Spoluvlastník Tatry holding CSG vydá dluhopisy až za 2 mld. Kč

237
CSG
Foto: Tatra

Průmyslově-technologický holding Czechoslovak Group [CSG] podnikatele Michala Strnada emituje dluhopisy v objemu 1,5 miliardy až dvou miliard korun. Datum emise bylo stanoveno na 1.7.2021. Jedná se o třetí emisi dluhopisů holdingu CSG.

Holding Czechoslovak Group již vydal emise dluhopisů – každá ve výši 2 mld. Kč – v letech 2016 a 2019. Koordinátorem aktuální nabídky dluhopisů je Česká spořitelna [ČS]. Hlavními spolumanažery emise jsou kromě ČS také Komerční Banka [KB], PPF banka a UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.

„Vedle emise dluhopisů nabízí Czechoslovak Group výměnu nesplacených dluhopisů CSG VAR/21 v hodnotě 1,3 miliardy Kč, které jsou splatné v prosinci 2021,“ řekl zástupce CSG.

Portfolio firem Czechoslovak Group

[Zdroj: CSG]

Czechoslovak Group působí v automobilovém, leteckém, obranném a železničním průmyslu. Vyrábí například munici, hodinky, vlakové brzdy, nákladní automobily aj. Důležitou oblastí jsou i radarové a navigační systémy pro civilní a obranný průmysl. Ve svých 20 hlavních společnostech zaměstnává přes 8 200 lidí.

Holding CSG měl loni tržby 15 miliard

Konsolidované tržby CSG loni dosáhly více než 15 miliard korun a meziročně vzrostly o 27 procent. Zisk z provozní činnosti byl ve výši 1,47 miliardy korun a meziročně mírně stoupl o necelých sedm procent. EBITDA dosáhla výše 2,26 miliardy korun.

„Do konsolidovaných výsledků CSG se ale dle standardů IFRS nepočítají například výsledky automobilky Tatra Trucks, ve které má CSG podíl 65 procent. Proto jsou nekonsolidované výsledky holdingu výrazně vyšší. Nekonsolidované tržby dosáhly 25,7 miliardy Kč a nekonsolidovaný ukazatel EBITDA 3,2 miliardy korun,“ uvedli zástupce CZG.

Konsolidované výsledky CSG [v mil. Kč]

2020

2019

Tržby

15 029

11 839

Zisk z provozní činnosti

1 471

1 393

EBITDA

2262

2611

Vlastní kapitál

9 132

8 706

[Zdroj: CSG]

Z pohledu EBITDA se nejlépe dařilo automobilce Tatra Trucks, jež přispěla k holdingovému výsledku půlmiliardou. Firma vyrobila 1 181 a prodala 1 186 vozů. Společnost Excalibur Army vytvořila EBITDA 375 milionů. Slovak Training Academy, která školí ve slovenských Košicích piloty vrtulníků, dosáhla spolu se sesterskou společností European Air Services EBITDA ve výši 485 milionů. Výrobce brzdových systémů a komponentů pro kolejová vozidla DAKO-CZ vydělal 300 milionů korun.

Spoluúčast na armádních zakázkách

V roce 2021 pokračuje CSG ve sbírání významných zakázek. Příkladem je společný úspěch automobilky Tatra Trucks a další společnosti ze skupiny CSG Tatra Defence Vehicle [TDV]. Ty se budou podílet na zakázce 879 vojenských vozidel pro belgické ozbrojené síly.

Meopta dál dodává zaměřovače Saabu. Hraje i o tendr AČR

Tatra Trucks vyrobí podvozky, TDV dodá pro část vozů pancéřované kabiny. Koncovým dodavatelem do Belgie bude partnerská nizozemská společnost DAF Trucks.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here