Cena bitcoinu se po středečním propadu na 28 032 USD ve čtvrtek stabilizovala na cca 40 000 USD. V pátek znovu klesla na 34 tisíc USD. Nyní znovu roste a je na úrovni 36 tisíců USD. Cena bitcoinu se oproti svému maximu z letošního 14. dubna [64 895,22 USD] propadá takřka o polovinu.

Hluboký pokles zaznamenala kryptoměna i v tomto týdnu. Ve středu ztrácel bitcoin více než 30 procent a spadl až pod 31 000 dolarů, aby se pak ustálil kolem 36 000 USD. Ve čtvrtek se prodával za bezmála 42 000 USD a dále rostl. V pátek však došlo k dalšímu propadu jeho ceny na 34 000 za bitcoin.

Obchodování s bitcoiny tento týden podpořili i jejich skalní příznivci. Byla to zakladatelka investiční společnosti Ark Invest Cathie Woodová a šéf automobilky Tesla Elon Musk. Ten uvedl, že své bitcoiny drží navzdory propadům.

Vedle bitcoinů kolísaly ceny dalších kryptoměn. Například ether, což je druhá nejrozšířenější kryptoměna, ve čtvrtek rostla o 16 procent na 2 910 USD, přitom ještě ve středu byla na hranici 2 090 USD. I tato kryptoměna oproti dubnovým maximům významně ztrácí, a to o více než 40 procent.

Čína, ale i další země se snaží bitcoiny omezit

K cenovému propadu bitcoinu přispěly také kroky úřadů, které se snaží transakce s kryptoměnami ve své zemi omezit. Své plány již oznámila Čína. Ta zakázala finančním institucím, jako jsou banky, brokeři, ale i platebním společnostem poskytovat služby spojené s kryptoměnami.

„V poslední době ceny kryptoměn závratně stouply a prudce se propadly. Oživilo spekulativní obchodování s nimi, což vážně ohrožuje bezpečnost majetku lidí a narušuje ekonomický a finanční řád,“ uvedla ve společném prohlášení čínská národní internetová finanční asociace, čínská bankovní asociace a čínská platební a clearingová asociace.

Přidal se i státní Výbor pro finanční stabilitu a rozvoj, kterému předsedá vicepremiér Liou Che. Ten oznámil, že Čína opět zasáhne proti těžbě bitcoinů a obchodování s nimi. Těžba kryptoměn je přitom v Číně stále velký obchod. Podle některých odhadů se Čína na globální těžbě kryptoměn podílí až 70 procenty. Kryptoměny omezují ale i další země. Kupříkladu Indie, USA, Kanada, země Evropské unie, naposledy pak Turecko.

Turecko omezí kryptoměny. Stejně jako Nigérie, Bolívie či Maroko

 

Co míní lidé z trhu kryptoměn

Svoji roli v pádu cen kryptoměn hrají i finance drobných investorů, kteří nedrží dostatečný kapitál, aby dokázali bitcoiny při poklesu podržet delší dobu. Většina jejich obchodů je na vysokou finanční páku, což je nutí k rychlím obchodům.

K pádu ceny bitcoinů v tomto týdnů přispěl dále ve Spojených státech i Elon Musk, když oznámil, že Tesla už nebude jako platbu za svá auta přijímat tuto měnu. To kvůli problémům s americkými úřady. Přesto uvedl, že on své bitcoiny i nadále neprodá.

Šéfka společnosti Ark Invest Cathie Woodová v rozhovoru s agenturou Bloomberg řekla, že stále trvá na své předpovědi, podle které se cena bitcoinu dostane až na 500 000 USD. To znamená, že proti současným cenám by musela zdražit více než desetinásobně.

„Lidi to považují za okamžik, kdy je vhodné po propadu nakupovat, a mnozí z nich si myslí, že je to poslední šance nakoupit bitcoiny levně,” uvedl v této souvislosti šéf obchodní platformy Cryptohopper Ruud Feltkamp.

Podle něj však až nejbližší měsíce ukáží, zda bude růstový trh pokračovat, anebo zda je to začátek jeho konce.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here