Očkovaní proti covidu-19 se už 22 dnů od aplikace první dávky dočkají možnosti cestování bez povinnosti dvoutýdenní karantény po návratu do Česka. Vracet se však musí ze zemí se středním či vysokým rizikem nákazy. Řeší se i letní sezona. 

O rozvolnění pravidel po návratu z ciziny informovalo Ministerstvo zahraničních věcí ČR [MZV ČR] a v minulém týdnu je schválila vláda. Od dvoutýdenní karantény jsou osvobozeni všichni očkovaní po 22 dnech od první dávky vakcíny proti covidu-19. Ovšem za podmínky, že se do Česka vrací ze země se středním a vysokým rizikem nákazy koronavirem.

Po návratu ze zemí zařazených do kategorie velmi vysokého či extrémního rizika nákazy zůstává povinnost dvoutýdenní karantény. Jde například o Botswanu, Brazílii, Eswatini [Svazijsko], Indii, Jihoafrickou republiku. Dále Keňu, Kolumbii, Lesotho, Malawi, Mosambik, Peru, Tanzánii a to včetně ostrovů Zanzibar a Pemba. Dále i ze Zambie a Zimbabwe.

Očkovaní a uznávání národních certifikátů

Od soboty 15. května funguje pro očkované od 23. dne aplikace první dávky vakcíny také oboustranné uznávání národních vakcinačních certifikátů s Německem, Maďarskem, Slovinskem, Polskem a od středy 19. května i se sousedním Rakouskem. Výjimka je stále Slovensko, se kterým česká diplomacie podmínky pro vstup českých občanů vyjednává. Jasno o pravidlech vstupu očkovaných Čechů na jeho území má být podle vyjádření ministra zahraničních věcí Jakuba Kulhánka [ČSSD] ještě tento týden. Slováci po 22 dnech od první dávky covidové vakcíny přijíždějí do Česka bez omezení.

Pobývat na území České republiky bez jakýchkoliv požadavků mohou všechny osoby z okolních zemí po dobu nejvýše dvanácti hodin. Pendleři, kteří jezdí za prací do německého Saska, smí nově vycestovat bez omezení až na 24 hodin.

„Příhraniční styk na méně než 24 hodin je možný bez testu a bez karantény, což otevírá i cestu nákupům Čechů v této spolkové zemi,“ připomíná MZV ČR.

Covidové pasy? Nejdříve tak 1. července

Zjednodušit cestování po zemích EU i mimo ně má ještě v letošní letní sezonně digitální zelený pas, často zvaný jako covidový pas. S pomocí přiděleného QR kódu se s ním budou na cestách prokazovat očkované osoby, lidé v postinfekční imunitě [180 dní po onemocnění covid-19, pozn. red.] a také cestující s negativním výsledkem PCR nebo antigenního testu. Digitální zelený pas vystaví instituce v zemi, ke které má žadatel o něj příslušnost. Oprávnění k vystavení mají mít nemocnice, testovací místa i další zdravotnická zařízení.

Podle vyjádření ministra zahraničí Kulhánka Česko zavedení digitálního zeleného pasu podporuje. S jeho plným zavedením se podle něj počítá od 1. července 2021. Unijní země se však stále ještě dohadují na jeho finálních podmínkách.

„Od 1. července by pak měl začít platit takzvaný zelený certifikát, jehož zavedení ČR v EU dlouhodobě podporuje,“ potvrdil.

Covidové pasy usnadní cestování i jachtařům v Chorvatsku

Obecně by se na cestách po unijních zemích měla uznávat pouze očkování v EU schválenou vakcínou. Na národní úrovni by se pak země samostatně rozhodovaly o uznávání EK neregistrovaných očkovacích látek. Což už se zčásti i děje. Kupříkladu Česko od soboty 15. května akceptuje na svém území pobyt maďarských občanů bez podmínky dvoutýdenní karantény i za předpokladu, že jsou naočkovaní čínskou vakcínou od Sinopharm a CanSino Biologics nebo ruskou vakcínou Sputnik V. Vakcíny od těchto výrobců nejenomže neschválila EK, ale ani Česká republika.

Letní dovolená u Jadranu v ohrožení

Vstup do Chorvatska je za současných podmínek podmíněn negativním výsledkem PCR nebo antigenního testu. Oprávněním ke vstupu je i potvrzení o očkování, od kterého uplynulo 14 dní od aplikace druhé dávky vakcíny, anebo doklad o prodělaném onemocnění covid-19. Cestující se sice může nechat také otestovat na chorvatském území, ale až do výsledku testu musí počítat s izolací. Na děti mladší sedm let, které cestují s rodiči nebo opatrovníkem, se vztahuje výjimka z povinnosti prokazování se negativním testem a samoizolace pokud doprovázející osoby splňují některou z uvedených podmínek.

„Sestupný trend incidence Chorvatsko brzy zařadí mezi červené a výhledově mezi oranžové, což bude znamenat zjednodušený režim po návratu do ČR,“ mírní obavy o letní dovolenou u Jadranu MZV ČR.

Dovolená na řeckých ostrovech

Před vstupem na území Řecka musí cestující stále vyplňovat elektronický PLF formulář. Všichni cestující nad pět let věku, nezávisle na státní příslušnosti a výchozí destinaci, musí už při překročení hranice předložit negativní PCR test. Čeští občané a cizinci s trvalým pobytem v ČR po uplynutí dvou týdnů od aplikace druhé dávky vakcíny předkládají místo negativního testu oficiální národní certifikát o provedeném očkování v anglickém jazyce.

„Cestující ze všech destinací mohou být při vstupu do Řecka podrobeni kontrolním antigenním testům na covid-19 a jsou povinni přetestování strpět,“ upozorňuje MZV ČR s tím, že stejně jako v Chorvatsku se i v Řecku počty nově nakažených každým dnem snižují. Tím se zvyšují šance na rozvolnění aktuálně platných podmínek.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here