Do dopravy půjde příští rok z rozpočtu přes 130,5 mld. Kč

149
dopravy
Foto: MD ČR

Přes 60 miliard korun ze státního rozpočtu zamíří příští rok do silniční a dálniční dopravy, 55 miliard pak na investice do železnic. To je o tři miliardy více více než letos. Navýšení prostředků se dočkalo i Ministerstvem pro místní rozvoj [MMR].

Na podobě rozpočtu, respektive jeho původním navýšení pro Ministerstvo dopravy ČR [MD ČR] se dnes [30.8.] dohodl ministr dopravy Karel Havlíček s ministryní financí Alenou Schillerovou [oba za ANO]. Oproti původnímu plánu, který vláda schválila v červnu, dostane resort dopravy tak o 10,5 miliardy korun více. Ve srovnání s letoškem je to zhruba třímiliardové navýšení výdajů.

Navýšení rozpočtu dopravy celkový deficit neovlivní

Při dnešním informování veřejnosti o navyšování rozpočtu dalšího z ministerstev se nechala správkyně státní kasy Alena Schillerová slyšet, že na celkový plánovaný schodek státního rozpočtu nebudou mít zvýšené výdaje pro dopravu vliv. Podle v červnu schválených plánů má Česko v příštím roce hospodařit s deficitním rozpočtem ve výši 390 miliard korun.

Přidáno příští rok dostanou i resorty školství, obrany a zahraničí

Ministr Havlíček, který již druhým rokem vede dva významné resorty, po jednání uvedl, že se diskuze o rozpočtu vztahovaly z 90 procent právě k ministerstvu dopravy. Upřesnil, že nejvíce peněz, které přerozděluje Státní fond dopravní infrastruktury [SFDI], půjde stejně jako v předchozích letech na silniční a dálniční stavby. Významným příjemcem bude i železniční doprava.

„Předpokládá se, že to bude více než 60 miliard korun v rámci silnic, dálnic a obchvatů a řádově kolem 55 miliard korun na železniční infrastrukturu a nádraží,“ řekl.

Zbývající část podle něj budou tvořit například finance pro kraje, na pořízení nových technologií i zabezpečení. A investovat se bude také do budování cyklostezek.

Nakonec se zvýší i podpora zelené energie

Do kompetence Ministerstva průmyslu a obchodu [MPO] spadá i podpora takzvané zelené energie. Podle původního plánu se měly dotace pro její provozovatele v příštím roce ponížit o sedm miliard korun na 20 miliard korun. Výsledkem dnešního jednání je nakonec jejich zvýšení rozpočtu na celkem 23 miliard korun.

Schillerová dala více na vědu a výzkum. S MPSV se nedohodla

Na snížení podpory v minulosti upozornil Energetický regulační úřad [ERÚ]. Pokud by stát omezil financování podpor ze státního rozpočtu nebo by nenašel dodatečné zdroje pro krytí jejich případného nárůstu, rozdíl by podle něj uhradili spotřebitelé. Konkrétně pak firmy a podniky na hladinách vysokého a velmi vysokého napětí.

Havlíček ale slíbil, že příspěvek domácností ani firem se příští rok nezvýší. Celkové náklady na podporované zdroje energie v posledních letech každoročně činí přes 40 miliard korun. Loni se jim vyplatilo 45,4 miliardy korun. Část kryje státní rozpočet, zbytek dotují zákazníci. Úsporu má přinést novela zákona o podporovaných zdrojích energie, kterou Senát vrátil do Sněmovny.

V rozpočtu dle prezidenta chybí úspory a investice

Nespokojenost se stávající podobou státního rozpočtu vyjádřil po sobotním jednání s premiérem Andrejem Babišem [ANO] a ministryní Alenou Schillerovou za přítomnosti svého poradního týmu prezident Miloš Zeman. V návrhu státního rozpočtu pro rok 2022 mu chybí především úspory a patřičné investice. Zmínil, že bez úprav týkajících se jeho výtek by zvažoval vetování předloženého návrhu.

Jednání o podobě státního rozpočtu na příští rok začala

Slova prezidenta republiky měla pomoci při dnešním vyjednávání o podobě rozpočtu na příští rok s Ministerstvem pro místní rozvoj [MMR]. Ministryně Klára Dostálová [za ANO] totiž před dnešním jednání uvedla, že bude žádat zhruba o pětimiliardové navýšení výdajů na národní dotace. Dodatečné finance by tak dle svých slov použila právě na investice. Tedy na podporu dostupného bydlení, místní komunikace, veřejné budovy a sportoviště.

Hasiči získají ze státního rozpočtu 2022 víc, než bylo v plánu

Nicméně její plán nevyšel a prostředky ze státního rozpočtu na národní dotace jí Schillerová navýšila o jednu miliardu korun celkem na 5,8 miliardy korun.

„Podařilo se vyjednat na národní dotace o miliardu více, než jsme měli na národní programy v loňském roce. Shodli jsme se na částce 5,8 miliardy korun,” uvedla Dostálová s tím, že peníze půjdou především na zlepšování situace kolem bydlení v zemi.

Schodek státního rozpočtu zatím 390 mld. korun

Celkové příjmy státního rozpočtu ministerstvo financí na příští rok naplánovalo včetně peněz z EU na 1,486 bilionu korun a výdaje na 1,876 bilionu korun. Schodek by tak měl činit 390 miliard korun. Podle ekonomů je deficit příliš vysoký a zadlužování Česka patří k nejrychlejším v Evropské unii. Návrh rozpočtu kritizuje i opozice.

David Navrátil: Víc makat už nemůžeme, musíme modernizovat

Vláda musí návrh státního rozpočtu poslat Sněmovně nejpozději do konce září. Začátkem října budou parlamentní volby, podobu státní pokladny tak budou schvalovat až noví poslanci. A tak se dá předpokládat, že se rozpočet ještě pozmění.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here