Ekonomika SRN roste. Při vstupu se dokládá bezinfekčnost

188
SRN
Foto: Pixabay.com

Ekonomika SRN ve II. čtvrtletí vzrostla o 1,5 procenta po poklesu o 2,1 procenta v prvním kvartálu. Stejně jako v případě Česka analytici očekávali rychlejší růst. Další novinka je, že při vstupu do SRN musí každý prokázat bezinfekčnost.

Aktualizace: Ve zpřesněném odhadu spolkový statistický úřad 24.8. HDP Německa ve druhém čtvrtletí zpřesnil na růstových 1,6 procenta po 2% poklesu v prvním kvartále. Mírně tak upravil svůj odhad z konce července. Úřad zároveň informoval, že rozpočtový schodek Německa v prvním pololetí podle předběžných výpočtů dosáhl 80,9 miliardy eur [téměř 2,1 bilionu Kč], což je 4,7 procenta HDP. To představuje druhý nejvyšší deficit za první pololetí od znovusjednocení země v roce 1990.

Ve druhém čtvrtletí německá ekonomika rostla spolu s uvolňováním opatření proti koronaviru. Hospodářství v zemi se ale ani tak nevrátilo na úroveň z doby před začátkem pandemie covidu-19. HDP byl v letošním druhém čtvrtletí o 3,4 procenta nižší než ve čtvrtém kvartálu roku 2019. Ekonomiku – stejně jako v případě Česka – omezovaly výpadky v dodavatelsko-odběratelském řetězci a rostoucí ceny vstupů.

Růst českého HDP ve 2. čtvrtletí výrazně zaostal za očekáváním

Inflace v Německu je vůbec nejvýše za posledních 13 let. Tamější centrální banka již upozornila Evropskou centrální banku [ECB], že udržovat dál rekordně nízké úrokové sazby není pro německou ekonomiku výhodné.

Inflace v Německu je nejvýš za posledních 13 let

Německo je nejsilnější ekonomika v Evropě a největší obchodní partner České republiky. V letošním druhém čtvrtletí v ekonomickém růstu sice předstihlo Francii [0,9 %], ale zaostalo za Itálií [2,7 %] či Španělskem [2,8 %]. Mezinárodní měnový fond [MMF] letos počítá s růstem německé ekonomiky o 3,6 procenta, loni tamní hospodářství kleslo o 4,8 procenta.

Pro cesty do SRN je nutná bezinfekčnost

Změňme téma, ale zůstaňme v Německu. Všichni cestující do Německa starší dvanácti let musí od neděle 1. srpna prokazovat bezinfekčnost na covid-19. Platí to i pro německé občany. Výjimku mají jen pendleři a lidé, kteří v zemi nepobydou déle než 24 hodin, a nepřijíždějí z rizikové oblasti.

Cestující do Německa od 1. 8. dokládají bezinfekčnost

O zpřísnění pravidel rozhodla německá vláda ve zrychlené proceduře těsně před koncem letních prázdnin v prvních spolkových zemích. V Hamburku, Berlíně a Braniborsku dětem letní volno končí již začátkem srpna.

S kontrolami aut přímo na hranicích se v tuto chvíli nepočítá. Například v Bavorsku ale budou policisté podle zemského premiéra Markuse Södera kontrolovat cestující namátkově na silnicích v příhraničí. Podle Institutu Roberta Kocha [RKI] v minulém týdnu každý pátý případ nákazy koronavirem připadal na někoho, kdo se nakazil v zahraničí. Například mezi navrátilci ze Španělska a Turecka bylo za týden kolem 500 infikovaných lidí.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here