Slevy na jízdném zůstávají. Budou jen nižší o 25 procent

3109
slevy_na_jizdnem
Foto: Redakce FinTag.cz

Vláda od dubna poníží slevy na jízdném pro děti od šesti do 18 let, studenty do 26 let a cestující nad 65 let. Sleva na jízdném v regionálních a dálkových vlacích a autobusech nebude 75 procent, ale 50 procent.

O něco vyšší jízdné začnou hradit zmíněné skupiny cestujících od prvního dubna. Snížení slevy neplatí pro zdravotně tělesně postižené [ZTP, ZTP/P]. Ti mohou nadále čerpat 75% slevu na jízdném. Jejich doprovod pak dál jezdí zdarma. Dohodla se na tom vládní koalice.

„Poloviční sleva jízdného je stále pro využívání veřejné dopravy atraktivní a zároveň znamená nezanedbatelnou úsporu ve státním rozpočtu,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka [ODS].  

I přes jeho slova o nezanedbatelné úspoře ve státním rozpočtu, podle pozorovatelů vláda slevila ze své předvolební rétoriky. V ní často zmiňovala, že slevy na jízdném úplně zruší nebo zásadně poníží. Označovala je totiž za čirý populismus.

Dnes slovy svého ministra dopravy říká: „Je to [50 %] odpovědná sleva, která šetří finanční prostředky, je sociálně citlivá, neodvádí cestující z dopravy a bere dopravcům motivaci k nekalým praktikám.“

Upřesnil, že úplné zrušení slev by znamenalo zátěž pro rozpočty krajů. A ty by minimálně část slev musely proplácet ze svého rozpočtu.

Úspora 1,9 miliardy korun

Snížení slevy na jízdném přinese do státního rozpočtu až 1,9 miliardy korun. To v závislosti na tom, jak uvedla vláda, kolik bude v následujících letech cestujících ve veřejné dopravě.

Ministerstvo dopravy ČR [MD ČR] dále uvedlo, že stát od září 2018, kdy vláda Andreje Babiše [ANO] slevy na jízdné zavedla, zaplatil na kompenzacích dopravcům doposud přes 14 miliard korun. Přičemž vládou Petra Fialy upravené slevy vyjdou státní rozpočet podle MD ČR až na 3,9 miliardy korun.

V této souvislosti pak nejsou bez zajímavosti slova Martina Kupky. Ten uvedl, že Ministerstvo financí ČR [MF ČR] pod vedením ministryně Aleny Schillerové [ANO] plánovalo pro letošní rok vydat ze státního rozpočtu na slevy na jízdném místo potřebných šesti miliard korun pouhých 2,5 miliardy korun. Což je částka, která by nepostačila ani na pokrytí snížených 50% slev, ale 32%.

„Škoda, že se její představitelé nepřiznali, že budou muset buď slevy snížit, nebo ještě zvýšit naše společné zadlužení,” zdůraznil Kupka.

Slevy na jízdném pro druhé dítě a invalidy I. stupně

Společně se změnou výše slevy vláda nově sjednotila podmínky pro cestování s malými dětmi [konkrétně s druhým dítětem, pozn. red.] ve vlaku a v autobuse. Jde o to, že za druhé dítě do šesti let rodiče museli vždy zaplatit jízdné jako pro dítě starší.

Totiž dopravci mají povinnost přepravit s dospělým bezplatně děti do 6 let, pokud je pro ně požadováno jen jedno místo k sezení. Ve vlacích s rezervací tak byla třeba jedna místenka. Pokud cestující vyžaduje pro každé z obou dětí samostatné místo, musí už za druhé dítě zaplatit jízdné. To nyní vláda zrušila.

Další novinka je, že slevu na jízdném budou nově čerpat cestující ve 3. stupni invalidity. A to bez ohledu na věk.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here