Tchajwanská TSMC dál zdraží čipy. Od příštího roku až o 20 %

297
TSMC
Foto: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited

Zakázkový výrobce čipů Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited [TSMC] zvedne od příštího roku ceny až o 20 procent. S odvoláním na několik zdrojů to uvedl americký ekonomický list The Wall Street Journal [WSJ].

Americký list v článku World’s Largest Chip Maker to Raise Prices, Threatening Costlier Electronics uvedl, že ceny nejvýkonnějších čipů zdraží o deset procent. Čipy o standardním výkonu zdraží až o 20 procent. Sama firma, která je jedním z největších výrobců čipů na zakázku na světě, informaci listu WSJ nepotvrdila. Její zástupci minulý měsíc však uvedli, že nedostatek čipů na globálním trhu očekávají minimálně do konce letošního roku. Podle analytiků o zvýšení cen ale uvažují i další výrobci čipů na zakázku, jako je například firma GlobalFoundries a Fabless.

TSMC chce továrnu na čipy v Evropě

Firma TSMC zároveň uvedla, že se aktuální poptávku po nedostatkových čipech pokusí uspokojit výstavbou nových závodů. Nyní již staví novou továrnu na 3nm čipy na Tchaj-wanu. Ta by měla zahájit výrobu již v příštím roce. Zároveň staví v USA v Arizoně novou továrnu na 5nm křemíky.

Dále zvažuje i zahájení výroby v Evropě. Podle Nikkei Asia TSMC se diskutuje o Německu. To podle serveru dává smysl minimálně z pohledu čipů pro automotive, jichž je aktuálně dlouhodobý nedostatek. Automobily přitom vyžadují už poměrně velké množství jednodušších i komplexních čipů.

Co se týče Evropy, letos v červnu otevřel německý koncern Bosch továrnu na čipy v Drážďanech. Fabrika vyšla v přepočtu na více než 25 miliard korun. Zhruba pět miliard dala Evropská unie. Továrna vyrostla v části města přezdívané Silicon Saxony, v níž sídlí asi 350 převážně technologických firem. Výstavba začala v červnu 2018. Bosch má už jeden menší závod na čipy v Reutlingenu v Bádensku-Württembersku.

Kdo a v jakém objemu vyrábí poptávané čipy

Analytici z agentury IC Insights pravidelně publikují žebříček největších čipových výrobců [včetně prodejců, pozn. red.] podle dosažených tržeb. Na špičce žebříčku za první čtvrtletí udržel pozici číslo jedna americký Intel. Dvojkou byl Samsung. Zatímco Intel měl v letošním prvním kvartále tržby za polovodiče ve výši 18,676 miliardy USD [-4 % meziročně], Samsung utržil 17,072 mld. USD [+15 % meziročně]. Třetí pozici držela právě firma TSMC, které je výhradně výrobce čipů pro jiné firmy. Její tržby v prvním kvartále dosáhly cca 13 mld. USD [+25 % meziročně].

15 největších světových výrobců čipů dle tržeb za letošní I. čtvrtletí

TSMC[Zdroj: IC Insights]

Výsledky za druhé čtvrtletí už podle IC Insights vypadají o něco jinak. Intel utržil 18,5 mld. USD a Samsung 20,3 mld. USD [+ 19 % mezičtvrtletně]. To znamená, že Intel v produkci čipů ztratil své vedoucí postavení.

Tržby Samsungu ještě můžeme rozdělit na čipy v podobě integrovaných obvodů [19,26 mld. USD] a OSD [Optoelectronics, Sensor, Discrete – 1,03 mld. USD].

 –DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here