Testy na covid u zaměstnanců bank a pojišťoven podle České bankovní asociace [ČBA] prokázaly 0,5 až 0,6% pozitivitu. Pracovníci v průmyslu jsou podle Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] pozitivní v 0,77%. Odborníci ze zdravotnictví upozorňují, že takto nízké hodnoty jsou nevěrohodné. Navrhují proto úpravu podmínek testování. Změnu modelu testování chtějí i zaměstnavatelé.

Testování na covid v bankovnictví a pojišťovnictví se oproti testování v průmyslových podnicích liší tím, že zaměstnanci ve finančních službách pracují častěji z domova. Pojišťovny uvádí, že 84 procent jejich zaměstnanců je na homeoffice, v případě bank jich z domova pracuje 60 až 70 procent.

Testování zaměstnanců potrvá minimálně do května

Česká asociace pojišťoven [ČAP] shromáždila údaje o testování za pojišťovny s podílem 81 procent zaměstnanců v sektoru. Z provedených 1 315 testů bylo v minulém týdnu odhaleno osm pozitivních případů, což představuje míru pozitivity ve výši 0,6 procenta.

V bankovním sektoru ČBA shromáždila údaje o testování ve čtyřech největších bankách, které jsou součástí takzvané kritické infrastruktury. Jsou jimi ČSOB, Česká spořitelna, UniCredit Bank a Komerční banka. Z celkem 13 641 antigenních testů provedených od 8. do 12. března vyšlo pozitivně necelých 0,51 procenta.

Nízká pozitivita vzbuzuje nedůvěru

Svaz průmyslu a dopravy ČR již dříve oznámil, že podíl pozitivních osob v průmyslových podnicích činil po prvním týdnu testování 0,77 procenta. Takto nízká čísla však zpochybňují někteří odborníci.

„Stávající model testování zaměstnanců je způsobilý zdiskreditovat veškeré testování na covid-19. Čísla, která generuje, dle mého názoru neodpovídají skutečnosti,“ uvedl již dříve v rozhovoru pro FinTag.cz Jakub Král ze společnosti Porta Medica, která se specializuje na poradenství v oblasti zdravotnických prostředků.

Testování zaměstnanců může zdiskreditovat veškeré testování

Svoji roli v tom podle něj sehrává jak kvalita používaných testů, kde hraje významnou roli jejich cena oproti příspěvku zdravotních pojišťoven, ale i zájmy některých zaměstnavatelů pokračovat v provozu bez omezení výpadkem pozitivních osob.

„Mně by dávalo smysl, kdyby stát nařídil podnikům, ať testují, jak nejlépe umí podle svého nejlepšího vědomí a svědomí s tím, že odpovědni nejsou za počet testů, ale za to, že jim do práce chodí zdraví pracovníci. Paralelně by se prováděly namátkové kontroly pod státním dohledem, kde by se na určitém vzorku náhodně vybraných zaměstnanců pomocí PCR testů ověřilo, že podnik má zdravé pracovníky,“ vysvětluje Jakub Král.

Přehledně: Jak postupovat při testování zaměstnanců ve firmách

Podle něj by pak mělo dále platit, že v případě, kdy procento pozitivních překročí určitou předem definovanou mez, pak by byl podnik na tři týdny uzavřen. Takový přístup by otočil motivace všech dotčených stran.

Výhrady k nastavení testování mají i zaměstnavatelé

„SP ČR vyzývá vládu, aby před zvýšením frekvence testování nejdříve udělala tři věci: Testování masivně rozšířila na všechny zaměstnance [firmy pod deset zaměstnanců, pozn. red.], zvýšila příspěvek na test na 90 korun a státní autoritou ověřila kvalitu doporučených testů,“ uvedli dnes zástupci SP ČR.

Zvýšením frekvence mají na mysli záměr vlády navýšit povinnost zaměstnavatelů testovat své pracovníky ze stávajícího intervalu jedenkrát na dvakrát za sedm dnů. Podle SP ČR firmy chtějí investovat prostředky do kvalitních testů. Což by mělo být podle jeho zástupců i v zájmu státu, který by to měl podpořit zvýšením příspěvku na pořízení testů.

Pojišťovny dají na samotestování pracovníků až 240 Kč měsíčně

Na různých schůzkách slyšíme, že některé z testů nejsou dokonalé, přestože nakupujeme testy doporučené MZ ČR. Firmy je nakupují ve velkém a jsou dotovány i státními penězi. Mělo by být tedy i v zájmu státu, aby v tom udělal pořádek,“ upřesnil svaz.

Zároveň upozornil na to, že nepanuje jistota, zda Ministerstvem zdravotnictví ČR [MZ ČR] doporučené testy na covid jsou skutečně dost kvalitní.

Dalším požadavkem SP ČR je navýšení příspěvku zdravotních pojišťoven na pořízení testů. Ten dnes činí 60 korun za jeden test. Příspěvek by měl být podle SP ČR minimálně 90 korun. Už kvůli tomu, že podle jeho dat 80 procent firem kupuje testy za více než 100 Kč.

Vyšší příspěvek i změnu podmínek chce i HK ČR

Výhrady k nastavení testování zaměstnanců má i Hospodářská komora ČR [HK ČR]. Ta rovnou požaduje, aby stát zajistil testování v podnicích PCR metodou, které jsou podstatně průkaznější než antigenní testy. Komora stejně jako SP ČR žádá o zvýšení příspěvku za covidový test. Požaduje alespoň sto korun za kus.

„Přestože vláda několikrát slibovala, že cena testů klesne pod 60 korun, průměrná cena testu na trhu se v současnosti pohybuje okolo 140 korun. Zaměstnavatele tak zatěžují vysoké náklady, které by se měly zdvojnásobit, pokud vláda rozhodne o povinném testování dvakrát týdně,“ uvedl mluvčí HK ČR Miroslav Diro.

Testovat na covid musí i malé firmy. Výdaje nejsou zanedbatelné

Podle HK ČR zejména pro menší podniky jsou náklady na testování velkou zátěží. Ta se při vyšší frekvenci testování logicky ještě zvýší. Komora tvrdí, že podnikatelé budou při testování dvakrát v týdnu nad příspěvek zdravotních pojišťoven doplácet 1,2 až 2,5 mld. korun měsíčně.

Komora pak celkem oprávněně poukazuje na nelogičnost postupu při pozitivním výsledku u zaměstnance. Ten totiž musí i několik dní čekat na potvrzení výsledku ještě PCR testem. Zde jde o dvojnásobné náklady na testování a prodlevu několika dnů, kdy zaměstnanec nepracuje a čeká na termín stěru PCR metodou.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here