Sněmovna poslala nový stavební zákon do Senátu

250
novy_stavebni_zakon
Foto: Pixabay.com

Sněmovna dnes [26.5.] těsně schválila ve třetím čtení nový stavební zákon. Ten jde nyní do Senátu. Předpokládá se, že ten normu vrátí k projednání poslancům. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová [ANO] věří, že zákon poté poslanci znovu schválí. A to přesto, že proti němu dnes byli někteří poslanci koaliční ČSSD.

„Musím velmi poděkovat všem poslancům z SPD, ČSSD, ale i KSČM, kteří dnes umožnili, aby nový stavební zákon prošel třetím čtením poslaneckou sněmovnou,“ řekla dnes ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Zároveň dodala, že vyhráno stále není, protože nový stavební zákon teď čeká cesta do Senátu, která podle ní jistě nebude jednoduchá. Také poděkovala členům sněmovního hospodářského výboru a vyjádřila radost nad tím, že zákon prošel i s návrhem na „čistě státní stavební správu“.

„Chtěla bych ubezpečit opoziční poslance, že jejich obavy z kolapsu povolování staveb, až přejdou stavební úřady pod stát, jsou opravdu zbytečné. Už nyní v průzkumu místních samospráv deklarovalo 40 procent stávajících úředníků stavebních úřadů ochotu přejít do služebního poměru,“ řekla.

V současnosti obecní stavební úřady zaměstnávají přibližně sedm tisíc úředníků. S ohledem na zamýšlené procesní zjednodušení stavební agendy a její digitalizaci si nová stavební soustava vystačí se čtyřmi až pěti tisíci úředníky.

Co má přinést nový stavební zákon

Podle Ministerstva pro místní rozvoj [MMR] nový stavební zákon zjednoduší povolování staveb a konečně zajistí dodržování lhůt. Úředníkům má díky němu ubýt 40 procent agendy. To kvůli tomu, že v budoucnu povedou stavební úřady jedno řízení, jehož výsledek bude jedno rozhodnutí místo současného územního rozhodnutí a stavebního povolení.

„Nový stavební zákon také zavede apelační princip, který zajistí, že odvolací orgán bude muset vždy rozhodnout. Odpadne tak současný ping-pong, kdy se věc stále dokola vrací nižší instanci,“ uvedlo MMR ve své zprávě.

Dále upřesnilo, že velký posun bude kompletní digitalizace stavebního řízení. To umožní elektronickou komunikaci mezi občany a úředníky, ale i mezi úředníky navzájem. Kromě zrychlení procesů přinese větší kontrolu, otevřenost a transparentnost řízení.

Jak bude vypadat nová soustava stavebních úřadů

Nový stavební zákon počítá s převodem stavebních úřadů přímo pod stát a s vytvořením nové struktury v čele s Nejvyšším stavebním úřadem se sídlem v Ostravě. Také počítá se Specializovaným a odvolacím stavebním úřadem jako prvostupňovým úřadem ve věci zákonem vyhrazených staveb [jako jsou dálnice či letiště apod.]. V neposlední řádě počítá i s Odvolacím stavebním úřadem pro prvostupňové krajské stavební úřady. Ty budou dále tvořeny územními pracovišti v obcích podle vyhlášky Nejvyššího stavebního úřadu.

Boj o další existenci stavebních úřadů začal

V současnosti funguje na obcích téměř sedm stovek stavebních úřadů, do budoucna by jich mělo být v první fázi 307. Na stavebních úřadech ale budou muset pracovat minimálně čtyři lidé. V současné době je 16 procent stavebních úřadů podle MMR takzvaně jednohlavých. Náklady na jejich provoz se dle MMR nijak nezvýší. Ročně by měly vyjít na zhruba 4,1 miliardy. Přičemž stát již dnes platí kolem čtyř miliard ročně za přenesený výkon státní správy, který zajišťují obce a kraje. Jednorázové náklady na změnu systému dosáhnou přibližně 1,3 miliardy korun, což je podle úřadu z dlouhodobého hlediska přijatelné číslo.

MMR dále uvedlo, že převodem stavebních úřadů ze spojeného modelu veřejné správy přímo pod stát dojde k omezení nežádoucího vlivu samosprávy na povolovací procesy [podjatost úředníků stavebních úřadů]. Další z výhod nového systému údajně představuje odstraňování černých staveb, které obce nezvládají platit ze svých rozpočtů. V rámci nové soustavy bude výkon rozhodnutí hrazen přímo ze státního rozpočtu.

Opozice zákon odmítla, HK ČR ho přijala s rozpaky

Na závěr dodejme, že většina opozičních poslanců SPOLU i koalice STAN a Pirátů je proti návrhu zákona. Podle jejich dnešního vyjádření je nový stavební zákon paskvil, který už docela rozvrátí v Česku neefektivně fungující stavební právo. Zároveň upozornili, že pokud vyhrají letošní volby, okamžitě se k novému stavebnímu zákonu vrátí a změní ho.

Naopak Hospodářská komora ČR [HK ČR], která se podílela v začátcích na přípravě zákona, ocenila konstruktivní postoj poslanců, když normu schválili. Podle ní je nová legislativa nezbytná pro zlepšení současného zdlouhavého stavebního řízení, budoucí prosperitu a konkurenceschopnost české ekonomiky. Přesto v podobě schválené zákona postrádá větší podporu zkrácenému postupu změny územních plánů nebo přijetí opatření proti nečinnosti úřadů. To by podle ní povolovací proces mohlo významně urychlit.

„I když celkový výsledek kvitujeme, mrzí nás, že přijaté pozměňovací návrhy doprovodných změnových zákonů přidávají do systému další závazné stanovisko. Tedy razítko navíc, protože zákon mimo jiné nepočítá s integrací stanoviska hasičů. Což celé stavební řízení nepochybně zdrží. Stejně tak bychom uvítali i vyšší míru integrace nakládání s vodami,” sdělil prezident HK ČR Vladimír Dlouhý.

 –DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here