Mistrovská zkouška má zpoždění. Zatím ji neschválila ani vláda

177
mistrovska_zkouska
Ilustrace: Pixabay.com

Mistrovská zkouška pro lidi s výučním listem v tomto volebním období zřejmě schválena nebude. Potřebnou novelu zatím neprojednala ani vláda. Je tak nepravděpodobné, že by ji stihli schválit poslanci.

Přípravu systému zkoušky, která měla podle původního plánu vicepremiéra Karla Havlíčka [za ANO] začít fungovat tento rok, pozdržela mimo jiné epidemie covidu-19. Novelu zákona zatím neprojednala ani vláda, návrhu tak reálně hrozí, že po volbách takzvaně spadne pod stůl. Ministerstvo školství navíc již prodloužilo projekt mistrovské zkoušky do 30. června 2022. Vyplývá to z informací z ministerstev školství a průmyslu.

Staří řemeslníci odcházejí do penze a mladých je málo

Mistrovská zkouška měla začít platit již v letošním roce. Zlepšit měla tristní stav v učňovském školství. Staří řemeslníci totiž odcházejí do penze a mladých je žalostně málo. V Česku nyní chybí více než 400 tisíc řemeslníků.

Mistrovská zkouška byla priorita MPO

Zavedení mistrovské zkoušky prosazovali v uplynulých letech zástupci zaměstnavatelů spolu s ministrem průmyslu Havlíčkem, který avizoval její rychlé uzákonění. Legislativní podobu zákona sliboval předložit do léta 2019, jeho úřad návrh zveřejnil až letos.

„Aktuálně k němu 28. července vypracovala své stanovisko předsedkyně Legislativní rady vlády,“ uvedl David Hluštík z odboru komunikace MPO.

Dodal, že v nejbližší době bude materiál projednán na vládě. Návrh zákona počítá s účinností od 1. ledna 2022. Vše je ale dle jeho slov odvislé od dalšího legislativního procesu, který bude následovat po schválení návrhu vládou.

Po jeho projednání vládou bude pokračovat klasický legislativní proces. Návrhy, které se nachází v nějakém čtení ve Sněmovně, s koncem volebního období končí. Pokud by návrh zůstal na vládě, buď by tedy po volbách skončil, nebo by ho mohl znovu projednat nový kabinet. Sněmovní volby se letos konají ve dnech 8. a 9. října.

Na návrhu zkoušky se pracuje od roku 2016

Na přípravě mistrovské zkoušky se podílí také Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy [MŠMT]. Podle jeho dřívějších informací na záměru pracuje zhruba od roku 2016, tedy již od minulého volebního období. Projekt, který má stanovit podmínky pro mistrovské zkoušky ve 45 oborech, plánoval resort dokončit původně tento rok. Podle výroční zprávy ho však loni značně ovlivnila epidemie covidu-19. Projekt proto potrvá do 30. června 2022.

„Aktuálně byly dokončeny programy dalšího vzdělávání a byla zahájena tvorba učebních textů pro přípravu uchazečů ke zkoušce,“ řekl ředitel odboru komunikace ministerstva školství Ondřej Macura.

Úřad podle něj také zpracovává standard všeobecné části zkoušky, kde se bude ověřovat zejména orientace v personálních a finančních záležitostech podnikání. Následně bude vytvářet program dalšího vzdělávání a učební materiály k této části zkoušky.

Mistrovská zkouška jako potvrzení mistrovství

Podle návrhu ministerstva průmyslu by měla být mistrovská zkouška dobrovolná. Skládat by ji mohl vyučený po pěti letech praxe v oboru. Zkouška by stála asi 25 000 korun a měla by být dokladem nejvyššího řemeslného mistrovství. V prvních pěti letech po zavedení systému by se podle odhadu Hospodářské komory ČR [HK ČR] mohlo konat ročně v průměru kolem 2 000 zkoušek a vydat by se mohlo asi 1 600 mistrovských listů.

Držitelé mistrovské zkoušky a takzvaní PK Instruktoři praktického vyučování, s nimiž taktéž počítá návrh, budou moci i vyučovat na školách. Čímž pomohou vychovávat schopné učně a předávat jim zkušenosti zejména v regionech s nedostatkem kvalifikovaných pedagogických pracovníků.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here