Schillerová dala více na vědu a výzkum. S MPSV se nedohodla

273
na_vedu_a_vyzkum
Foto: MF ČR

Jednání ministryně financí Aleny Schillerové [za ANO] o výdajích státního rozpočtu na příští rok pro resort Ministerstva práce a sociálních věcí [MPSV] s její kolegyní Janou Maláčovou [ČSSD] skončilo nedohodou. A to i přesto, že Schillerová navyšuje výdaje rozpočtu jednotlivým resortům zatím bez potíží. 

Jednání o rozpočtu MPSV na příští rok včera prozatím skončilo nedohodou. Důvod je částka pro sociální služby, kterou požaduje ministryně Maláčová navýšit o 1,5 miliardy korun na provoz a o 3,1 miliardy na platy sociálních pracovníků. Ty by měly podle jejích představ od nového roku plošně narůst o tři tisíce korun. Na ostatních položkách má být dle obou ministryň shoda. O požadovaných částkách rozhodne v budoucích dnech na svém zasedání vláda.

MPSV chce pro příští rok celkem 746,3 mld.

Resort MPSV měl podle původního v červnu schváleného návrhu rozpočtu příští rok hospodařit s výdaji ve výši 741,6 mld. korun. Proti letošku by to bylo o 27,1 miliardy víc. Na schválené zvýšení přídavků pro více dětí a odměny pěstounů chybělo úřadu několik miliard korun. Nově by tak měly výdaje dosahovat 746,3 miliardy.

Hasiči získají ze státního rozpočtu 2022 víc, než bylo v plánu

Většina výdajů připadá na mandatorní výdaje, které ministerstvo musí ze zákona vyplatit. Příjmy se ještě stále upřesňují podle nových odhadů ekonomického vývoje. První rozpočtový návrh počítal s částkou 558 miliard.

Výdaje na vědu a výzkum jsou vyšší

Ministryně financí Schillerová včera [26.8.] zvedla výdaje na vědu a výzkum o 1,9 miliardy korun na 39,4 miliardy korun. Výdaje na vědu a výzkum ze státního rozpočtu tak v příštím roce neklesnou, jak původně avizovalo Ministerstvo financí ČR [MF ČR]. Na jejich navýšení se dohodla ministryně financí s předsedkyní Akademie věd ČR [AV ČR] Evou Zažímalovou [na fotografii s Alenu Schillerovou, pozn. red.].

Podle plánovaných úspor se měl rozpočet pro tento segment zúžit ze současných 37,5 na 36,1 miliardy korun. Výsledek včerejšího jednání přinesl navýšení o 1,9 miliardy na 39,4 mld. korun. Částku musí ještě schválit vláda.

RVVI schválila výdaj na vědu ve výši 39,4 miliardy pro rok 2022

Téměř dvoumiliardové navýšení pro vědu a výzkum odpovídá předloženému návrhu vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace [RVVI] z letošního května. Ministerstvo tehdy na návrh reagovalo snížením rozpočtu pro vědu a výzkum.

Zástupci akademické sféry a některých organizací následně uvedli, že snížení rozpočtu na vědu oslabí možnosti výzkumu, utlumí investice do vědy a v budoucnu může stát za vyšším odlivem talentovaných vědců do zahraničí. Podle Asociace výzkumných univerzit [AVU] by pokles rozpočtu mimo jiné ztížil možnost získat schopné vědce v konkurzech. Snížení rozpočtu označila za nepřijatelné také Česká konference rektorů.

Přidáno dostala i Akademie věd ČR

Schillerová včera [26.8.] uvedla, že ministerstvo požadavkům RVVI a zástupců akademické sféry a vysokých škol taktéž vyhoví. I rozpočet samotné Akademie věd ČR měl dle původního návrhu rozpočtu příští rok klesnout. Avšak dle aktuálního návrhu ministerstva financí poroste.

„Ekonomové i neekonomové prokázali opakovaně, že to jsou nejnávratnější investice, které vůbec může stát udělat,“ uvedla Zažímalová.

Letošní rozpočet akademie je zhruba 6,7 miliardy korun. Pro příští rok poroste o zhruba tři procenta na více než sedm miliard korun.

Původní schodkový rozpočet 390 mld. korun je minulost

Vláda původně počítala pro příští rok s celkovým schodkem státního rozpočtu 390 miliard korun. Podle ekonomů je i takový deficit příliš vysoký. Zadlužování Česka totiž patří k nejrychlejším v Evropské unii. Návrh rozpočtu kritizuje také opozice. Vláda musí návrh státního rozpočtu poslat Sněmovně do konce září. Jeho finální podobu ale budou schvalovat až noví poslanci, a tak se v rozpočtu pro rok 2022 předpokládají ještě výrazné změny.

Dnes 27.8. bude Alena Schillerová jednat o rozpočtu s ministry obrany, zahraničí a školství. Ministerstvo obrany by mělo příští rok hospodařit s 90,7 miliardami korun, resort přitom ve svých výhledech počítal s částkou o 4,4 miliardy Kč vyšší.Ministerstvo školství by si podle návrhu mělo oproti letošku polepšit o 4,4 miliardy na 244 miliard korun. Rozpočet ministerstva zahraničních věcí by měl stoupnout o 121 milionů na 8,54 miliardy korun.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here