Meopta dál dodává zaměřovače Saabu. Hraje i o tendr AČR

343
Meopta

Přerovská společnost Meopta prodloužila se švédskou zbrojovkou Saab kontrakt na dodávky zaměřovačů s červeným záměrným bodem, tentokrát v hodnotě přes 70 milionů korun. Ty Meopta Saabu dodává od roku 2015. Optický zaměřovač s červeným záměrným bodem slouží k rychlému zacílení zbraňových systémů.

Uvedené zaměřovače budou instalovány na víceúčelových zbraňových systémech Carl-Gustaf M4. Dodávky jsou sjednány na letošek a příští rok. Podle vyjádření firmy se již nyní projednává další smlouva na období let 2023 až 2025.

„Vnímáme spolupráci se švédskými firmami, ať už se jedná o BAE Systems Hägglunds nebo Saab, jako dlouhodobé partnerství. Probíhající i budoucí obchodní potenciál představuje stabilní a trvalou spolupráci a zabezpečuje pracovní místa v této velmi specializované oblasti,“ uvedl senior ředitel pro obchod a marketing společnosti Meopta Pavel Šťastný.

Počátky spolupráce mezi Meoptou a Saabem sahají do doby kolem roku 2000. Tehdy v České republice odstartoval Program průmyslové spolupráce Gripen v rámci smlouvy na pronájem švédských nadzvukových letounů. V té době Meopta začala vyvážet optické komponenty do Švédska. Její systémy se instalovaly ve verzích JAS-39 Gripen C/D.

Od roku 2019 Meopta dodává společnosti Saab optické zaměřovače námořního zaměřovače CEROS. Také dodává do Saab Dynamics zaměřovače pro víceúčelový zbraňový systém Carl-Gustaf M4 [na fotografii, pozn. red.]. Tento systém používají například americké speciální jednotky v Afghánistánu.

Hraje se i o tendr na bojová vozidla pěchoty

Podle vyjádření zástupců Meopty je pro firmu nyní velmi důležité aktuální výběrové řízení Armády České republiky [AČR] na bojová vozidla pěchoty. Meopta již dříve navázala partnerství se společností BAE Systems Hägglunds, výrobcem vozidel CV90. Základ této spolupráce spočívá ve výrobě zaměřovače UTAAS [Universal Tank and Anti-Aircraft Systém]. UTAAS, vyvinutý společností Saab, je univerzální tankový a protiletadlový zaměřovač a systém řízení palby pro tanky a bojová vozidla, včetně CV90. V těchto dnech absolvuje vozidlo CV90 vojskové zkoušky v ČR. Meopta má uzavřenou smlouvu na výrobu a vývoz komponent těchto zaměřovačů pro programy CV90 v Nizozemsku a Švýcarsku.

Ministerstvo obrany ČR [MO ČR] v případě svého tendru několikrát uvedlo, že průmyslová spolupráce a zapojení českého obranného průmyslu budou považována za důležitá kritéria při hodnocení nabídek na nová vojenská vozidla. Pokud by CV90 zvítězilo ve výběrovém řízení na pásová bojová vozidla pěchoty, Meopta se stane globálním dodavatelem systémů UTAAS a jeho náhradních dílů.

Přerovská Meopta je výsadní tuzemská firma

Přerovská Meopta je česko-americká nadnárodní společnost působící v oblasti výroby optiky pro zobrazovací a osvětlovací systémy. Firma zajišťuje komplexní řešení od návrhu, vývoje, konstrukce, výroby až po montáž optických, optomechanických a optoelektronických systémů. Meopta patří mezi výsadní tuzemské společnosti, což dokládá její tradice.

Firma byla založena již v roce 1933 z podnětu Aloise Mazurka, profesora na přerovské průmyslové škole a nadšence do optiky. Počáteční kapitál do firmy vložil přerovský stavitel Alois Beneš. V roce 1992 byla Meopta plně privatizovaná. A to za situace, kdy v ní po roce 1989 skončila veškerá vojenská výroba.

V roce 2006 firmu koupil válečný veterán [nositel státního vyznamenání Medaile za zásluhy I. stupně, laureát Ceny Arnošta Lustiga, pozn. red.] Čechoameričan Paul Rausnitz [† 2018]. Právě jemu se připisují zásluhy na záchraně a dalším rozvoji přerovského podniku.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here