Česko mělo špatně vybírat cla u dovozů oblečení z Číny

423
cla
Foto: Celní správa ČR

Evropská komise [EK] požaduje po České republice zhruba 2,1 miliardy korun [82,5 mil. eur] za špatné vyměření cla při dovozu textilu a obuvi z Číny v letech 2012 až 2019. Informaci potvrdila Celní správa ČR [CS ČR] i EK.

Peníze komise požaduje i po dalších několika státech EU kvůli tomu, že podhodnotily cenu dovezeného zboží z Číny. Což vedlo k nižším příjmům rozpočtu EU.

Celní správa věc dále vysvětlila takto: „Evropská komise je přesvědčena, že díky nesprávným postupům celních orgánů EU v letech 2012 až 2019 došlo ke ztrátě příjmů, které jsou odváděny do rozpočtu EU ze cla vybraného členskými státy. Nyní po členských státech požaduje poměrnou částku jako náhradu ztráty,“ potvrdila informaci celní správa.

„Celní správa nesouhlasí se závěry Evropské komise týkajícími se České republiky a s poskytnutím finančních prostředků a v této věci bude nadále jednat,“ upřesnila mluvčí Generálního ředitelství cel [GŘC] Hana Prudičová.

Celní poplatky tvoří přibližně 15 procent příjmů společného rozpočtu EU, ze kterého je Česko dlouhodobě čistým příjemcem. Mluvčí Evropské komise sdělila, že unijní exekutiva chce žádostí, která následuje po obsáhlém vyšetřování a analýze, zajistit, aby všechny státy hradily svůj spravedlivý podíl do rozpočtu.

„Nejsou to další peníze pro Brusel. Dopad těchto příspěvků na rozpočet bude neutrální, protože se jimi redukuje výše národních plateb do rozpočtu EU vypočítávaných na základě hrubého národního důchodu,“ řekla bez upřesnění, kolika států se doplatek týká.

Česko poslalo z cel v roce 2019 do EU 7,4 mld. Kč

Clo patří mezi takzvané tradiční zdroje unijního rozpočtu. Podle účetní závěrky EU za rok 2019 činily 21,2 miliardy eur [cca 515 mld. Kč]. Celkové výnosy EU v roce 2019 dosáhly 160,3 miliardy eur.

Podle Zprávy o činnosti celní správy za rok 2019 poslalo Česko do EU z výběru cla 7,4 miliardy korun. O rok dříve to bylo podle zprávy 6,8 miliardy korun. Cla jsou ovšem i příjmem státního rozpočtu. Dohromady do EU i rozpočtu tak celní správa v roce 2019 odvedla z cel 9,2 miliardy korun.

Celkový počet dovozních celních prohlášení podaných v roce 2019 ve srovnání s rokem 2018 klesl o 0,9 procenta na 1,3 milionu. Počet položek v celních prohlášeních ale podle dokumentu mírně vzrostl na 2,8 milionu.

V roce 2020 ČRi poslala do EU z výběru cla 6,6 miliardy korun, což je meziroční pokles o 11 procent. Do státního rozpočtu celní správa odvedla na clech 1,6 miliardy korun. To je meziročně o 11 procent méně. Dohromady do EU i do rozpočtu tak celní správa loni odvedla z cel 8,2 miliardy korun, zhruba o miliardu korun méně. Vyplývá to ze Zprávy o činnosti celní správy za rok 2020, kterou zveřejnilo ministerstvo financí.

Stejný problém EK řeší i s Británií a Severním Irskem

Již od roku 2018 obdobný případ řeší komise s Velkou Británií. V září 2018 jí EK dala dva měsíce na doplacení 2,7 miliardy eur celních poplatků do unijního rozpočtu. Úřad pro boj proti podvodům [OLAF] totiž uvedl, že Británie dlouhodobě ignorovala rozsáhlé celní podvody se zbožím – hlavně obuví a textilem – dováženým především z Číny. Tím unii způsobila značné ztráty, které by měla nahradit. Případ nakonec skončil u Evropského soudního dvora, finální rozhodnutí má padnout v příštím roce.

OLAF: Černý obchod nejen s covidem stojí EU biliony ročně

Podle ředitele poskytovatele celních služeb Gerlach Luďka Procházky si EU zřejmě našla nápadné rozdíly v tom, jak podobný dovoz z Číny proclívají jednotlivé členské země.

„Předpokládám, že Česká republika bude údajný nedoplatek rozporovat, a to i ve spolupráci s ostatními kritizovanými státy. Alespoň do doby, než soud rozhodne v obdobném sporu Evropské unie s Británií,“ uvedl.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here