Americké technologické firmy reportují fantastické růsty zisků

152
technologicke
Ilustrace: FinTag.cz

Technologické společnosti Apple, Microsoft a Alphabet [majitel Google] zveřejnily své čtvrtletní hospodářské výsledky. Ani jedna ze společností netratila. Naopak růsty zisků jsou v řádu desítek procent.

V souvislosti s výsledkovou sezonou podle dat od Refinitiv v rámci indexu S&P 500 reportovalo své čtvrtletní výsledky již kolem 124 společnosti. Z nich 89 procent překonalo odhady analytiků. Což platilo i pro americké technologické giganty.

Na nový rekord vystoupaly ve druhém čtvrtletí zisky i tržby americké společnosti Alphabet, která je majitelem internetového vyhledávače Google. Firma uvedla ve své zprávě, že zisk podpořil prudký růst výdajů za reklamu, protože spotřebitelé více nakupovali na internetu. Čistý zisk se více než zdvojnásobil na 18,5 miliardy USD [402,4 mld. Kč] z 6,96 miliardy USD ve stejném období loni. Zisk překonal rekord z předchozího čtvrtletí, kdy dosáhl 17,9 miliardy USD. Celkové tržby společnosti vzrostly o 61,6 procenta na 61,88 miliardy USD.

Hlavní podíl na tržbách mají příjmy z reklamy. Tržby z nich na Googlu stouply o téměř 70 procent na 50,44 miliardy USD. Tržby za reklamy na YouTube pak vyskočily o 83,7 procenta na sedm miliard USD.

Zisk rostl i Applu

Čistý zisk americké technologické společnosti Apple ve fiskálním třetím čtvrtletí stoupl na 21,74 mld. USD [472,8 mld. Kč] z loňských srovnatelných 11,25 miliardy USD. Ve své zprávě to potvrdila firma. Zisk i výnosy překonaly očekávání analytiků díky zájmu spotřebitelů o nové přístroje iPhone pro sítě 5G a předplatitelské služby firmy.

Zisk na akcii za tři měsíce do 26. 7. činil 1,3 dolaru, zatímco analytici dotazovaní agenturou Refinitiv čekali zisk jen 1,01 dolaru na akcii. Celkové výnosy stouply o 36,4 procenta na 81,43 miliardy USD. Analytici předpokládali zvýšení výnosů jen na 73,3 miliardy USD.

Tržby z prodeje iPhonů se tak ve čtvrtletí meziročně zvýšily o téměř 50 procent na 39,57 miliardy USD a překonaly tak odhady analytiků. Vysoký růst tržeb zaznamenal Apple hlavně v Číně, kde ve čtvrtletí stouply o 58 % na 14,76 miliardy USD. Ředitel společnosti Tim Cook agentuře Reuters řekl, že zákazníci zde kupují příslušenství, jako jsou chytré hodinky Apple Watch, které mohou spárovat se svými iPhony.

Silně rostly také tržby ze služeb, které zahrnují předplatné televize, hudby a obchod s aplikacemi App Store. Obrat ze služeb stoupl o třetinu na rekordních 17,49 miliardy USD. Cook dodal, že počet předplatitelů na různých platformách stoupl na 700 milionů z 660 milionů v předchozím čtvrtletí.

Pandemie a práce z domova zvýšily i zájem o iPady a počítače značky Mac. Tržby z jejich prodejů stouply o 16,4 procenta na 8,24 miliardy USD, z prodeje iPadů pak o 11,8 procenta na 7,37 miliardy USD.

Zisk Microsoftu stoupl o 47 %, vzrostly i technologické divize

I americká softwarová společnost Microsoft ve čtvrtém finančním čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 47 procent na 16,5 miliardy dolarů [téměř 360 mld. Kč]. Čtvrtletní tržby společnosti tak překonaly očekávání analytiků, protože poptávku po jeho cloudových službách v době pandemie podpořil rozmach práce a vzdělávání z domova. Což ve své zprávě potvrdila i sama firma.

Tržby se ve čtvrtém finančním čtvrtletí, které skončilo 30. června, zvýšily o 21 procent na 46,2 mld. dolarů. Analytici je přitom podle průzkumu společnosti Refinitiv odhadovali ve výši 44,2 miliardy dolarů, napsala agentura Reuters.

Tržby divize Intelligent Cloud zahrnující cloudovou platformu Azure stouply o 30 procent na 17,4 mld. dolarů. Tržby samotné platformy rostly dokonce o 51 procent. Obrat divize More Personal Computing, která zahrnuje operační systém Windows a herní konzole Xbox, rostly o 9 procent na 14,1 mld. dolarů.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here