Průměrná splátka hypotéky je teď kolem 20 000 Kč měsíčně

4629
splatka_hypoteky
Ilustrační foto: Redakce FinTag.cz

Průměrný úrok u nových hypoték v říjnu vzrostl na 2,54 % z 2,43 % v září. Šlo ale o úvěry rozjednané v předchozích měsících. Aktuálně činí úroky 4 %. A spolu s nimi roste i průměrná měsíční splátka hypotéky.

Vyplývá to z dat Hypomonitoru České bankovní asociace [ČBA]. Podle něj byla průměrná úroková sazba u refinancovaných úvěrů v říjnu zhruba o desetinu procentního bodu nižší než u nových hypoték. Výše uvedené sazby se ale týkají nových hypoték, které byly v drtivé většině rozjednány v minulých měsících. To proto, že dnes vyřídit hypotéku trvá i několik měsíců. Reálná nabídka na hypotečním trhu je tedy jiná. Úroky u hypoték se aktuálně pohybují na úrovni čtyř procent.

Což potvrzuje hlavní ekonom ČBA Jakub Seidler: „Tržní úrokové sazby delších splatností jsou nyní nejvyšší za poslední dekádu. V té době se průměrná hypoteční sazba pohybovala kolem čtyř procent.“ 

Dodal, že průměrná realizovaná sazba začne ve statistikách ČBA růst rychleji už v příštích měsících, jelikož nové hypotéky budou reflektovat aktuální situaci na trhu.

Kolik činí průměrná splátka hypotéky

Aktuální situace vypadá následovně: Kdo si nyní pořídí hypotéku za 3,3 milionu korun při LTV 90 procent a splatností 25 let, tak získá například zhruba pětiletou fixační sazbu 4,34 procenta. Měsíční splátka pak převyšuje částku 18,2 tisíce korun.

Ve skutečnosti bude ale splátka ještě vyšší, protože k úrokové sazbě je nutné připočíst poplatky bance a třeba v Česku i velice časté, jakkoli nákladné, pojištění proti riziku neschopnosti splácet hypotéku. To banky lidem nabízejí výměnou za slevu na úroku. Avšak i toto pojištění spolu s poplatky k základnímu úroku přidá klidně i celé jedno procento navíc. Roční RPSN sazba u hypotéky tak vystoupá na pět a více procent.

Průměrná výše hypotéky v říjnu dosáhla 3,346 milionu korun. Teď průměrná 4% hypoteční sazba tak zvyšuje měsíční splátku u průměrně vysoké hypotéky oproti minulým měsícům zhruba o 2,5 tisíce korun. S očekávaným růstem úrokových sazeb je tak patrné, že se bude i dál navyšovat měsíční splátka u nových či brzy refixovaných úvěrů. Výše měsíční splátky se odvíjí nejen od velikosti hypotéky a úrokové sazby, ale také délky její splatnosti.

Trend je zkracování fixací u nových hypoték. Klidně i na rok

Pro úplnost dodejme, že v těchto měsících končí [v Česku nejpopulárnější] pětileté období fixace hypotečních sazeb, které začalo v roce 2016 nebo 2017. Tehdy byly tyto sazby na minimu [cca 2 %], zatímco teď se rychle zvyšují. Z dat centrální banky lze zhruba odhadovat, že v roce 2022 bude pětiletá fixace končit vysokým desítkám tisícům dlužníků.

„Za realistický odhad navýšení sazby pokládám cca 1,3 procentního bodu. Budeme-li předpokládat nesplacenou výši hypotéky 1,5 milionu korun, pak měsíční splátka hypotéky může vzrůst přes 1,5 tisíce korun,” odhaduje analytik České spořitelny Michal Skořepa.

Upřesňuje, že další navýšení měsíčních nákladů těchto domácností z titulu inflace v příštím roce lze odhadovat na další možná až tři tisíce korun.

Zájem o hypotéky v Česku přetrvává

Statistiky ČBA i přes zdražování hypoték prozatím nepotvrzují, že by o ně klesal zájem. Banky v říjnu poskytly hypoteční úvěry v celkovém objemu přes 40 miliard korun [9 318 hypoték]. To je o miliardu více než v září [9 064]. Z tohoto objemu tvořily nové hypotéky částku 31,2 miliardy korun.

„Objem poskytnutých hypoték zůstává silný i v říjnu. Růst úrokových sazeb na trhu sice patrně ztlumí poptávku po hypotečních úvěrech, v krátkém období však může obava z růstu sazeb přimět některé domácnosti uspíšit žádost o hypotéku. Objemy poskytnutých hypoték tak mohou zůstat v příštích měsících nadstandartní navzdory rostoucím sazbám,“ komentuje výsledky hlavní ekonom ČBA.

Objem refinancovaných hypotečních úvěrů dosáhl v říjnu 9,2 miliardy korun. Z toho necelých sedm miliard korun připadlo na refinancované úvěry z jiných finančních institucí a dvě miliardy korun byly hypotéky refinancované interně. Oproti září byl objem refinancovaných úvěrů o jednu miliardu nižší.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here