Inflace v květnu klesla pod 3 procenta. Byla 2,9 procenta

400
inflace_v_kvetnu
Foto: Pixabay.com

Inflace v květnu oproti dubnu meziročně klesla na 2,9 procenta [-0,2 p. b.]. V meziměsíčním srovnání spotřebitelské ceny v květnu oproti dubnu avšak vzrostly o 0,2 procenta. Za jejích růstem stojí pokračující zdražování pohonných hmot a růst cen služeb. Uvedl to Český statistický úřad [ĆSÚ].

„Na meziměsíční vývoj měl největší vliv růst cen pohonných hmot a olejů. Průměrná cena benzinu Natural 95 byla 31,99 Kč/l, což je nejvíce od října 2019. Průměrná cena motorové nafty 29,96 Kč/l pak byla nejvyšší od února 2020,” vysvětlila vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Růst spotřebitelských cen za posledních deset měsíců

[Zdroj: ČSÚ]

Meziměsíčně ale nerostly jen ceny pohonných hmot a olejů [+1,3 %], vzrostly i ceny automobilů [+0,4 %], výrobků a služeb pro osobní péči [+1,1 %]. Z potravin byly vyšší především ceny ovoce o 4,5 procenta, brambor o 6,4 procenta a drůbeže o 2,0 procenta.

Ceny naopak v květnu meziměsíčně klesly u potravin a nealkoholických nápojů. Pokles cen zaznamenala zelenina [-5,4 %], nealkoholické nápoje [-2,2 %], vepřové maso [-3,2 %], uzeniny [-0,9 %], vejce [-4,0 %], cukr [-5,0 %] a máslo [-3,2 %].

Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce dubna a ceny služeb vzrostly o 0,5 procenta.

Názory analytiků na budoucí vývoj inflace

Vývoj inflace v květnu analytiky překvapil. Ti počítali s vyšším růstem, ne pak s meziročním poklesem. Zpomalení inflace v květnu si vysvětlují zejména stagnací a poklesem cen některých z potravin. V názoru na to, jaký bude další vývoj inflace se rozcházejí.

„V naší prognóze počítáme s tím, že v případě meziměsíční dynamiky se inflace nachází na svém vrcholu v období května až července. Snížení cen potravin může způsobit, že už jsme za tímto vrcholem. Meziroční míra inflace by se tak mohla v nejbližších měsících ještě snížit,“ myslí si například analytik Komerční banky [KB] Michal Brožka, který ale také dodává, že předpověď dalšího vývoje je nejistá zejména s ohledem na vývoj cen služeb.

Inflace v dubnu oproti březnu vyletěla o půl procenta

Naopak analytik České spořitelny [ČS] Jiří Polanský jednoznačně sází na další růst i spotřebitelských cen. Inflace by dle jeho názorů měla růst i v druhé polovině letoška.

„To bude způsobeno souběhem několika faktorů. Jako je silný trh práce a vysoká poptávka domácností, výpadky v subdodavatelských řetězcích firem, růst cen materiálů, vyšší ceny ve službách a růst cen energií,“ říká.

Podle jeho názoru inflace zbrzdí až v příštím roce. I tak ale poroste: „Hlavním proinflačním vlivem zůstane v příštích dvou letech vývoj na trhu práce a silná domácí poptávka. […] K inflačnímu cíli [ČNB ve 2% výši, pozn. red.] by se inflace mohla přiblížit již v příštím roce, nicméně její vývoj zůstane pravděpodobně rozkolísaný.“

Inflace v květnu 2021: meziroční srovnání

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v květnu o 2,9 procenta, což bylo o 0,2 procentního bodu méně než v dubnu. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje došlo u řady potravin k prohloubení jejich cenového poklesu.

  • Ceny vepřového masa: -10,0 %
  • Ceny vajec: -8,9 %
  • Ceny ovoce: -4,0 %
  • Ceny zeleniny: -7,4 %
  • Ceny cukru: -1,9 % [v dubnu rostly o 4,5 %]

U alkoholických nápojů zmírnil růst cen lihovin na 2,2 procenta [v dubnu +5,1 %], piva na 4,1 procenta [v dubnu +8,5 %]. U tabákových výrobků taktéž došlo k poklesu tempa růstu. A to na 15,4 procenta v květnu z dubnových 19,5 procenta.

Na meziroční zvyšování cenové hladiny pak měly v květnu největší vliv ceny automobilů [+6,9 %] a pohonných hmot a olejů [+22,0 %]. Další v pořadí vlivu byly ceny alkoholických nápojů, tabáku [+9,8 %]. U bydlení vzrostly ceny nájemného z bytu o 1,8 procenta. Ceny elektřiny klesly o 3,4 procenta a zemního plynu o 4,7 procenta.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v květnu 2,8 procenta.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here