Než aby Středočeský kraj řešil dotaci, raději ji nevyplatí

261
Kraj
Foto: FinTag.cz

Ministerstvo průmyslu a obchodu [MPO] v programu Obchůdek 2021+ dosud schválilo žádosti pěti krajů na podporu venkovských koloniálů. Jde o Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký, Královéhradecký kraj a Kraj Vysočina.

Uvedl to ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček [za ANO]. Podle něj o dotace pro venkovské obchody s potravinami a smíšeným zbožím dále žádá Liberecký kraj a připravuje se i Jihočeský kraj.

„Příslib pomoci prodejnám je i od ostatních až na Středočeský kraj. Nevyužití [v jeho případě] programu nelze rozumět,“ uvedl ministr na twitteru.

Středočeský kraj na konci srpna oznámil, že se do programu zatím nezapojí kvůli nízkému objemu podpory.

„Předpokládáme-li ve středních Čechách zájem přibližně 500 žadatelů, pak by každý obchůdek dosáhl na maximální podporu šest tisíc korun. A to jim opravdu v ničem nepomůže. Samotná administrace by navíc vedla k další nesmyslné byrokracii,” vysvětlil důvody, proč se akce neúčastní, stranický kolega a náměstek středočeské hejtmanky Petry Peckové [STAN] Věslav Michalik.

Každý kraj může získat nejvýše tři miliony korun

Program Obchůdek 2021+ funguje na principu, že o dotaci ze státního rozpočtu nejdříve požádá u MPO kraj a následně dotaci přerozdělí mezi žadatele z řad provozovatelů malých obchodů. Každý kraj může pro provozovatele obchodů s potravinami a smíšeným zbožím získat dotaci nejvýše tři miliony korun při maximální výši podpory sto tisíc na jeden obchod. Žádat o dotaci nesmí Praha. Příjem žádostí zahájilo MPO 4. srpna, ukončí ho 29. října. Na letošní výzvu je připraveno 39 milionů korun. Do roku 2025 se ale počítá s alokací 195 milionů korun.

O dotace v programu Obchůdek 2021+ žádá osm krajů

Pomoc pro venkovské prodejny podle Asociace českého tradičního obchodu [AČTO] už dříve zavedly některé kraje a obce. Prvním byl podle nich Pardubický kraj, který má vlastní programy již od roku 2009. Kraj Vysočina se přidal v roce 2017, o rok později pak Jihomoravský a Plzeňský kraj. V roce 2019 pomoc spustily Jihočeský, Karlovarský, Královéhradecký a také Olomoucký kraj.

Podporu mohou čerpat provozovatelé koloniálů v obcích do tisíce obyvatel, respektive do tří tisíc, kdy v jednotlivých částech obce nežije více než tisíc lidí. Ti mohou získat příspěvek až 100 000 korun za rok. Využít ho mohou na mzdy zaměstnanců, nájem, internet, vytápění, osvětlení nebo na náklady spojené s přijímáním platebních karet.

Kraje budou podporu zprvu poskytovat ze svých prostředků, následně si budou žádat o proplacení dotace. MPO u výzvy k programu uvedlo, že uvítá, pokud kraje použijí i své finance na zvýšení rozpočtu programu.

Koloniály v českých regionech

Na tradičním trhu, který zahrnuje prodejny s potravinami do 400 metrů čtverečních, v posledních letech podle dat společnosti NielsenIQ obchodů dlouhodobě ubývá. Za letošní rok je ale podle firmy patrný jejich růst. V květnu jich fungovalo 11 952, meziročně o 16 více.

Zahrnuty přitom byly i aktuální údaje o organizovaných prodejnách, které jsou součástí nějaké sítě. Zjištění počtu takzvaných neorganizovaných prodejen, jako jsou například „vietnamské“, provede NielsenIQ v budoucnu.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here