Dynamické účastnické penzijní fondy letos tipují výnos až 20 %

448
ucastnicke_penzijni_fondy
Foto: Pixabay.com

Dynamické účastnické penzijní fondy zhodnotily letos v 1. čtvrtletí peníze lidí v průměru o pět procent. Mezičtvrtletně stoupl i počet těch, kteří si v penzijních fondech spoří se státním příspěvkem na penzi. Celkem jich bylo 4 420 221.

Na konci března měli Češi ve svých penzijních fondech zainvestováno 537,5 miliardy korun. To je o 9,6 miliardy více než na konci loňska. Podle Asociace penzijních společností ČR [APS ČR] účastnické fondy v doplňkovém penzijním spoření [DPS] mezikvartálně zhodnotily zainvestované peníze lidí v průměru o pět procent. V DPS si spoří celkem 1 327 307 osob. Což je o 45 901 více než k 31. prosinci 2020. Objem příspěvků činí 84,077 miliardy korun.

Penzijní spoření se již v polovině minulého roku začalo úspěšně vyrovnávat se ztrátami způsobenými pandemií covidu-19. […] V případě, že se nynější 5% tempo růstu udrží, je pravděpodobné, že dynamické fondy letos zhodnotí až dvaceti procenty,“ uvedl prezident APS ČR Aleš Poklop.

V transformovaných fondech starého penzijního připojištění [PP – transformované penzijní fondy] stále spoří 3 092 914 účastníků. Objem zainvestovaných peněz v nich činí 453,400 miliardy korun. Zhodnocení vkladů v těchto fondech je kvůli garanci takzvané kladné nuly velmi nízké a stěží překoná inflaci. Odborníci proto doporučují střadatelům, kteří jsou v PP, ale do penze jim zbývá více než pět let, aby přestoupili do účastnických fondů DPS.

Lucie Simpartlová: Ve starém penzijku lidé přicházejí o peníze

Co přinesou dynamické účastnické penzijní fondy

Výhoda doplňkového penzijního spoření oproti starému penzijnímu připojištění spočívá v možnosti volit různé investiční strategie, včetně těch dynamických. To jsou ty, kdy za zainvestované peníze penzijní fond nakupuje hlavně akcie.

„Řekněme, že si budete spořit 35 let v DPS a zvolíte si dynamický fond. Tato strategie přináší roční zhodnocení v průměru pět procent. Měsíčně si budete ukládat 1 000 korun, takže dosáhnete na nejvyšší státní příspěvek 230 korun. Ze svého tedy za ta léta naspoříte 420 000 korun. Stát vám přidá 96 600 korun a fond vám při průměrném výnosu pěti procent vynese 850 290 korun. To je dvojnásobek vámi vloženého,“ vysvětluje Prokop.

Dodává, že účastník v DPS si tak i se státními příspěvky na prahu penze odnese celkem 1 366 890 korun. To v případě nastavení výplaty na deset let znamená peníze navíc ke státnímu důchodu ve výši 11 391 korun měsíčně.

„A to není v tomto příkladu započítán příspěvek zaměstnavatele, který v ČR činí průměrně přes 1 000 Kč měsíčně a celkovou naspořenou částku zásadně zvyšuje! Dostává jej každý čtvrtý účastník penzijka,“ upřesňuje šéf APS ČR.

Zde je třeba ale upozornit na to, že účastnické fondy – až na výjimky – negarantují takzvanou kladnou nulu. To znamená, že jejich účastníci v průběhu spoření opakovaně zažijí propady, ale i nárůsty hodnoty zainvestovaného majetku. Na druhé straně i v případě účastnických fondů lze volit strategii, kdy jsou zainvestované peníze několik let před výběrem převáděny do méně rizikových investičních strategií. Čímž lze eliminovat riziko propadu hodnoty portfolia v době výběru peněz.

Děti, předdůchody a příspěvky zaměstnavatelů

Účastníků mladších 18 let [dětské penzijko] bylo na konci letošního prvního čtvrtletí podle APS ČR celkem 85 170 osob. Což je nárůst o 7 333 smluv. Předdůchod z doplňkového penzijního spoření k 31. březnu 2021 pobíralo celkem 3 498 osob. Průměrná výše vypláceného předdůchodu dosáhla 12 379 korun.

Předdůchod z penzijního spoření lze čerpat již pět let před penzí

Dodejme, že příspěvek zaměstnavatele v DPS v průměrné měsíční výši 1 043 korun pobíralo ke konci prvního letošního čtvrtletí celkem 331 509 účastníků. Což je o 12 202 více než loni na konci roku. Příspěvek zaměstnavatele v penzijním připojištění v průměrné měsíční výši 957 Kč pobíralo k poslednímu březnu tohoto roku celkem 766 515 účastníků.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here