Volte zlato! Uchovává hodnotu peněz a je osvobozeno od DPH

420
zlato
Foto: Pixabay.com

Zlato je efektivní nástroj pro boj s plíživou inflací. To ví dnes každý, kdo se zajímá o to, jak chránit své finance. Nákupu zlata přitom nahrává i fakt, že je jako jediná investiční komodita osvobozená od platby daně z přidané hodnoty [DPH].

Potvrzují to i prodejci investičního zlata. Argumentují tím, že má-li investor volit mezi nabídkou koupit zlato, nebo například obrazy, okamžitá úspora 21 procent při pořízení investice činí ze zlata neodolatelné lákadlo. Zároveň v letošním roce hlásí rekordní zájem nových klientů. Což platí i pro nejznámější český e-shop se zlatem www.zlate-mince.cz.

„Nákup zlatých slitků je atraktivní především pro klienty, kteří chtějí své peníze držet ve svých rukou a nemají důvěru v různé spořicí programy do zlata. Lidé nakupují ve větší míře i malé slitky váhy 1-5 gramů, které jsou dostupné pro každého,“ říká zakladatel e-shopu Pavel Trtík.

Upozorňuje, že pracovníci e-shopu denně potvrzují enormní zájem klientů o uložení svých peněz do zlata, coby bezpečného přístavu. Zdůrazňuje, že e-shop je v provozu již od roku 2003. Za dobu své existence tak již spolehlivě prokázal, že nákup i prodej zlata je na něm bez komplikací.

Zlato: Co se teď hlavně prodává

„Dříve bylo běžné, že se ve velkém prodávaly zlaté slitky o hmotnosti jednoho kilogramu. Avšak movitá část společnosti zabezpečila své finance nákupem zlata již před lety. A teď z tohoto prozíravého kroku těží,“ vysvětluje Pavel Trtík.

Dodává, že dnes do zlata investují i ti, kteří zaspali a až nyní si uvědomují, že čím více peněz se dostává do oběhu, tím rychleji jejich úspory ztrácí na hodnotě. V této souvislosti pak upozorňuje na pokles poptávky po investičním stříbru. Stříbro ve formě investičních mincí [bullions] nebo slitků má vůči zlatu zásadní nevýhodu. Ušlechtilý kov bílé barvy nemůže těžit z daňové úlevy tak jako zlato. Není totiž od daně z přidané hodnoty osvobozeno. Při jeho nákupu se DPH platí. To znamená, že 21 procent z hodnoty každého pořízeného slitku jde do státní pokladny.

„Střadatelé vážící každou korunu se proto od stříbra odvrací a volí raději nákup zlata. Prim na českém trhu přitom hrají hlavně švýcarské zlaté slitky značky Argor Heraeus. Jejich světová proslulost a hlavně nízká cena při srovnání s jinými švýcarskými nebo německými slitky z nich činí jasného favorita i pro váš nákup,“ říká Trtík s upozorněním na nutnost nezaměňovat tyto zlaté slitky s produkcí německé rafinérie podobného jména.

České alternativy oblíbených zlatých cihliček podle něj neexistují. Žádná česká mincovna totiž zlato ve formě slitků nevyrábí.

Jsou tu ale i zlaté mince

Podle odborníků ten, kdo chce zakoupit zlato v jeho diskrétnější podobě, neoznačené sériovým číslem, může zvolit osvědčené zlaté mince Wiener Philharmoniker. V dobrých e-shopech jsou k mání již zcela nové mince ročníku 2021.

„Krásné, nedotčené mince si můžete koupit za cenu zlata stejně jako výše zmíněné zlaté slitky,“ uvádí Kamila Bantová ze zlatých mincí.

Stabilní je podle ní i poptávka po zlatých dukátech, které mají navíc sběratelskou hodnotu. Vydávají se totiž v omezeném nákladu například jen několik set kusů. Lídrem jsou svatováclavské dukáty, které si oblíbili patrioti, akcentující národní charakter těchto dukátů. Ty se vydávají v tradiční velikosti a ryzosti, kterou ustanovil před mnoha sty lety český panovník a římský císař Karel IV. Tehdy se dukáty razily ze zlata těženého na našem území v Jílovém u Prahy.

Zlato v Česku nakupují i investoři ze Slovenska

Zájem o zlato i zlaté mince potvrzují zástupci e-shopu www.zlate-mince.cz překvapivě i od slovenských investorů. Podle nich klienti ze Slovenska nakupují zlato v Čechách rádi. Důvod je prostý. Na českém trhu je nákup investičního zlata vychází často výrazně levněji než u domácích firem. Bankovní poplatky za mezistátní převody peněz jsou již zanedbatelnou korunovou položkou. Vzájemným obchodům tak nic nebrání. Odlišností slovenského trhu je ale trvalý zájem o nákup zlatých cihliček ve váze jedné unce [1 Oz] a vyšší.

„Většina slovenských investorů je situována u západní hranice země. Proto s povděkem oceňují, že máme prodejnu i na Moravě ve Vsetíně, který má z jejich pohledu vynikající dopravní dostupnost. Jsou konzervativní a nákup nebo výkup zlata rádi realizují osobně,” uzavírá Kamila Bantová ze zlatých mincí.

Adman´s Choice

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here