I životní pojištění je třeba v čase aktualizovat, říká Martin Švec

448
zivotni_pojisteni
„Aktualizovat životní pojištění by měl člověk i bez prodělaného covidu. A to v závislosti na tom, jak se mu mění životní potřeby," říká ředitel Simplea pojišťovny Martin Švec. / Foto: Simplea

„Životní pojištění je třeba aktualizovat stejně jako smlouvy o pojištění majetku. Stejně jako roste cena nemovitosti, tak se zvyšuje i příjem lidí a od něj nastavené výše pojistných částek,“ říká pro FinTag.cz ředitel Simplea pojišťovny Martin Švec.

Je třeba kvůli prodělaném onemocnění covid-19 s těžším a těžkým průběhem aktualizovat již třeba i několik let starou smlouvu o životním pojištění?

Aktualizovat smlouvu by měl člověk i bez prodělaného covidu, a to v závislosti na tom, jak se mu mění životní potřeby a jeho příjem.

Dobře, přesto doporučujete hlásit prodělání covidu-19 pojišťovnám při uzavírání smluv či jejich aktualizaci?

Určitě doporučuji uvádět prodělání covidu-19 do zdravotního dotazníku, včetně informace, jaký mělo onemocnění průběh. Hlavně to, zda si covid-19 vyžádal hospitalizaci.

Dá se pojistit proti covidu, případně takzvanému postcovidovému syndromu?

Určitě dá. Jen je potřeba dávat pozor na dvě hlavní věci. Zda pojišťovny uplatňují výluku na zdravotní problémy před počátkem pojištění. Pak by v případě, že lidé covid prodělali před počátkem smlouvy, neplnily. A druhá věc se týká následků na zdraví. Pokud by to byly určité psychické potíže, tak ty jsou často u pojištění ve výluce.

I životní pojištění je třeba aktualizovat

Mají lidé aktualizovat v čase smlouvy o životním pojištění stejně jako třeba u pojištění majetku?

Principiálně ano, vylepšují se jak produkty, tak se také mění potřeby. To znamená, že smlouvy o životním pojištěním je třeba aktualizovat stejně jako smlouvy o pojištění majetku. Stejně jako roste cena nemovitosti, tak se zvyšuje i příjem lidí a od něj nastavené výše pojistných částek. Rodí se děti, a tudíž se zvyšují i naše závazky.

A co v případě změny životního stylu. Třeba, když lidé zhubnou, přestanou kouřit, obecně se jim zlepší zdravotní stav?

Pokud se klientovi zlepší zdravotní stav, je možné pojišťovnu požádat o přehodnocení a pokud měl třeba výluku na určitou část těla po úrazu nebo přirážku za nadváhu, pojišťovny většinou toto zohlední a pojistnou smlouvu klientovi k jeho prospěchu upraví.

Jak je to v opačném případě, když se jim zdravotní stav zhorší?

Pokud je to ale změna k horšímu, není potřeba toto většinou hlásit. Je potřeba se ale podívat na podmínky jednotlivých produktů, protože u některých pojišťoven třeba u užívání nikotinu tato povinnost je.

Covid-19 ubral na necovidové péči. A to je problém

Proměnila pandemie covidu-19 nějak významně nabídku životního pojištění?

Podle mě nedošlo k žádným výrazným změnám v nabídce.

Jak moc je covid-19 nebezpečný ve smyslu výpadku příjmu ve srovnání s ostatními nemocemi?

To ukáže až čas. Největší problém je, a to nejen pro pojišťovny, nedostatek dat a informací o dlouhodobých následcích, takže se to těžko porovnává.

Co říkáte na dopady pandemie do necovidové péče, promítlo se její loňské a letošní pozastavení do vašich statistik?

Bohužel i my jsme v našem pojistném kmeni zaznamenali několik případů, které kvůli lockdownům a zanedbávané ostatní péče byly diagnostikovány později a později tedy byla zahájena i adekvátní léčba. A problém je také na straně klientů. Mnozí si bohužel řekli, že teď k doktorovi prostě nepůjdou, a to byla chyba. Někdy ztratili i několik měsíců času.

Životní pojištění může pomoci zaplatit moderní léky

Parlament akorát schvaluje novelu o veřejném zdravotním pojištění. Lidé se vzácnými onemocněními by měli mít lepší přístup k lékům. K moderním lékům se ale ne vždy včas dostanou i ostatní pacienty. Může zde pomoci komerční pojištění?

Pojištění pro případ nemoci nebo úrazu může v určitých případech pomoci. Například u rakoviny to mohou být právě peníze z pojištění, které může klient použít na účinnější a organismus méně zatěžující léčbu. A nemusí čekat týdny nebo měsíce, zda mu to zdravotní pojišťovna schválí.

Simplea pojišťovna je stoprocentní FinTech

Co je podle vás nyní hlavní trend v oblasti životního pojištění?

Pokračuje přechod většiny pojišťoven od investičního životního pojištění [IŽP] k čistě rizikovému. Dříve IŽP byly vlajkové lodě pojišťoven, které se neustále inovovaly. Dneska jsou spíše doplňkem nabídky a vedoucí roli převzaly čistě rizikové produkty. Pandemie covidu-19 také enormně urychlila digitalizaci.

Stát letos znovu navýšil platbu za státní pojištěnce o 200 Kč, loni o 500 Kč. Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR Zdeněk Kabátek říká, že nelze řešit rostoucí náklady na zdravotnictví stále jen ze státního rozpočtu. Co si o tom myslíte vy?

Toto je asi větší problém, o kterém se ale ještě tolik veřejně nemluví. V rámci České asociace pojišťoven běží projekt pojištění dlouhodobé péče a ta data o nákladovosti zdravotní péče a její dlouhodobé dostupnosti a udržitelnosti na současné úrovni jsou bohužel dost neúprosná. Pro naši generaci to pravděpodobně bude ještě větší téma než výše důchodu. Tím chci říci, že reforma zdravotního pojištění je stejně důležitá jako reforma penzí.

Daniel Tácha

Martin Švec je předseda představenstva a generální ředitel Simplea pojišťovny. Vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy v Praze, obor Finanční a pojistná matematika. V pojišťovnictví se pohybuje 11 let. V minulosti působil v České podnikatelské pojišťovně [ČPP] a Avivě jako pojistný matematik, posléze v pojišťovně MetLife jako produktový ředitel. Pojišťovnu Simplea vede od jejího vzniku. Je člen České společnosti aktuárů [ČSpA], profesní organizace českých pojistných matematiků. Jeho velkým koníčkem jsou stavebnice LEGO.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here