Odpůrci brexitu jsou zklamaní z EU kvůli válce o AstraZeneku

268
EU
Ilustrace: Pixabay.com

Zatímco Velká Británie již proočkovala proti covidu více než 28 milionů občanů, více než polovinu dospělé populace, intenzita očkování v unijních zemích velmi kolísá. Není proto divu, že zastánci brexitu to v Británii označují za své vítězství. Novinka je, že za vítězství to označují i mnozí z těch, kteří odchod z EU kritizovali.

Alespoň tak na věc nahlíží bruselský list Politico.eu [Politico LLC/Axel Springer] v článku, který mapuje obchodní válku o vývoz a dovoz britsko-švédské vakcíny AstraZeneca z a do zemí EU. Podle něj případné zastavení dodávek vakcíny z EU, jímž Británii hrozí Evropská komise [EK], vyvolává na ostrovech velkou vlnu nevole. A to i mezi těmi, u nichž by to čekal jen málokdo, totiž odpůrci brexitu.

Zastánci Evropské unie kritizují EU

Například labouristický poslanec Andrew Adonis, který v minulosti vedl bitvu za vyhlášení druhého referenda, jež by mohlo zvrátit dnes už konečný brexit, řekl na adresu předsedkyně EK Ursuly von der Leyenové: „Tváří se jako bruselská Matka Tereza.

V narážce, jak se někdejší německá ministryně obrany a fanynka punkové skupiny Buzzcocks prezentuje na svém twitterovém účtu jako Mother of seven, ale i dodal: „Krize kolem vakcíny odhaluje alarmující absenci výkonné moci a absenci evropských lídrů.“

EK schválila novou Farmaceutickou strategii pro Evropu 

Své k problému, byť celkem kulantně, řekl i toryovský poslanec Stephen Hammond. Ten byl vyloučen z konzervativní strany za podporu zákona proti brexitu.

Naši lidé jsou aktivitou EU zmateni,“ uvedl snahu EU zakázat vývoz vakcíny z unie.

Bývalý editor listu Financial Times Lionel Barber, jemuž Francie za jeho pozitivní roli v debatě o brexitu nabídla své nejvyšší vyznamenání Légion d´honneur, zase obvinil EK ze snahy „urvat si kus koláče a sníst ho“.

MI5 střeží vývoj covid vakcíny nejen od AstraZeneca

A na stranu brexitářů se postavil i jinak vždy významně proevropský britský list The Guardian. Ten ve svém úvodníku varoval, že směs nacionalismu a protekcionismu blokuje světu cestu z krize a popsal blokování vývozu vakcíny z EU jako „znepokojivé“.

„Brusel má dostatečné množství vakcín. Jeho představitelé si uvědomují, že vypadá divně, když vyvážejí vakcínu do Británie, která dosáhla takového stupně proočkovanosti. Avšak měli by si uvědomit, že pandemii porazíme jedině vzájemnou spoluprací,“ napsal, čímž vyjádřil svůj názor, aniž by ale slevil ze svých „humanitních zásad“.

Zásadní průzkum mínění

To, že bitva o vakcínu patří v EU k zásadním politickým tématům, potvrzuje průzkum veřejného mínění společnosti Ipsos MORI. Ukázal, že EU ztrácí mezi Brity na podpoře.

„Pokud průzkumu věříte, jako mu věřím já, je to první zkouška a výzva, kterým Británie čelila od opuštění EU. Výsledek dává premiérovi Borisi Johnsonovi silný argument o schopnostech samostatné Británie a nepříliš nadějných vyhlídkách Evropské unie,“ řekl profesor politologie a mezinárodních vztahů z University of Kent Matthew Goodwin.

Pravda či lež? Británie očkuje 60+ a chystá mistrovství v kopané

Skutečností je, že průzkum agentury jednoznačně prokázal, že dvě třetiny [67 %] Britů věří, že jejich vláda zvládla očkování lépe než vlády evropských zemí. Dvě pětiny [40 %] pak tento úspěch přičítají právě brexitu. Pouze jeden z pěti dotázaných, kteří hlasovali pro setrvání Británie v EU věří, že její odchod měl na současný průběh boje proti pandemii negativní vliv.

Jsou tu ale i podstatná ale

Zastánci omezení vývozu britské vakcíny z Evropské unie ovšem poukazují i na druhou stránku věci. Totiž na to, že britsko-švédská AstraZeneca porušuje krácením dodávek vakcíny do EU své závazky. Ostatně i proto šéfka společných unijních nákupů vakcín Sandra Gallinaová řekla, že Brusel nebude váhat s využitím všech možností, aby společnost přiměl k dodání co největšího počtu slíbených dávek. A to je zákaz vývozu vakcíny z podniků v EU.

AstraZeneca zkrátí dodávky vakcín do zemí EU o 60 %

„Naše členské země se potýkají s třetí vlnou pandemie a ne všechny firmy plní své závazky,“ přisadila si Ursula von der Leynová.

Upozornila, že ze všech ekonomicky silných částí světa jenom EU ve velkém stále vyváží vakcíny do desítek států. Podle ní by cesty vakcín měl vést oběma směry. Zmínila i to, že z přibližně 43 milionů dávek, jejichž export od konce ledna EU schválila, téměř jedenáct milionů zamířilo právě do Británie.

„Země, která je v očkování výrazně napřed, však do EU žádné vakcíny nevyvezla,“ dodala.

Situaci nepomohá aní poslední prohlášení zástupců Evropské komise [EK]. Eurokomisař Thierry Breton řekl, že EK zakáže společnosti vyvážet vakcíny vyráběné v podnicích v unii. Pokud ta nezačne plnit své zavázky vůči EU.

Stanovisko Komise podporují i někteří z analytiků, kteří poukazují na britský přístup k problému. Na jedné straně britská strana nedodržuje nasmlouvané dodávky pro Evropu, jimiž očkuje své obyvatelstvo, ale v případném zákazu vývozu vakcíny vidí újmu proti spravedlivému obchodu.

Ale znovu: Fakt je i to, že Británie byla mnohem rychlejší ve schvalování vakcíny proti covidu-19 než EU. Naopak schvalování vakcíny v Evropě provázely problémy a zdržení. Obdobně jako třeba ve Spojených státech, kde vakcína nebyla schválena doteď.

EU nakoupila vakcíny proti covidu tři měsíce po Británii

V EU je 52 továren na výrobu vakcíny

EK spolu se zástupci Británie a společnosti AstraZeneca nyní vede intenzivní jednání. Chtějí řešit problém, který se řeší jen těžko. Vakcínu chtějí totiž všichni. Politico uvádí, že pokud unie sáhne k zákazu vývozu do Británie, zkomplikuje tím již tak složité vztahy s Británií.

Varování: AstraZeneca může způsobit vedlejší účinky

A jsou tady i obchodní souvislosti. Zatímco Pfizer/BioNTech drží bezmála 70 procent evropského trhu, AstraZeneca sotva 30 procent. Na druhé straně firma dodává vakcíny například do Indie, kde je i vyrábí. A třeba Maďarsko před několika dny schválilo k použití indickou vakcínu, kterou Indové dělají právě v licenci společnosti AstraZeneca.

Srbsko proti covidu očkuje každého zájemce nad 18 let

V Evropě je přitom 52 továren, které připravují vakcíny proti covidu-19. V Německu jich je 14. Nejvíce továren na výrobu vakcín provozují Pfizer/BioNTech, které jich mají v součtu dvanáct. Dokonce i v Česku je jeden výrobní závod. A to v Bohumili u Prahy, kde se vyrábí klíčová složka pro americkou vakcínu Novavax. Ta ještě nebyla pro použití v EU schválena.

Vakcína Novavax působí i proti novým variantám viru

Evropská unie má smluvně zajištěno 2,6 miliardy vakcín od šesti výrobců a o dalších 260 milionech se jedná. Je to tedy asi třikrát více, než kolik EU potřebuje pro naočkování svých obyvatel. Evropská komise na základě stanoviska Evropské agentury pro léčivé prostředky [EMA] zatím pro použití registrovala čtyři vakcíny. Jsou jimi vakcíny Comirnaty, Moderna, AstraZeneca a Janssen.

Michal Achremenko

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here