Vládou vyhlášený nouzový stav v Česku potrvá do 28. března. V pondělí 1. března se navíc na tři týdny omezuje pohyb mezi okresy, zavírají se veškerá školská zařízení, obchody a zavádí se povinnost nošení respirátorů ve vnitřních prostorech. Důvod nových restrikcí je nezvládnutá epidemická situace v Česku.

I přes včera schválený pandemický zákon, který dal Ministerstvu zdravotnictví ČR [MZ ČR] a hygienám významně širší pravomoc při vydávání opatření proti šíření koronaviru, se Vláda ČR včera večer [26.2.] rozhodla vyhlásit nový nouzový stav.

Poslanci schválili pandemický zákon a odmítli nouzový stav

Ten platí na dobu 30 dnů, s platností od soboty 27. února do 28. března 2021. V návaznosti na něj vláda také ihned přistoupila k prodloužení stávajících omezení a vydání nových s platností od pondělí 1. března 2021.

Nouzový stav – zákaz bezdůvodného pohybu mezi okresy

Od pondělí 1. března 2021 nesmí lidé opouštět katastrální území svého okresu a hlavního města Prahy, ve kterém mají trvalý pobyt, bydliště, anebo, ve kterém byli právě v první den účinnosti nařízení. V praxi to znamená, že třítýdenní uzavírku mohou lidé strávit například i na svých chatách, pokud na nich byli v pondělí 1. března. Výjimku z omezení pohybu mezi okresy mají lidé při cestách do zaměstnání, za prací nebo do zdravotnických zařízení. Stejně jako se nesmí z okresů vyjíždět, nesmí so do nich ani naopak přijíždět. Jakékoli vycestování z okresu musí lidé vždy doložit potvrzením [od zaměstnavatele, lékaře, objednávkou aj.] nebo čestným prohlášením.

Obchody s potraviny, léky a drogerii v omezeném režimu

Do přírody mohou společně vyrazit pouze členové jedné domácnosti a pouze v okolí svého bydliště. V zastavěném území obce pak vždy minimálně s jednorázovou rouškou. Povoleny jsou nákupy pouze pro jednu osobu, nikoli celé domácnosti. Na nákupy se smí vyrazit vždy s respirátorem alespoň ochranné třídy FFP2. Vstup na dětská hřiště a podobná místa pro shromažďování dětí mají městské a obecní úřady na svých území zakázat.

Lázeňská péče může fungovat pouze pro léčebně rehabilitační péči, která je alespoň částečně hrazena z veřejného zdravotního pojištění.

Uzavření obchodů i obchody ve výjimce

Na dobu platnosti nového nouzového stavu se zavírají i maloobchody a služby, které byly doposud ve výjimce. Konkrétně jde o prádelny, čistírny, autoservisy, prodejny náhradních dílů. Dále i prodejny s textilním zbožím, galanterie, zámečnictví, papírnictví, a dokonce i prodejny se zbraněmi a střelivem. Od pondělí se uzavřou i obchody s dětskou obuví a dětským oblečením. Automyčky zůstávají otevřeny, ale jen ty bez přítomnosti obsluhy. Mnohé obchody již před vyhlášením nouzového stavu pracovaly v režimu velkoobchodu. Například stavebniny, ty mnohdy prodávaly pouze OSVČ a majitelům firem. Ne běžným zákazníkům. Tak postupovaly i mnohé další obchody.

Roušky nově i na území obce, respirátory

V zastavěném území obce se s platností od pondělí 1. března musí všude venku nosit minimálně chirurgická rouška, respirátor nebo jiný podobně účinný ochranný prostředek. Zcela vyloučena už je ochrana nosu a úst rouškou z textilního materiálu nebo provizorním šátkem či šálou. V místech s vyšším počtem osob a vždy pak v obchodech, veřejné dopravě a zdravotnických zařízení a zařízení sociální péče se musí lidé chránit respirátorem minimálně třídy FFP2. Dvě do sebe vsazené chirurgické roušky už od pondělí nestačí.

Na pracoviště vždy s jednorázovou rouškou

Novinkou je od pondělí i povinnost nošení ochrany nosu a úst alespoň jednorázovou rouškou pro zaměstnance na jejich pracovišti. Končí pro ně tak stávající výjimka. Sundat ochranu nosu a úst si můžou pouze tehdy, pokud jsou na pracovišti sami. Zaměstnavatelé tak mají od 1. března povinnost svým zaměstnanců ochranné prostředky pořídit.

Pojišťovny dají na samotestování pracovníků až 240 Kč měsíčně

Uzavření mateřských a speciálních škol a 1. a 2. tříd ZŠ

Na distanční výuku od pondělí přecházejí všechna předškolní a školní zařízení, která mohla doposud učit prezenčně s výjimkou zařízení pro děti rodičů ve zdravotnictví. To znamená, že na dálku se nově minimálně na tři týdny opět vyučují žáci 1. a 2. ročníků základních škol, přípravné školy, speciální školy, praktické školy. Uzavírají se plošně mateřské školy a dětské skupiny. Opět s výjimkou těch při zdravotnickém zařízení nebo zařízení sociálních služeb. V provozu samozřejmě zůstávají zařízení ústavní a ochranné výchovy.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here