Inflace v prosinci byla 6,6 procenta. V lednu má být už 9 %

507
inflace_v
Foto: Pixabay.com

Spotřebitelské ceny v prosinci oproti listopadu vzrostly o 0,4 %. Meziroční míra inflace v prosinci tak zrychlila na 6,6 % z předchozích 6,0 %. Zdražily potraviny, energie, ale i auta. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ].

„Průměrná míra inflace za celý loňský rok byla 3,8 procenta. Byla tak o 0,6 procentního bodu vyšší než v roce 2020. Šlo o nejvyšší průměrnou roční míru inflace od roku 2008. Ceny zboží úhrnem v roce 2021 vzrostly o 3,5 procenta a ceny služeb o 4,4 procenta,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Spotřebitelské ceny v prosinci 2021

Ceny zboží v prosinci úhrnem meziměsíčně vzrostly o 0,4 procenta a ceny služeb o 0,5 procenta. Podle ČSÚ zdražily zejména potraviny a nealkoholické nápoje. Z toho ceny oproti listopadu stouply hlavně u následných položek:

  • Pekárenských výrobků a obilovin: +2,2 %.
  • Zeleniny: +4,6 %.
  • Brambor: +18,3 %.
  • Sýrů a tvarohů: +2,1 %.
  • Cukru: +10,1 %.
  • Polotučného trvanlivého mléka: +6,0 %.

Naopak meziměsíčně klesly ceny drůbežího masa o 3,7 procenta, ovoce o 1,9 procenta a vajec o 5,4 procenta. Zlevnily ceny alkoholických nápojů a tabáku a vína o 3,6 procenta. Ceny lihovin klesly o 1,4 procenta.

U bydlení vzrostly ceny zemního plynu o 1,4 procenta, tepla a teplé vody o 1,1 procenta a tuhých paliv o 2,5 procenta. V dopravě zdražily automobily o 2,4 procenta a dopravní služby o 2,2 procenta.

Inflace v lednu: Jaké zboží a služby zdraží

Podle analytiků v prvním měsíci nového roku je více než pravděpodobné, že se inflace opět razantně navýší.

„V nákladech na bydlení nás čeká cenový skok, o který se vedle energií postará tradiční novoroční úprava cen za odvoz odpadu, vodného, stočného či dalších poplatků spojených s užíváním bytu,“ uvedl ekonom UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

Podle něj je třeba počítat s tím, že navýšení většiny těchto položek bude vyšší, než bývá na začátku roku obvyklé. U energií se k avizovanému navýšení regulovaných i obchodních cen elektřiny a zemního plynu přidá ještě obnovení plateb daně z přidané hodnoty [DPH]. Elektřina a plyn dle jeho slov mohou v lednu zdražit zhruba o čtvrtinu.

„Jedinou významnou položkou, která zřejmě inflaci z počátku roku přibrzdí, budou pohonné hmoty. U nich existuje prostor ke zlevnění o 2 koruny na litr benzinu a nafty,“ dodal.

Inflace v lednu může být až 9 procent

Podle analytika České spořitelny [ČS] Jiřího Polanského aktuální data naznačují, že v meziročním vyjádření by inflace už v lednu mohla přesáhnout 9 procent.

„V cenách energií se i v prosinci projevilo pozastavení DPH na energie na poslední dva měsíce loňského roku. Tento vliv již ale nebude ovlivňovat inflaci v lednu, kdy se ceny energií plně projeví. A navíc se dále výrazně zvýší. A vzrostou také ceny potravin. Vzhledem k dnešní hodnotě inflace a výhledu na potraviny a energie by v lednu mohla inflace skočit nad 9 procent,“ uvedl.

Inflace v lednu zrychlí i podle analytika Komerční banky [KB] Michala Brožky. Jedním z důvodů bude lednová úprava ceníků mnoha firem směrem nahoru. Druhým pak již zmíněné obnovení DPH za energie. I on tipuje inflaci v lednu ve výši devíti procent.

„Členové bankovní rady České národní banky již nyní předjímají možnost dosažní inflace ve výši 10 procent. Naše prognóza v tuto chvíli ukazuje vrchol spíše bližší meziročnímu tempu 9 procent. Nicméně nejistota na začátku roku je vysoká. Počítáme s tím, že úrokové sazby ČNB v únoru dál porostou,“ uvedl.

Další zvyšování úroků ze strany centrální banky předjímá i Jiří Polanský. Podle něj by už v únoru ČNB mohla přidat dalších 50-75 bazických bodů.

„Koruna může po dnešních datech velmi lehce posílit,“ dodal.

Spotřebitelské ceny v prosinci v meziročním srovnání

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny podle ČSÚ v prosinci o 6,6 procenta, což bylo o 0,6 procentního bodu více než v listopadu. Zrychlení meziročního cenového růstu nastalo zejména u potravin a nealkoholických nápojů. Největší vliv na meziročním zdražení měly v prosinci ceny pohonných hmot a olejů [+29,2 %]. Další v pořadí vlivu byly ceny v oddíle bydlení. Zde kromě nákladů vlastnického bydlení [+14,7 %] vzrostly ceny:

  • Nájemného z bytu: +3,9 %.
  • Výrobků a služeb pro běžnou údržbu a opravy bytu: +10,3 %.
  • Vodného a stočného: +5,5 % [shodně].
  • Tuhých paliv: +8,9 %.

V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje byly meziročně vyšší ceny olejů a tuků o 24,7 procenta. Ceny tabákových výrobků stouply o 10,5 procenta. Ceny oděvů vzrostly o 16,2 procenta. Naopak klesly ceny elektřiny o 15,0 procenta a zemního plynu o 7,9 procenta. To však především v důsledku dočasného prominutí DPH na energie.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here