Americká UPS již doručila přes miliardu vakcín proti covidu

301
UPS
Foto: / UPS Healthcare

Americká přepravní společnost UPS oznámila, že doručila více než jednu miliardu vakcín proti covidu-19 do více než 110 zemí. Pro zajištění bezpečnosti přepravy vakcín využila přes tři miliony kilogramů suchého ledu.

Distribuci proticovidových vakcín předcházelo zmapování zhruba 500 obchodních tras s cílem garantovat bezproblémovou přepravu vakcín po celém světě. Do akce pak byla zapojena tři regionální řídící centra UPS zaměřená na zdravotnictví, která fungují v režimu 24/7. Dvě nová zdravotnická centra firma vystavěla v Itálii a Austrálii.

„Přepravu máme v DNA. Budeme i nadále zajišťovat dodávky život zachraňujících zásilek, vakcín a dalších léčebných přípravků s neustálým zřetelem na spravedlivou distribuci v každé zemi, kde působíme,“ uvedla ředitelka pro firemní záležitosti UPS Laura Lane.

Na distribuci vakcín se přitom podílela velká část z více než 540 tisíců zaměstnanců společnosti UPS. Firma kvůli přepravě vakcín celkově rozšířila své skladovací kapacity certifikované GMP [Good Manufacturing Practice, pozn. red.] na více než 36 000 metrech čtverečních. Zároveň instalovala další chladicí a mrazicí zařízení v logistických centrech s cílem udržení teploty v rozpětí od 2 až -80 stupni Celsia.

UPS již otevřela centrum i v Česku u Ostravy

UPS Healthcare letos v říjnu otevřela své první logistické centrum zaměřené na segment zdravotnictví také v Česku. Nové logistické centrum v Ostravě doplňuje stávající jeden milion metrů čtverečních skladovacího prostoru UPS Healthcare vyhrazeného pro zdravotnictví ve 32 zemích. Dohromady má firma 128 logistických center.

Služby českého centra již využívají nemocnice a lékárny z celé země, dále i na Slovensku, Polsku a Maďarsku. Areál o rozloze 3 800 metrů čtverečních je vybaven moderními technologiemi a podle zástupců firmy odpovídá požadavkům správné distribuční praxe. Centrum má prostory se stále kontrolovanou teplotou pro přepravu a skladování léků a biologických látek citlivých na teplotu. Což platí například i pro vakcíny proti covidu-19.

„Nové logistické centrum v srdci střední a východní Evropy nám nabízí přístup na rychle rostoucí východoevropský trh a zajistí další přímé propojení Evropy s globální sítí UPS,“ uvedl výkonný ředitel pro střední a východní Evropu UPS Healthcare Europe Fredrik Jansson.  

Dodal, že středoevropský trh je jedním z nejrychleji rostoucích zdravotnických trhů na světě. Firma tak chce otevřením nového centra zákazníkům z oboru farmacie a zdravotnictví nabídnout rychlejší dodací lhůty a větší flexibilitu.

Doručování vakcín je stejně dobrý byznys jako vakcíny

Agentura BCC Research letos odhadla, že celosvětový trh s biologickými a terapeutickými léčivy vzroste z 285,5 miliardy USD v roce 2020 na 421,8 miliardy USD v roce 2025. Což se neobejde ani bez správy jejich zásob, balení a přepravy s kontrolovanou teplotou a skladování.

Zástupci divize UPS Healthcare tak očekávají, že celkový trh se službami spojenými s dodržováním daných chladicích řetězců [balení, přeprava a datové služby] v příštích třech letech výrazně nabyde na objemu. Firma odhaduje 24% růst v tomto segmentu do roku 2024. Přitom již loni a předloni tento segment posílil 10% tempem. Důvod ale není jen covid-19. Roli sehrává také rychlý pokrok ve vývoji nových léků na vzácná onemocnění a civilizační choroby.

„Budoucnost zdravotnického a specializovaného farmaceutického průmyslu se bude stále více spoléhat na robustní sítě chladicího řetězce,“ vysvětlila ředitelka resortu prodeje a přepravních řešení a viceprezidentka UPS Global Healthcare Kate Gutmann.

Jako příklad uvedla přepravu léčivých přípravků pro život ohrožující stavy, jež pramení z chronických onkologických, respiračních, autoimunitních a kardiovaskulárních onemocnění.

„Jedná se o nejrychleji rostoucí kategorie nemocí na světě. Ovlivňují mimořádně prudký vývoj biologických léčiv a terapií citlivých na výkyvy teploty,“ upřesnila závěrem.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here