Vláda bude v pondělí jednat o povinném testování na covid ve firmách pod deset zaměstnanců a u živnostníků. Testy na covid těmto skupinám podle vicepremiérky a ministryně financí Aleny Schillerové [za ANO] vláda nařídí. 

„Těm tu povinnost budeme muset dát,“ uvedla ve veřejnoprávní České televizi [ČT]. Podle ministryně Schillerové je aktuálně povinně testováno na covid v Česku zhruba 300 tisíc až 400 zaměstnanců v soukromém sektoru denně. To při zhruba jednoprocentní pozitivitě na covid-19.

Přehledně: Jak postupovat při testování zaměstnanců ve firmách

„Stále tu máme ale skupiny, které se netestují. To jsou firmy do deseti lidí, kterým tu povinnost budeme muset dát. A tu povinnost budeme muset předložit živnostníkům. V pondělí to bude jedno z hlavních témat vlády a já předpokládám, že to vláda schválí,“ řekla.

Ministryně pochválila vládu, v níž působí, za to, že jako první v Evropě zavedla povinné testování zaměstnanců na covid. Zároveň i připustila, že nyní je třeba najít úpravu podmínek testování, kterou požadují jak zaměstnavatelé, tak zástupci státu.

Antigenní testy hodnotí falešně negativně, zjistili vědci

Testy na covid-19: Rozdílné pohledy, jak na to

Názory odborníků, zaměstnavatelů i politiků se však liší. Zatímco zaměstnavatelé například požadují vyšší příspěvek od zdravotních pojišťoven na nákup samotestovacích sad, protože na každý test musí doplácet i desítky korun, vláda plánuje rozšířit povinnost testování ve frekvenci dvakrát v týdnu.

„Nyní o tom jednají zástupci zaměstnavatelů a je to podle mého názoru i otázka jednání tripartity. Zatím ten návrh je, že by firmy testovaly dvakrát týdně nebo jednou za pět dní. O tom se teď jedná a hledá se nejvhodnější model,“ uvedla ministryně.

Zaměstnavatelé chtějí kvalitní covid testy i 100 Kč za jeden

Podle ní do věci promluví i současná praxe, kdy firmy rozdělují zaměstnance do několika skupin, z nichž testují vždy pouze některou z nich, tedy ne všechny pracovníky najednou. Což může snižovat efektivitu testování kvůli zpožděnému odhalení pozitivity některých zaměstnanců. O tom, že by vláda odsouhlasila vyšší příspěvek na pořízení testů na covid či průkaznost těch, které se používají v ČR k testování, se Schillerová nezmínila.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here