Orbán zlevňuje potraviny a chystá se na boj se „slepenci“

4613
orban
Současný premiér Maďarska Viktor Orbán [vlevo], bývalý premiér Česka Andrej Babiš [vpravo] / Foto: Úřad vlády ČR

Maďarská vláda od února sníží ceny šesti základních potravin. Vláda zlevní mouku, cukr, slunečnicový olej, mléko, vepřovou kýtu a kuřecí prsa. Včera to oznámil tamější premiér Viktor Orbán.

Ceny uvedených potravin mají klesnout na úroveň z poloviny loňského října. Jde o další z opatření, jímž se maďarská vláda snaží ulevit občanům od rychle rostoucí inflace. Loni v listopadu zavedla na tři měsíce cenový strop pro pohonné hmoty. Přičemž zvažuje jeho prodloužení. Maďarsko reguluje i ceny energií.

„Ceny v celé Evropě rostou kvůli nárůstu cen energií,“ řekl Orbán [Fidesz – Magyar Polgári Szövetség] po jednání vlády.

Zdůraznil, že snížení cen potravin se musí aplikovat celostátně. Vláda v zemi přitom nereguluje pouze potraviny, pohonné hmoty a energie. Platí v ní i maximální limity pro úroky u hypoték. Maďarsko ale není jediná země, která přistoupila k regulaci cen potravin. Loni v listopadu ceny základních potravin začalo regulovat i Srbsko. K tomu si vybralo cukr, mléko, vepřové maso, slunečnicový olej a mouku. Ceny pohonných hmot dlouhodobě limituje například Chorvatsko.

Srbsko reguluje ceny potravin. ČR čeká bitva o DPH na energie

Dodejme, že Maďarská centrální banka loni jako vůbec první centrální banka v Evropské unii začala od vypuknutí pandemie covidu zvyšovat úroky. Svou základní úrokovou sazbu od té doby zvýšila celkem o 1,8 procentního bodu na sedmileté maximum 2,4 procenta.

Volby v Maďarsku budou podobné těm českým

Někteří z pozorovatelů dávají aktuální regulaci cen potravin do souvislosti s blížícími se volbami v Maďarsku. Ty jsou v plánu na letošní 3. duben. V mnohém připomenou loňské podzimní volby v Česku. Vůbec poprvé od převzetí moci po politickém zemětřesení v roce 2010 bude nyní osmapadesátiletý Orbán a jeho vládnoucí strana Fidesz ve volbách čelit jednotné frontě opozičních stran.

Bude tak ve stejné situaci jako bývalý český premiér Andrej Babiš [ANO], proti kterému se do koalic shlukly opoziční strany. Myšlenku koalic proti Babišovi v Česku již v roce 2016 prosazoval někdejší šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

„V roce 2016, když jsem si byl už docela jistý, že tu hrozí vítězství síly, která chce korporátní stát, která chce vše řídit, a nechce demokracii, tak jsem říkal, že my ostatní musíme odložit veškeré rozdíly mezi námi a sejít se od středu doprava na jedné kandidátce,“ potvrdil v nedávném rozhovoru pro FinTag.cz, aniž by ještě věděl, že v praxi právě jím zmíněné koalice odstaví Andreje Babiše od vlády.

Cíl Andreje Babiše je změna systému, říká Miroslav Kalousek

A nejen to. Stranu TOP 09, které některé z průzkumů nedávaly ani šanci, že by se dostala do Poslanecké sněmovny, znovu vynesla na výslunní. TOP 09 například nyní ve Sněmovně ovládá obdobný počet výborů jako mnohem silnější ODS. Nehledě na to, že do Sněmovny se za TOP 09 dostali politici, které to před volbami nenapadlo ani tipovat.

Možná i proto stranická kolegyně Miroslava Kalouska předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová [TOP 09] nyní věří, že podobný „kousek“ opoziční strany zopakují i v Maďarsku.

„Češi svého Babiše už vyhnali. Pevně doufám, že se to povede i Maďarům. […] Rozložení politických sil v Maďarsku se vzdáleně podobá tomu, které bylo dosud i u nás. Tamní opozice své neshody dala stranou a spojila síly proti populistické vládě, kterou už mnoho let řídí Viktor Orbán,“ rozvířila před několika dny stojaté vody českého politického rybníčku politička TOP 09.

Průzkumy hovoří spíše pro Orbána

V Maďarsku Opoziční aliance zahrnuje demokraty, socialisty, liberály a také uskupení Jobbik, které se dříve označovalo za krajní pravici, nyní za uskupení pravého středu. Alianci vede starosta malého města Peter Marki-Zay, energický politický outsider, jak ho charakterizovala agentura Reuters.

Ten Marki-Zay řekl, že například Orbánovo oznámení o regulaci cen potravin představuje přiznání, že ekonomika je v tragickém stavu.

Potíže Maďarska jsou podobné těm českým, ukazuje OECD

„Otřesná vláda, která v posledních 12 týdnech svého dvanáctiletého vládnutí s dvoutřetinovou [parlamentní] většinou začne řešit ceny, musí odejít,“ zdůraznil opoziční vůdce na Facebooku.

Avšak ne všichni Maďaři to vidí stejně. Fidesz měl v prosincovém průzkumu agentury Median před sjednocenou opozicí pětibodový náskok. Opozice i tak cítí příležitost. Lidé v Maďarsku jsou unavení „covidovou politikou“ i samotným Orbánem [stejně jako Andrejem Babišem v Česku, pozn. red.] a přidávají se i vnější vlivy. Svou roli hraje rostoucí inflace. Ta v listopadu vyletěla na 14leté maximum 7,4 procenta. Je tak vyšší, než byla inflace teď v prosinci v Česku.

–DNA/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here