Německý export v červenci propadl více než o polovinu

137
nemecky
Foto: BMW Group

Růst německého vývozu v červenci po očištění o sezonní a kalendářní vlivy zpomalil na 0,5 % z červnových 1,3 %. Na vině jsou výpadky dodávek a nedostatek materiálu. Oznámil to německý statistický úřad.

Celkem se z Německa v červenci vyvezlo zboží za 115 miliard eur [2,9 bil Kč]. V meziročním srovnání jde o nárůst o 12,4 procenta. Podle dat statistiků byl ale loňský červenec ještě velmi silně ovlivněn koronavirovou krizí. Ve srovnání s únorem 2020, což byl poslední měsíc před krizí, se export zvýšil o 1,6 procenta.

Německý vývoz v červenci podle teritorií:
  • USA: +15,7 % [za 10,8 mld. eur]
  • Čína: -4,3 % [za 8,4 mld. eur]
  • EU: +17,7 % [za 61,6 mld. eur]

V prvních sedmi měsících roku se ze země vyvezlo zboží a služby v hodnotě 788,1 miliardy eur. Do Německa se pak dovezlo zboží za 679 miliard eur. Import se v červenci v meziměsíčním srovnání překvapivě snížil o 3,8 procenta. Spolkový statistický úřad dále oznámil, že průmyslová výroba v Německu se v červenci zvýšila o jedno procento oproti červnu. Vrátila se tak k růstu po předchozích třech meziměsíčních poklesech za sebou.

Německý export sráží váznoucí dovoz

Ekonomové pokles německého exportu očekávali. Jakkoli ten byl v červenci hluboký [-0,8 %], čekali ještě horší výsledky.

„Člověk si úžasem mne oči. Nedostatek zásob meziproduktů neovlivňuje export do té míry, jak byste očekávali,” uvedl k nedostatku mikročipů a dalších důležitých součástek hlavní národohospodář VP Bank Thomas Gitzel.

Podle něj je současná německá produkce natolik vysoká, že i navzdory nedostatku materiálů stačí na to, aby export rostl.

Podle ekonoma banky Lampe Bastiana Hepperleho nemá německý vývoz rozhodně problém na straně poptávky.

„Objednávkové knihy jsou dobře zaplněné,” uvedl.

Přesto dodal: „Varovným znamením ale zůstává dovoz. Příliv materiálů ze zahraničí se zastavuje. Je jen otázkou času, kdy se to promítne i do dat o vývozu.“

Německá ekonomika roste i naráží na problémy

Hrubý domácí produkt [HDP] Německa se ve druhém čtvrtletí zvýšil o 1,6 procenta po dvouprocentním poklesu v prvním kvartálu. Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky.

Stejně jako Česko a další země se ale i německá ekonomika potýká s nedostatkem pracovních sil a rostoucí inflací. Důvěra investorů v německou ekonomiku se tak v září opět snížila, když vykázala pokles již čtvrtý měsíc za sebou. Investory znepokojují problémy v dodavatelských řetězcích.

„Globální nedostatek čipů v automobilovém sektoru a nedostatek materiálů ve stavebním sektoru vedly k výraznému zhoršení vyhlídek pro zisky v těchto odvětvích,” uvedl prezident ZEW Achim Wambach.

V Německu hovoří i o 4. vlně covidu-19

Vrásky našemu západními sousedovi znovu přidělává i covid-19. V Německu dle pátečních údajů za posledních 24 hodin přibylo 12 969 nových případů nákazy koronavirem a 55 úmrtí souvisejících s nemocí covid-19. Takzvaná sedmidenní incidence, která udává, kolik lidí se za tuto dobu v průměru nakazilo na 100 000 obyvatel, od 6. července stoupla ze 4,9 na dnešních 83,8. Ve čtvrtek byl tento ukazatel na hodnotě 83,5.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here