Zvýšený zájem o letní dovolené letos kvůli zdlouhavé pandemii covidu-19 hlásí nejen cestovní kanceláře, ale i zprostředkovatelé pronájmů jachet. Podle nich jsou Češi v zájmu o pronájem lodí po Němcích, Polácích a Rakušanech na čtvrtém místě. Cestování by jim letos měly navíc usnadnit i takzvané covidové pasy.

V zájmu o pronájem lodí na léto se odráží, že mnoho rezervací z loňska se přesunulo do letošní sezóny. Zájemci z Německa a Skandinávie začali jachty objednávat již na konci loňského roku, Češi se k nim přidali v polovině ledna. Nejvíce českých turistů se chystá na jachtu do Chorvatska, kam mohou bez problémů dojet autem. Za týdenní pronájem zaplatí v průměru tři tisíce eur [cca 78 000 Kč], což je asi o 500 eur [cca 13 000 Kč] více než loni.

„Na loď vyrážejí především rodiny a skupiny přátel, nejčastěji osmičlenné,“ říká Pavel Přibiš z portálu zabývajícím se pronájmem lodí.

Za pronájem jachty v Chorvatsku v případě osmičlenné skupiny člověk za noc zaplatí cca 500 korun. Na Lipně či Orlíku je plachetnice k mání za zhruba 300 korun na osobu a den. Plně elektrický houseboat v Hluboké nad Vltavou vyjde na 2 600 korun. Podle Přibiše jsou ale domácí destinace jako Lipno nebo Slapy již plně obsazené. Na dovolené na jachtě lidé oceňují především soukromí, ale také přijatelnou cenu.

Cestování s covidovými pasy

Stejně jako všichni turisté, musí i jachtaři, budou-li chtít vyjet do zahraničí, vlastnit možná už letos takzvaný covidový pas. Což platí pro cesty do zemí EU. Covidové pasy se připravují již od loňska. Jejich podobu Evropská komise [EK] avšak představila až letos 17. března. Slibuje si od nich rychlejší oživení cestovního ruchu.

Digitální zelený pas má umožnit cestování a pomoci turismu

Covidové pasy by měly stát na třech kritériích – očkování, negativní PCR nebo antigenní test a test na přítomnost protilátek v těle. Zároveň se předběžně počítá s digitální a papírovou podobou certifikátů, jež by mohly fungovat na bázi QR kódů. Předpokládá se, že půjde o jednotný certifikát v anglickém jazyce.

Cestovní ruch loni celosvětově přišel o cca 28 bilionů korun

Evropská komise podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka [ČSSD] vzala též v potaz požadavek na zajištění ochrany osobních údajů. V rámci covidového pasu se budou evidovat pouze nezbytné informace, kterými podle něj jsou jméno, datum narození, případně relevantní informace o splnění podmínek pro cestování.

Covidové pasy mají fungovat koncem května či června 

Podle šéfa české diplomacie je zásadní, aby požadovaná kritéria měla stejnou váhu. Certifikáty by se podle něj mohly v Evropě začít používat již od konce května či června.

I to je však otázka. V příštích měsících se totiž na jejich přesné podobě musejí nejprve shodnout členské státy, které se dosud nesjednotily například ani na vzájemném uznávání testů. Unijní ministři vyjádřili přesvědčení, že členské státy se na podobě covidových pasů nakonec shodnou. Pokud by se tak nestalo, Česko bude chtít individuálně jednat se státy, které certifikáty hodlají zohledňovat.

Jsou tu však i jejich kritici, kteří tvrdí, že covidové pasy zvýhodňují osoby očkované proti covid-19. Zde je třeba zmínit, že covidový pas nepracuje jen s očkováním, ale i testováním.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here