Hypotéku si berou hlavně lidé ve věku 36 let. Mladší mají úlevu

1352
hypoteku
Foto: Pixabay.com

Průměrný věk žadatelů o novou hypotéku je v rozmezí 35 až 36 let. A jsou to právě lidé mladší 36 let, kteří budou mít díky novému nařízení centrální banky od 1.4. 2022 snazší přístup k hypotékám.

„Pokud neuvažujeme refinancované úvěry, většina našich klientů si sjednává hypotéku ve věku pod 36 let. Tento údaj se v posledních letech výrazně nemění, byť pro přesnost dodám, že se v roce 2021 poprvé přehoupl mírně přes hranici 36 let,“ říká místopředseda představenstva Gepard Finance David Eim.

Jeho poznámka o letošním překročení průměrného věku žadatele o hypotéku je důležitá. Věk nad 36 let již totiž nekoresponduje s věkovým limitem 36 let pro uplatnění mírnějších limitů DTI, DSTI a LTV u hypoték daných Českou národní bankou [ČNB]. Změny platí od prvního dubna 2022.

Podmínky pro hypotéku u žadatelů do 36 let platné od 1.4. 2022
  • 90% LTV u hypotečního úvěru.
  • Celkové zadlužení žadatele o úvěr k jeho čistému ročnímu příjmu může být až 9,5násobek ročního příjmu.
  • Celková výše měsíčních splátek dluhů žadatele o úvěr může být maximálně 50 procent.

Nové podmínky pro hypotéky letos v listopadu spolu s obecným zpřísněním podmínek pro získání hypotéky odsouhlasila Česká národní banka [ČNB]. Podle Eima však i přes rostoucí věk žadatelů o hypotéku, dnes i tak většina z nich dosáhne na zvýhodněné podmínky [pro mladé a v případě manželů či registrovaných partnerů].

„Stačí, aby se jen jeden z nich vešel do věkového limitu 36 let,“ připomíná s tím, že v kontextu aktuálních cen je požadavek úspory ve výši alespoň 10 procent hodnoty nemovitosti i tak dost omezující.

Drahé nemovitosti posunou věk žadatelů o hypotéku

Někteří odborníci odhadují, že věk žadatelů o hypotéku v následujících letech dál poroste. Důvodem budou přísnější podmínky pro poskytování hypoték lidem nad 36 let a vysoké ceny nemovitostí.

„S rostoucími cenami nemovitostí i sazbami hypoték budou mít mladí lidé horší pozici při financování nemovitostí, pokud nemají větší úspory nebo vysoce nadprůměrné příjmy,“ upozorňuje jednatel společnosti FérMakléři.cz Lumír Kunz.

„Starší žadatelé mají navíc ve vyšší míře naspořeno více finančních prostředků, ale mohou též získat peníze z prodeje jiné nemovitosti, která jim postupem času přestala vyhovovat nebo kterou zdědili,“ dodává.

Průměrná splátka hypotéky je teď kolem 20 000 Kč měsíčně

Podle Václava Šimka z Freedom Financial Services se však už podíl mladších kupujících skutečně zužuje a roste tak průměrný věk klientů kupujících nemovitosti.

„Od okamžiku omezování 100% hypoték řešíme stále častěji financování generací ve věku 35 až 50 let. Dostatečná bonita a často již plně nebo z větší části splacený byt jim umožňuje investovat do většího komfortu lepšího bydlení, často rodinného domu,“ popisuje Šimek.

Vyššímu věku při nákupu nemovitosti nahrává i změna životního stylu. Zakládání rodiny lidé odkládají. Lidé se usazují a řeší vlastní bydlení později, než tomu bylo v minulosti.

Investiční nemovitosti

Dalším trendem, který může tlačit věk kupujících nahoru, jsou investiční nemovitosti. Podle realitního makléře Daniela Kotuly přibylo v poslední době investorů, kteří zejména z obav před inflací ukládají volné prostředky do nemovitosti. A jejich věk se obvykle pohybuje v rozmezí od 35 do 65 let.

Zdražující nemovitosti a hypotéky zdražují i životní pojištění

„S věkem roste logicky míra vlastních prostředků, kterými klienti disponují na část investic do nemovitostí. U investičních nákupů pak čím dál častěji podíl vlastních prostředků převažuje nad hypotékou nebo kupují zcela za vlastní. Doba, kdy místo vlastních prostředků i tito klienti raději využívali extrémně nízkých úrokových sazeb hypoték je pryč,“ doplňuje Václav Šimek.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here