Rusko obnovilo obchody s federálními úvěrovými dluhopisy

1214
Rusko
Moskevské mezinárodní obchodní centrum Moskva City / Foto: Pixabay.com

Rusko po dvoutýdenní pauze obnovilo obchody s ruskými státními dluhopisy. První den aukčního obchodování utržilo téměř miliardu dolarů [cca 21 mld. Kč]. Poptávka po ruských dluhopisech vysoko převýšila nabídku.

Moskva letos musela týdenní aukci státních dluhopisů OFZ [federální úvěrové dluhopisy], u nichž je emitentem a garantem Ministerstvo financí Ruské federace, dvakrát zrušit. Vždy to zdůvodnila přílišnou kolísavostí na trzích. Agentura Reuters pauzu v obchodování s ruskými dluhopisy ale vysvětlila jejich rozsáhlým výprodejem způsobeným zvýšeným geopolitickým rizikem. To se nyní zmírnilo a spolu se stabilizací kurzu rublu už Moskva dluhopisový trh podle Reuters vnímá příznivěji.

Což potvrdil i ekonom CentroCreditBank Jevgenij Suvorov: „Po výprodeji, za kterým byli zahraniční investoři, se trh vrací k normálu.”

Poptávka po ruských dluhopisech v aukci navíc tento týden vysoko převýšila nabídku. Ministerstvo financí na ně dostalo objednávky v objemu 102,9 miliardy rublů [28,812 mld. Kč]. Avšak prodalo dluhopisy za 74,7 miliardy rublů [cca 20,916 mld. Kč]. Což po přepočtu odpovídá částce zhruba 982 milionů USD [cca 20, 966 mld. Kč]. Jde o dluhopisy splatné v roce 2029 s průměrným ročním výnosem 9,59 procenta. A zároveň jde o nejúspěšnější aukci ruských státních dluhopisů od loňského srpna.

Zahraniční investoři se stahují z Ruska

Ruské federální úvěrové dluhopisy OFZ měly kvůli vysokým výnosům v oblibě právě zahraniční investoři. To se však s vývojem geopolitického napětí mění. Podíl zahraničních držitelů těchto dluhopisů v prosinci činil 19,9 procenta, což bylo nejméně od 1. července. Ještě o měsíc dříve přitom byl jejich podíl dle ruské centrální banky 20,5 procenta.

Rusko bojuje s inflací a zbavuje se amerického dolaru

Jakkoliv analytici společnosti VTB Capital tvrdí, že i přes pokles je tento podíl vyšší než medián pro ostatní rozvíjející se trhy, dluhopisy dle Reuters teď kupují hlavně velké ruské banky. Přičemž Moskva výtěžek z prodeje využívá hlavně ke snížení rozpočtových deficitů.

Romancov: Že USA krachují, tvrdí ruští komunisté od roku 1917

Podle Suvorova z CentroCreditBank obchod se státními ruskými dluhopisy spolu s geopolitickým napětím nyní ovlivňují zejména kroky ruské centrální banky. Otázka zní, zda ještě bude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb, neboť se potýká s vysokou inflací. Ta se pohybuje nad osmi procenty a je nejvyšší zhruba za šest let. Inflační cíl má centrální banka na čtyřech procentech.

Ruská centrální banka znovu zvedla základní úrokovou sazbu

Analytici v průzkumu agentury Reuters přitom uvedli, že centrální banka na svém zasedání 11. února zvýší základní úrok o 100 bazických bodů na 9,5 procenta. Část analytiků se domnívá, že v březnu přijde další zvýšení, a to na deset procent.

Rusko ohrožuje inflace a konflikt na Ukrajině

Rozhodnutí centrální banky má být pro další obchody se státními dluhopisy Ruska klíčové. Až centrální banka naznačí, že je se současným cyklem zpřísňování měnové politiky hotová, zahraniční investoři by mohli nákupy dluhopisů OFZ zase obnovit. Očekávali by totiž, že se jejich ceny začnou automaticky zvyšovat.

„Potenciálně nejlepší dobu k nákupu dluhopisů v místní měně v Rusku vidíme koncem prvního čtvrtletí tohoto roku. Až odezní geopolitická nejistota a cyklus zvyšování úroků v rámci měnové politiky dosáhne vrcholu,” uvedli analytici společnosti Renaissance Capital.

Za vrchol zpřísňování měnové politiky považují okamžik, kdy centrální banka zvýší základní sazbu na deset procent. Rizika však přetrvávají. Rusko má nyní výrazně horší vztahy se západními zeměmi, než jaké mělo před rokem.

Situace na Ukrajině je klidná, tvrdí zástupci CzechTrade

Moskvu nyní znepokojuje, že se Severoatlantická aliance [NATO] plánuje rozšiřovat dále na východ až k hranici Ruska. USA a další země NATO přitom již rozhodly o přemístění dalších vojáků na východ Evropy, a to do Polska a Rumunska.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here