budoucnost a jejich využití poroste. iHETA uvedla, že biosimilars letos přinesou úspory v léčbě až 3,1 miliardy korun a na této hladině se udrží i v dalších letech.

Český trh je novým přípravkům velmi otevřený a pro výrobce atraktivní. Úhradu od zdravotních pojišťoven zpravidla získá v horizontu jednoho měsíce,“ tvrdí Tomáš Doležal.

Ani Milan Lukáš neočekává změnu v rostoucím trendu využití biosimilars: „I dalším přípravkům časem skončí patentová ochrana, a vzniknou tak další biosimilars. Je to jednoznačně zlom v terapii a čekám, že tento druh léčby postupně převládne.“

Pomohla by nová metodika pro nemocnice

Podle šéfa České asociace farmacetitckých firem Filipa Vrubela je nynější situace kolem biosimilars složitější.

„Ačkoliv se dnes již v odborné veřejnosti všeobecně přijímá srovnatelnost účinnosti a bezpečnosti originálních a biosimilárních léčiv, získávání významného podílu biosimilárních léků na trhu brání třeba problémy s nákupy v nemocnicích. Dále pak nastavení veřejných zakázek a smluvních podmínek a podobně,” říká v rozhovoru pro deník ZdraveZpravy.cz.

Teď je ministerstvo zdravotnictví ministerstvem covidu

Dodává, že se také stále diskutuje téma switche [změna léků, pozn. red.] rozléčených pacientů, zejména je-li důvodem příznivější cena, respektive úhrada. Podle něj by v těchto věcech pomohlo metodické vedení nemocnic ze strany Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] a cizelace vzorových smluvních podmínek a postupů pro zadávání veřejných zakázek.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here