Hypoteční trh ubírá na tempu. Hypotéky přesto dál zdražují

188
hypotecni_trh
Foto: Pixabay.com

Hypoteční IndexRPSN České bankovní asociace [ČBA] rostl i letos v červenci. Z červnových 2,26 % stoupl na 2,34 %. Hypoteční trh tak potvrdil trend, že hypotéky letos zdražují o 0,06 až 0,08 p. b. měsíčně.

Ze statistických údajů České národní banky [ČNB], z nichž IndexRPSN ČBA vychází, je zcela zřetelně vidět trend rostoucích úrokových sazeb. Průměrná úroková sazba nových hypoték uzavřených v červenci činila 2,22 procenta [meziměsíčně +0,08 p. b.]. Od posledního minima sazeb v lednu 2021 tak průměrné úrokové sazby nových hypoték vzrostly o cca tři desetiny procentního bodu. Průměrná třímilionová hypotéka tak za poslední měsíce zdražila o zhruba 440 korun měsíčně.

RPSN [modře] a úroková sazba [červeně] od 1.1.2019 do 31.7.2021

[Zdroj: ČNB – ARAD]

Podle hlavního poradce ČBA Miroslava Zámečníka za zdražováním hypoték stojí navyšování základních úrokových sazeb ze strany ČNB. Základní úroková sazba nyní činí 0,70 procenta. Představitelé ČNB se přitom nechali slyšet, že do konce roku budou sazby ještě navyšovat.

„Otázkou je pouze to, kolikrát ještě letos k navýšení přikročí a na jaké základní sazbě letošní rok uzavře. Bankám také postupně zdražují zdroje financování hypotečních úvěrů, což se bude do RPSN promítat. Stále jsme ovšem jen na začátku pozvolně stoupající křivky, pořád ještě hluboko v teritoriu negativní reálné úrokové míry,“ uvedl Zámečník.

Hypoteční trh zpomaluje

Nové hypoteční úvěry od bank a stavebních spořitelen dosáhly podle statistik ČNB v červenci 2021 celkového objemu 31,7 miliardy korun. To je výrazně méně než červnový rekord ve výši 39,5 miliardy korun.

Nové hypoteční úvěry k 31.7.2021 [banky modře, stavební spořitelny červeně]

[Zdroj: ČNB – ARAD]

Přesto je to stále více než 30,9 miliardy korun z května 2021. V meziročním srovnání pak jde o nárůst o téměř 12,5 miliardy korun.

„Červenec byl sice ve srovnání s červnovým absolutním rekordem od začátku časové řady ČNB docela výrazně slabší, ale stále se jedná o historicky třetí nejsilnější měsíc,“ uvádí Zámečník.

Refinancování úvěrů na bydlení

Refinancování hypotečních úvěrů od bank a stavebních spořitelen [přechod k jiné bance] za červenec ve srovnání s předchozím měsícem podle statistiky ČBA rovněž výrazně pokleslo. A to z 9,787 miliardy korun na 7,014 miliardy korun [-2,773 mld. Kč]. Ale ani v téhle oblasti nelze podle hlavního ekonoma ČBA nazvat aktivitu refinancování jako slabou. V meziročním srovnání jde i tak o bezmála stoprocentní nárůst.

„Zájem o refinancování hypotečních úvěrů by měl pokračovat, protože i přes růst RPSN a úrokových sazeb v posledních několika měsících se stále vyplatí. Perspektiva dalšího růstu základní úrokové sazby stanovené ČNB je jasná, a v podstatě není na co čekat. Podmínky na trhu jsou pro refinancování pořád výhodné,” tvrdí Zámečník.

Nutno dodat, že banky nabízejí klientům u refinancování o něco příznivější úrokové sazby než u nových hypoték. Průměrná úroková sazba hypoték na refinancování uzavřených v červenci činila 2,09 procenta. Rozdíl mezi podmínkami nových hypoték a refinancování ukazuje neutuchající boj o prověřeného hypotečního klienta.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here