Korekce na trzích přijde zkraje roku 2022, říká Tibor Bokor

845

„Korekce na akciových trzích přijde zkraje roku 2022. To ve chvíli, kdy firmy oznámí výhled na příští rok a analytici řeknou, že jsou příliš optimistické,“ říká investor a manažer private equity BHM Group Tibor Bokor.

Upřesněme, že BHM Group je investiční společnost založená a majoritně vlastněná Tomášem Krskem, který byl donedávna mimo jiné vlastníkem skupiny Škoda Transportation. Ve video debatě ABCD investora Tibor Bokor ale hovoří hlavně o tom, jak nyní investuje on sám.

„Já se dívám výhledově na dva roky až pět let dopředu. Momentálně sleduji budoucí růst zisků amerických firem. Pro příští rok očekávám růst zisků ve výši pěti procent, další rok sedmi procent,“ říká.

Přesto korekci na akciových trzích očekává již na začátku roku 2022. A to ve chvíli konfrontace očekávání firem na příští rok s názorem analytiků. Svoji roli dle jeho názoru sehraje také inflace a aktuálně narušené dodavatelsko-odběratelské řetězce. Význam inflace by ale nepřeceňoval. Na otázku, zda bude pouze přechodná, odpovídá, že neví.

„V minulosti jsem dlouhodobě analyzoval například turecký trh, kde je vyšší inflace standardem. Inflaci by už i proto nepřeceňoval. Zejména pak, když investoři mají v portfoliu firmy, které dokáží úspěšně přenést na zákazníka,“ vysvětluje.

Dle jeho názoru stejně důležité pro budoucí vývoj bude vedle růstu úrokových sazeb, které v USA očekává ve výší 2,5 procenta, i síla dalšího pokračování kvantitativního uvolňování.

Tibor Bokor a specializace na americký trh

Bokor vysvětluje i to, proč se sám jako investor specializuje zejména na americký trh. Znovu odkazuje na své zkušenosti analytika, který se v minulosti soustředil hlavně na rozvíjející se trhy, včetně Afriky.

„Když dochází ke globální krizi, tak ta Amerika má stále nejrychlejší a nejpřesnější reakci. Naopak rozvíjející trhy se do dané situace skoro nikdy netrefí. Se zpožděním pak už jen kopírují to, co se děje v USA,“ říká.

On sám je zastánce tematického investování. V tomto ohledu pak vypichuje rychlý růst online nakupování a plateb a vůbec technologického sektoru. Dle jeho názoru kamenné obchody mají minimálně na dalších pět let „odzvoněno“.

„Například Amazon je lidmi v USA velice masivně využíván. Stejné to je i v Británii, kde lidé online nakupovali i krabičku sirek už před covidem. Pandemie to všechno ještě umocnila. Online obchodování a online platby půjdou v následujících letech velice dobře,“ tvrdí.

Trh s čipy se násobně rozroste

V souvislosti s rozvojem technologií se vyjadřuje k současným problémům na trhu s polovodiči a vysokorychlostními čipy. Podle něj všichni vědí, že jsou nedostatkovým zbožím.

„Ne všichni ale vědí, že v minulých letech bylo u čipů jednoznačným trendem jejich zmenšování. Teď se možná dostaneme už i na 3 nanometry, ale dál to podle odborníků již nepůjde. Proti tomu ale stojí požadavek na zvyšování kapacity čipů. A to znamená, že těch čipů se bude muset vyrábět více,“ vysvětluje.

I proto jejich výrobci již oznámili vysoké investice do navýšení svých výrobních kapacit. Podle něj to přinese několikanásobné zvětšení celého trhu s čipy. Zde pak upozorňuje, že americký Intel v technologickém vývoji zaspal, jakkoli i teď drží dvě třetiny trhu s laptopy.

Tchajwanská TSMC dál zdraží čipy. Od příštího roku až o 20 %

„Mnohem dál je AMD, což je znát už i na objednávkách. A můj názor je, že AMD nad Intelem brzy zvítězí,“ říká s tím, že velmi perspektivní je tchajwanská firma TSMC.

Upozorňuje současně na známou skutečnost. Totiž, že dnes čipy vyrábí pouze AMD, TSMC a Samsung. Ostatní firmy si je od nich nechávají pouze vyrábět. Firmu TSMC pak hodnotí velice vysoko.

„Problém je, že Čína vyhrožuje, že by si Tchaj-wan vzala pro sebe. Avšak čipy jsou strategický materiál a Američané je nemají, a tak ten Tchaj-wan nepustí,“ tvrdí.

Tibor Bokor o Číně a Rusku

Tibor Bokor se v debatě vyjadřuje k investicím do čínských firem, které aktuálně zažívají propad. Jeho názor je, že čínská ekonomika poroste a čínské technologické akcie zůstávají nadále velice zajímavé.

„Já jsem v nich měl 20 procent portfolia. Teď to kleslo na deset kvůli poklesu jejich hodnoty. […] Portfolio manažeři investičních společností tyto takzvaně toxické akcie nechtějí mít ve svých portfoliích. Při propadech je tedy okamžitě prodávají,“ vysvětluje.

Vyjadřuje se dále k možnostem investování v Rusku, kde má zainvestováno do nemovitostí, nikoli však do akcií. A to i přes tamní příznivé ceny.

V Rusku jsem působil do roku 2012. To bylo tehdy, kdy Putin obešel ústavu, aby mohl panovat do konce svého života. Problém byl, že do té doby bylo Rusko jedno z nejlepších investičních míst na světě. Do Ruska šlo hodně peněz i velice chytrých a dobře placených lidí. To ale rokem 2012 skončilo,“ říká.

„Stále tam mám dost kamarádů. Ti vydělávají velké peníze, ale vydělávají je na tom, aby dostali peníze z Ruska. A to je pro mě signál, že ne všechno v Rusku je, jak má být. Byť se tam určitě dají najít dobré firmy, a třeba nejsou ani drahé,“ dodává.

Podobný ruskému trhu je dle jeho názoru turecký trh. I ten je cenově zajímavý. Kurzová a politická rizika ale jsou příliš vysoká pro bezpečné investice.

Čeká nás boom solárních panelů, těch je nedostatek

Co se týče výhledu sektoru automotive je Tibor Bokor spíše skeptický. Budoucí trend podle něj budou autonomní vozidla, a tak i nižší potřeba aut v osobním vlastnictví.

„Udělal jsem si analýzu, kolik času potřebuji auto a kolik času mi stojí v garáži, a zjistil jsem, že ho používám pouze tři procenta času,“ argumentuje.

Zároveň upozorňuje na nástup elektromobility. Což je dle něj špatná zpráva pro Česko, ale třeba i pro Německo. Naopak dobrá zpráva to může být pro výrobce baterií a již zavedených výrobců elektromobilů. I proto drží akcie Tesly, byť nepatří k nejlevnějším.

V souvislosti s energetikou pak říká: „Je nedostatek solárních panelů všude na světě a bude i do budoucna. […] Bude obrovský boom po solárních panelech. Poptávka se ještě zvýší.“

Situace ve východní Evropě

Na závěr se Bokor vyjadřuje k situaci ve východní Evropě. Pomáhá si srovnáním s USA. Říká, že peníze, které Amerika rozdala lidem v době pandemie, tam lidé utratili, ale východoevropané je uspořili.

„Anebo je nenapadlo nic jiného, než je investovat do nemovitostí. A ty jsou teď přepálené. Ale je důležité, aby lidé šli se svými penězi i na finanční trhy. Tím ale nemyslím dávat peníze do českých dluhopisů, které vlastně ani dluhopisy nejsou,“ tvrdí.

Dodává, že Česko nemá strukturu kapitálového trhu, která by odrážela strukturu jeho ekonomiky. Což platí pro většinu východoevropských ekonomik. Potenciál ale vidí i v těchto zemích, zejména pak na straně spotřeby.

Dodejme, že společnost AlterEko, která realizuje debaty ABCD investora, chystá na 5. až 6. listopadu konferenci na téma Česko a Evropa v asijském století. Online na ni vystoupí i někdejší poradce Baracka Obamy Parag Khanna. Více zde.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here