Představenstvo ČEZ navrhlo dividendu ve výši 52 korun

248
CEZ
Foto: ČEZ

Představenstvo ČEZ navrhlo dividendu 52 Kč/akcii. To představuje 122 procent upraveného čistého zisku a asi 8,5% hrubý dividendový výnos. Valná hromada, která bude o dividendě hlasovat, bude svolána na 28. června.

Podle analytiků navržená dividenda odpovídá výplatě asi 20% výnosu z prodeje rumunských aktiv ČEZ nad úroveň čistého zisku. I tak je ale podle agentury Bloomberg [38,5 Kč/akcii] výrazně nad konsensuálním analytickým odhadem.

„Investoři již ale pravděpodobně číslo poblíž 50 Kč/akcii očekávali. Předpokládáme proto mírně pozitivní reakci trhu. Proti našemu odhadu 55 až 60 Kč/akcii vnímáme dividendu vzhledem k souběhu se zvýšeným cílem výstavby OZE také pozitivně,“ uvedl analytik České spořitelny Petr Bártek.

 „Nelze také vyloučit více než 100% dividendový výplatní poměr i v příštím roce,“ dodal.

ČEZ uvedl dividendu i strategii do roku 2030

ČEZ výši dividendy prezentoval spolu se svou novou strategií do roku 2030. Ještě do roku 2025 chce firma nově postavit asi 1,5GW solárních kapacit [původně 1,0GW] a nově si stanovila cíl 6,0GW OZE kapacit do roku 2030. Všechny teplárny by měly být konvertovány na zemní plyn s přípravou na spalování vodíku.

Modernizační fond dnes otevřel první ostré výzvy pro teplárny

Podíl výroby z uhlí má klesnout do roku 2025 na 25 procent a do roku 2030 na 12,5 procenta. ČEZ přitom snížil výrobu z uhlí již během devadesátých let, kdy odstavil téměř 2000 MW v uhelných elektrárnách, v součtu 19 starých uhelných bloků. Za poslední více než rok uzavřel uhelné bloky o celkové kapacitě zhruba 1000 MW.

Životnost jaderných zdrojů bude prodloužena na 60 let a jejich výroba se zvedne o 2TWh ročně. V plánu je i nadále nový blok v Dukovanech.

„Vidíme pozitivní nové cíle OZE i to, že teplárny budou konvertovány do zdrojů s přípravou na spalování vodíku. Investice v OZE i teplárenství by měly být způsobilé pro získání investičních dotací z Modernizačního fondu, měly by přinést slušnou návratnost,“ říká.

ČEZ chce svůj Environment – Social – Governance rating [ESG] zvednout z aktuálních asi 40 procent na 80 procent do roku 2023. Cíl EBITDA ČEZ stanovil pro rok 2025 na 65 až 70 miliard korun, 80 až 85 miliard korun v roce 2030 [letos 57 mld. Kč].

Modernizace do JED i JET

ČEZ aktuálně investuje do modernizace Jaderné elektrárny Dukovany [JED], letos do ní vydá dvě miliardy korun. Obnoví část výrobních zařízení i administrativních budov. Cílem je dlouhodobý provoz elektrárny, ideálně 60 let. Modernizace Dukovan již stála v posledních deseti letech 20 miliard korun. Další investice směřuje do Jaderné elektrárny Temelín [JET – na fotografii]. V součtu mají letošní investice dosáhnout 4,5 miliardy korun.

ČEZ je významný hráč v oblasti moderních energetických služeb v České republice a na Slovensku. Působí také v Německu, Itálii, Polsku a v Rumunsku.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here