Jednání o podobě státního rozpočtu na příští rok začala

310
statniho_rozpoctu
Foto: Pixabay.com

Ministryně financí Alena Schillerová [za ANO] zahájila jednání o podobě státního rozpočtu 2022. Dnes [18.8.] se má v této věci setkat s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem a ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem [oba ČSSD].

Schillerová již dříve uvedla, že ministerstvo 24. srpna zveřejní novou makroekonomickou prognózu, na základě které by měl úřad návrh státního rozpočtu na příští rok upravit. Zároveň upozornila, že do říjnových sněmovních voleb nestihne Sněmovna zřejmě rozpočet schválit, a to ani v prvním čtení. Po volbách proto bude muset návrh podle ministryně nová vláda opět schválit a předložit Parlamentu.

Volby do Poslanecké sněmovny 2021 již určí novela zákona

Základní parametry rozpočtu vláda schválila počátkem června, a to se schodkem 390 miliard korun. Celkové příjmy rozpočtu by příští rok podle návrhu Ministerstva financí ČR [MF ČR] měly činit včetně peněz z EU 1,486 bilionu korun a výdaje 1,876 bilionu korun. V návrhu MF ČR snížilo ve srovnání s letošním schváleným rozpočtem, který počítá se schodkem 500 miliard korun, výdaje více než polovině kapitol.

28.8. projedná návrh státního rozpočtu prezident

Další zpráva je, že 28. srpna bude jednat o podobě státního rozpočtu na příští rok prezident Miloš Zeman se zástupci vlády. Součástí diskuze budou i členové prezidentova expertního týmu. Zasedání se zúčastní i premiér Andrej Babiš [ANO] a ministryně financí Alena Schillerová [za ANO].

Zákon o dluhové brzdě je nastaven dost nešťastně, uvedla ČBA

Informaci již potvrdil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Jednání se bude konat v sobotu 28. srpna v Lánech od 10 hodin, uvedl mluvčí.

„Jde o tradiční setkání, a to za účasti pana premiéra a paní ministryně financí,” dodal.

Členy expertního týmu prezidenta republiky jsou ministryně spravedlnosti Marie Benešová [za ANO], prezident Hospodářské komory ČR [HK ČR] Vladimír Dlouhý, prezident Svazu průmyslu a obchodu ČR [SP ČR] Jaroslav Hanák.

David Navrátil: Víc makat už nemůžeme, musíme modernizovat

Do týmu patří dále ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky a bývalý velvyslanec ČR v Maďarsku, Rakousku a Německu Rudolf Jindrák. Dále starosta Kyjova a předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl, vedoucí Kanceláře prezidenta republiky a bývalý předseda Strany Práv Občanů – Zemanovci [SPOZ] Vratislav Mynář.

Do týmu patří i podnikatel, někdejší místopředseda SPOZ a jednatel společnosti Lukoil Aviation Czech Martin Nejedlý. Stejně tak někdejší premiér a nyní guvernér České národní banky [ČNB] Jiří Rusnok. Součástí týmu je i ministr zemědělství Miroslav Toman [ČSSD] a odborář, podnikatel a někdejší poslanec za ČSSD Jaroslav Zavadil.

Aktualizace 19.8.: Ministerstvo kultury by v příštím roce mělo mít rozpočet 15,9 miliard korun. Po jednání s ministryní financí Alenou Schillerovou to novinářům řekl ministr kultury Lubomír Zaorálek. V návrhu rozpočtu na rok 2022, který vláda schválila v červnu, mělo MK slíbeno 14,3 miliardy korun.

Ministerstvo zemědělství má v příštím roce hospodařit s výdaji 58,5 miliardy korun. To je o 3,1 miliardy korun více proti rozpočtu schválenému na letošní rok a odpovídá to návrhu ministerstva financí z června.

–DNA/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here